26 / 11 / 2024

Köyler imara açılıyor iddiası!

Köyler imara açılıyor iddiası!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırlarında yer alan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye yükseltildi. 




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırlarında yer alan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye yükseltildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; ayrıca köylere dışarıdan isteyen herkesin konut inşa etmesinin önü de açılmış oldu. Aynı zamanda bu değişiklikler, köylerdeki nüfusun giderek düştüğü bir dönemde gerçekleştirildi. 

Köyleri adeta küçük kentler hale getirecek düzenlemelerin iptal edilmesi amacıyla Danıştay'a dava açıldı. İtiraz dilekçesinde köy hayatı, tarım, yayla, kıyı ve ormanların geleceğiyle ilgili endişelere yer verildi. 

Köyler imara açılıyor iddiası!

AYNI PARSELE 3 VİLLA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 11 Temmuz tarihinde yönetmeliğin 4'üncü maddesinde gerçekleştirdiği değişiklikle, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alan ve civarına yeni bir tanımlama yaptı. Yönetmelik değişikliğiyle, 30 büyükşehir sınırında bulunan köylerdeki yapılaşma sınırı 100 metreden 300 metre yapıldı. Bu şekilde köylerin çevresindeki yapılaşma için 200'er metrelik yeni bir genişleme alanı meydana getirildi. 

Ayrıca bir parsele birden fazla yapı yapılmasına izin vermeyen düzenleme de yumuşatıldı ve 1.5 dönümü geçen parsellerin içine 3 ayrı yapının inşa edilmesine izin verildi. Yeni düzenlemeye göre, bin 500 metrekareden büyük parsellere, her bir binanın yapı inşaat alanı 250 metrekareyi, toplam yapı inşaat alanı da 750 metrekareyi aşmamak üzere 3 adede kadar yapı inşa edilebilecek. Bu şekilde aynı parselde 3 villa yapılabilecek.

Köyler imara açılıyor iddiası!

ŞARTLAR YUMUŞADI

Bir diğer düzenlemeyle de köylere yapı yapabilmek için aranan köy nüfusuna kayıtlı olma ve köyde sürekli oturma koşulları kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle, hala kentlerde yaşayan insanların yabancısı oldukları köylere daha kolay ev ve benzeri yapı inşa edebilecekleri, bu sebeple mevcut köylerin çevresinde bir anlamda yabancıların olduğu yeni bir çember oluşacağı tedirginliği oluştu. Yeni yönetmelikle özellikle Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz köylerinin yoğun talep görmesi öngörülüyor. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası, köyleri şehirleştirecek olan düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için 8 Eylül tarihinde Danıştay'a dava açtı. Dava dilekçesinde kırsal bölgelerin yapılaşmaya açılacağı, köylerde ihtiyaç fazlası yapı kirliliğinin meydana geleceği, ülkenin özellikle cazip turizm bölgelerindeki kıyı, dağ ve yayla köyleriyle Karadeniz'in fındık ve çay bahçelerinin betona döneceği uyarılarında bulunuldu. Dilekçede, yeni yönetmelikle beraber bağlar, bahçeler, tarlalar ve yaylalara ihtiyaç fazlası yapıların inşa edileceği, kırsaldaki yapı yoğunluğunun çoğalacağı, köylerdeki demografik yapıda bozulmalar yaşanacağı, ekolojik sistemin zarar göreceği iddialarına yer verildi. Yayımlanan yönetmeliğin, hem İmar Kanunu hem de Toprak Koruma Kanunu'na aykırı olduğuna da dikkat çekildi. 

Muğla'da yanan ormanlar imara açılmayacak!


Geri Dön