10 / 01 / 2025

Kredi borcu mirasçıya mı kalır?

Kredi borcu mirasçıya mı kalır?

Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babamızı kaybettik. Bankadan kredi çekmiş. Herhangi bir mal varlığı yoktu. Borçtan biz de sorumlu muyuz?'' sorusunu yanıtladı...



Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babamızı kaybettik. Bankadan kredi çekmiş. Herhangi bir mal varlığı yoktu. Borçtan biz de sorumlu muyuz?'' sorusuna cevap verdi. İşte o haber...

Kredi borcu mirasçıya mı kalır?

''Babamızı kaybettik. Bankadan kredi çekmiş. Herhangi bir mal varlığı yoktu. Borçtan biz de sorumlu muyuz?''

Varlık yönetim firmaları bankalarla yaptıkları anlaşma gereği bankanın alacaklarını bir temlikname ile bankadan temlik alırlar ve kendileri banka yerine alacaklı taraf olurlar. Varlık yönetim firmalararının tahsilat birimleri ise bu borcu tahsil alabilmek amacıyla borçluları veya bazı durumlarda yasal olmasa da ailelerini arayıp borcu ısrarla almaya çalışıyor. 

Vefat eden yakınınızın borcundan sorumlu olup olmadığınız kısa gelinecek olursa, eğer 3 ay içerisinde miras ret edilmediyse mirasçıların sorumluluğu bulunuyor. Ancak 3 ay içinde reddi miras başvurusu yapılmışsa borçla ilgili sorumluluk ortadan kalkıyor.

Ayrıca, TMK 605. Maddesi'nde hayatını kaybettiği tarihte miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilir ise, miras reddediliyor.

TMK 609. Maddesine göre mirasın reddi, mirasçıların sulh mahkemesine sözlü veya yazılı olarak beyanda bulunmasıyla yapılıyor. Yapılacak reddin  yasal ve atanmış mirasçılarının, kanunda öngörülen şartlara uyarak; mirası kabul etmemek hususundaki arzularını sözlü veya yazılı olarak sulh mahkemesine bildirilmesi şartı bulunuyor. Makmeye yapılan yazılı veya sözlü olarak tek taraflı, kayıtsız ve şartsız bir irade beyanı ile miras reddedilmiş oluyor. 

Kredi borcu olanlar dikkat!


Geri Dön