03 / 05 / 2024

Kuzene miras kalır mı?

Kuzene miras kalır mı?

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Yasal mirasçılar, 4 farklı zümrede toplanıyor. Peki, kuzene miras kalır mı? Kuzene miras nasıl kalır?



Kuzene miras kalır mı?

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Medeni Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.


Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler. 


Medeni Kanun gereğince mirasçılar, 4 farklı zümrede toplanıyor. İlk zümreyi mirasbırakanın altsoyu oluşturuyor. Altsoyda; çocuklar, torunları, torunların çocukları, çocukların torunları şeklinde devam ediyor.


Üstsoy ise; ölenin anne ve babası, kardeşlerş, yeğenleri, bunları çocukları ve torunları 2. zümreyi oluşturuyor.


Ölenin büyükanne ve büyükbabası ile çocukları olan amca, hala, dayı, teyze, kuzenlerden ve devamından oluşuyor. Bu grup da 3. zümreyi meydana getiriyor.


4. zümrede ise; büyükanne ve büyükbabanon anne ve babaları ile bunların altsoyları bulunuyor. Ancak, 4. zümreye miras hakkı düşmüyor. Peki, kuzene miras kalır mı? Hangi koşullarda kuzene miras kalır?


Mirasçılık sırası, yasal mirasçıların hangilerinin hayatta olup olmadığı ile birebir şekilleniyor.


Teyze, dayı, hala veya amcanın çocuklarının olması halinde kuzenlere miras düşmüyor. Ancak, bu zümrenin çocuklarının olmaması halinde; kendisinden ölen kardeşin çocukları olan kuzenlere de miras düşüyor.



Yeğene miras kalır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön