28 / 04 / 2024

Yeğene miras kalır mı?

Yeğene miras kalır mı?

Medeni Kanun gereğince mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Peki, mirasçılık sırası nedir? Yeğene miras kalır mı? Yeğene miras ne zaman kalır?



Yeğene miras kalır mı?

Medeni Kanun gereğince mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar.


Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.


Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler.


Peki, mirasçılık sırası nedir? Yeğene miras kalır mı? Yeğene miras ne zaman kalır?


Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Buna göre yeğene miras kalır mı? Yeğene miras nasıl kalır?


Amcanın, hala, teyze veya dayının vefatı halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.


Ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, yeğene miras kalmış oluyor.



Borç miras kalır mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön