30 / 04 / 2024

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasından sonra bankalar da kredi faizlerinde artışlar yaptı. Paylaşılan detaylara göre ihtiyaç kredilerindeki artışlar 40-200 baz puan arasında kalırken, ticari kredilerde 700 baz puanlık artırım oldukça dikkat çekti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında gerçekleştirdiği faiz artışı sonrası bankacılık sektörü de kredi faiz oranlarında düzenlemeye gitti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre zaten geçen hafta ihtiyaç ve ticari kredi faizlerini artıran bankacılık sektörü yeni haftaya da tüm kredi kanallarında faiz artışlarıyla başladı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan imzalı habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen haftaki 500 baz puanlık faiz artırımı kredi faiz oranlarına da hemen yansıdı. Bankalar ihtiyaç kredi faizlerinde 40-200 baz puan arasında artışa giderken ticari kredi faizlerinde de 700 baz puanlık artırımlar yaşandı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ihtiyaç kredisinde aylık yüzde 6 seviyeleri ticari kredi faizinde de yıllık yüzde 59-75 seviyesi artık normalleşti. Merkez Bankası ayrıca ihtiyaç ve ticari kredilerde bankalara büyüme sınırı uyguluyor. 

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının gecikmesiz ilk yansıdığı alan her zaman kredi faizleri oluyor. Merkez Bankası’nın 2024 yılı mart ayı Para Politikası Kurulu toplantısında yüzde 45 şeklinde olan politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesinden hemen sonra bankacılık sektörü tüm kredi faizlerinde ayarlamalara gitti. Bankacılık sektörü kaynakları tarafından verilen detaylara göre bazı bankalarda yüzde 52 seviyelerinde olan ticari kredi faizleri yeni haftaya yüzde 59 seviyelerinden başladı. Bu 7 puanlık artış neredeyse bir haftada ticari kredi faizlerinin yüzde 13,5 artışa uğradığını gösteriyor. Bazı bankaların resmi web sitelerinde yer alan detaylara göre de ticari kredi faizinde yüzde 75’e kadar yükselten oranlar göze çarpıyor. Bankacılık sektörü kaynakları ortalamada da yüzde 59-65 arasında ticari kredi faizleri ağırlıklı.


İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ DE ARTTI

Son günlerde gündemden düşmeyen ihtiyaç kredi faizlerini bankacılık sektörü daha geçen hafta artırmıştı. Bu yeni haftaya da yine artışlarla girildi. Aktarılan detaylara göre geçen hafta yüzde 4,3 şeklinde olan bir özel bankanın ihtiyaç kredi faizi bu hafta yüzde 6’ya yükselirken, bazı kamu bankalarında da yüzde 4,94 olan ihtiyaç kredi faizi yeni haftaya yüzde 5,34 ile başlangıç gösterdi. Verilen detaylara göre bazı bankalarda 2 puana yakın artış yapılırken bazı bankalarda da 0.5 puanlık artışlar yaşandı.

İhtiyaç kredi faizinin dışında konut ve taşıt kredi faiz oranlarında da yükselişler yaşanıyor. Bazı kamu bankalarında konut kredi faizi yüzde 4,29’a kadar yükseldi.  Aylık yüzde 2 büyüme sınırı olan taşıt kredilerinde de faiz oranları geçen hafta sert yükselmiş ve yüzde 3,99 seviyelerinden yüzde 4,29’a yükseltilmişti. Bu haftaya da en düşük yüzde 4,5 seviyelerinden taşıt kredisi kullandırıyor.
 

Nisanda temettü dağıtacak şirketler belli oldu! Nisan 2024 temettü takvimi

Emekliler ve asgari ücretliler için Temmuz sinyali! SGK Başuzmanı hem tarih verdi hem zam yüzdesini duyurdu!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz emekliye zam için tarih verdi!


Geri Dön