29 / 04 / 2024

Kredi faizleri yüzde 50’ye dayandı, mal alımında vade farkı patladı!

Kredi faizleri yüzde 50’ye dayandı, mal alımında vade farkı patladı!

Türkiye’de reel faiz oranları yüzde 50’lere dayanırken, banka kredisi bulamayan iş dünyası, fabrikasına mal almak için toptancıların yüzde 40’ları aşan vade farkına razı olmak zorunda kalıyor.



Türkiye’de banka kredilerine ulaşmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Piyasada faiz oranları yüzde 50’ler dayanırken, reel sektör ise bankalardan kredi alıp iş yapmanın  artık mümkün olmadığı görüşünde.

Kredi faizleri yüzde 50’ye dayandı, mal alımında vade farkı patladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizlerini tek haneli rakamlara indirmesine rağmen, piyasada reel faizler yüzde 50’lere dayandı. Bu faizlerle iş yapamayan üreticiler ise malzeme aldıkları toptancı ve ham madde tüccarlarına  yüzde 40’lar seviyesinde vade farkı ödemeye razı oluyor.

Ekonomi gazetesinden Merve Yiğitcan’ın haberine göre, banka kredilerine ulaşamadığı için finansman sıkışıklığını aşamayan işletmeler, üretimlerini sürdürebilmek için hammaddeci ve toptancıların yüzde 40’ı aşan vade farkıyla karşı karşıya kalmaya başladı.

İşletmesi için aradığı uygun finansmanı bulamadığı için üretimini düşürmek zorunda kalan ya da sipariş kaçıran firmaların sayısının artmakta olduğunu dile getiren reel sektör temsilcileri, firmaların sermaye ihtiyacının son birkaç yılda 5 kat arttığına dikkat çekerek, özellikle piyasada yüksek vade farklarına maruz kalan KOBİ’lerin krediye erişimlerinin bu zor dönemde hayati olduğuna vurgu yapıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön