19 / 05 / 2024

Kredi faizlerindeki düşüş sonbaharda etkisini gösterecek!

Kredi faizlerindeki düşüş sonbaharda etkisini gösterecek!

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan ve gayrisafi milli hasılanın % 15’ini elinde tutan emlak sektöründeki ivmeyi belirleyen en önemli faktörlerin başında mortgage faiz oranları geliyor.



Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan ve gayrisafi milli hasılanın % 15’ini elinde tutan emlak sektöründeki ivmeyi belirleyen en önemli faktörlerin başında mortgage faiz oranları geliyor. Çünkü Türkiye’de emlak satışlarının % 45’i mortgage kredisi ile gerçekleşiyor. İşte bu döneme kadar her yıl rekorlar kıran emlak sektöründe Mart 2016 döneminden bu yana ekonomik ve siyasi dalgalanmalar nedeniyle yaşanan nisbi durgunluk devlet müdahalesi ile yerini yeniden tırmanışa bırakıyor.  



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizlerde 175 baz puan indirime gitmesi ile tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerinde azalma sağlıyor. Bu nedenle kredi faiz oranları hızla geriliyor. Bu gelişmenin emlak sektöründe özlenen hareketlililiği yeniden yaşatacğını belirten ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN ‘Merkez Bankasının fonlama oranını %10,75'ten, %9'a çekmesi fonlama maliyetinin %9'dan, %8,10 sınırına gelmesini sağladı. Kredi maliyetlerindeki gerilemenin faiz oranlarına olumlu yansıması emlak satışlarında hızlı tırmanışı beraberinde getirecek, özellikle proje satışlarında büyük etki oluşturacaktır’dedi. 



Kredilerdeki gerileme sürecinin hızla yayılacağını söyleyen ERİLKUN öncelikle Ziraat Bankası’nda gerçekleştiğini ve % 0,95 dip seviyesini gören oranlamanın % 1,04  ile TEB’de, % 0.99 ile Denizbank’ta devam ettiğini belirtti. ERİLKUN bu gelişmeye dair düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: Mortgage kredileri emlak sektörünün en büyük itici gücü. 2016’nın ilk 6 (altı) ayında Türkiye’de yapılan 630.000 konut satışının 201.000’i, tüm bu kritik dönem koşullarına rağmen kredili gerçekleştirilmiş durumda.  Her yıl kendi rekorunu egale eden emlak sektöründe kredilerdeki bu avantajlı düşüş hızla devam ederse hem yılın en hareketli dönemi olan sonbahar dönemi verimli geçecek hem de yıl sonuna kadar emlak sektörü satış adedi anlamında beklenen seviyeye ulaşmış olacaktır.’


Geri Dön