17 / 05 / 2024

Kredi faizlerinin yükselmesi konut fiyatlarını da arttırır!

Kredi faizlerinin yükselmesi konut fiyatlarını da arttırır!

Gerek iç, gerekse de dış gelişmeler sonucunda, genel faiz seviyelerindeki artışa paralel olarak konut kredisi faiz oranlarında da bir artış gündeme geldi. Faizler 0.60'tan 0.80 civarlarına kadar çıktı...



Dolar kurunun 1.94'lere çıkması, konut kredisi faizlerinin yükselmesi konutta zammı gündeme getirdi. Konuta zam göründü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para musluklarını kısacağının açıklaması ile özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan dalgalanma, Türkiye'de de dolarda yüzde 6'ya yakın artışa yol açarken bu artış gayrimenkul sektöründe tedirginliğe neden oldu. Sektörde yaz durgunluğu da yaşanırken Fed kararları sonrasında konut kredisi faizlerinde artış beklentisi de yakın zamanda ev fiyatlarını arttıracak diğer bir faktör olacak. 


Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, faiz oranlarının. Hazine bonosu faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak rekor düşük seviyeler olan aylık yüzde 0.60 seviyelerine kadar indiğini, ancak gerek iç

gerekse de dış gelişmeler sonucunda, genel faiz seviyelerindeki artışa paralel olarak konut kredisi faiz oranlarında da bir artış gündeme geldiğini söyledi. Güven, mevcut durumda faiz oranlarının yüzde 0.70 seviyesinin üstüne çıktığına işaret ederek "Önümüzdeki dönemde, bu seviyenin tekrar altına gelmesini pek mümkün görmemekteyiz. Daha fazla artış olup olmayacağını ise ancak iç ve dış gelişmelere göre tahmin etmek mümkün olabilecek. Mevcut durumda, yüzde 0.70-0.80 aralığında bir dalgalanma olacağını bekleyebiliriz" dedi. Güven, bu artışın, piyasadaki soın derece hızlı büyümeyi bir nebze yavaşlatabileceğini dile getirdi. 


Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, dövizdeki artışın girdilerinde ithal malzeme kullanan lüks konut projelerini olumsuz etkileyeceğini, özellikle de siparişlerini tamamlamayan başlangıç aşamasındaki projelerde maliyetlerin yükselmesine yol açacağını kaydetti. Pala, büyük konut projelerinde ithal girdinin yüzde 50'leri aşabildiğini anlatarak "Camdan klimaya, mutfak malzemelerinden mermerlere kadar birçok kalem ürün dolarla ithal ediliyor. Lüks segmentte konut fiyatları yüksek olduğu için yüzde l'lik bile maliyet artışı ciddi rakamlara ulaşılmasına neden oluyor" dedi. 


Şehriban Kıraç/Cumhuriyet Gazetesi


Geri Dön