29 / 04 / 2024

Kredi kartı aidatlarına zam! Kredi kartı aidatları ne kadar oldu?

Kredi kartı aidatlarına zam! Kredi kartı aidatları ne kadar oldu?

Kredi kartı aidatlarını yüzde 70 oranında yükselten bankalar, ücreti 1.500 TL'ye kadar çıkardığını duyurdu. Buna göre, bankalar ile vatandaşların senelerdir yaşadıkları kredi kartı aidat sorunu sürerken senede bir defa alınan kredi kartı aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişiyor.



Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, "Bu sene genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptıklarını açıkladılar. Türkiye'de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu sene 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacak" dedi.

Kredi kartlarından senelik aidat adı altında ücret alınması, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereğince yasal hale gelmişti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Levent Küçük, "Bu sene genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptılar. Türkiye'de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacak" ifade etti. Kredi kartlarından senelik aidat adı altında ücret alınması, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereğince yasal hal almıştı.

 Kredi kartı aidatlarına zam! Kredi kartı aidatları ne kadar oldu?

Öte yandan bankalara da bazı şartlar getirildiği kaydedildi. Öncelikle kredi kartının fiilen kullanılıyor olması, kredi kartının 180 gün hareketsiz kalmaması, alınacak kart aidatı ücretinin makul bir ücret olması, kart sahibinin onayının alınması ve tüketicilere banka tarafından alternatif bir aidatsız kart şartının sunulması gerekiyor. Fakat bu son dönemde özel bankalar tarafından aidatlara yapılan zamlar kapsamında makul ücret şartını zedeleryerek onay ve aidatsız kart sunma şartının da gözardı edileceği ifade edildi.

Buna göre, TÜDER Başkanı Levent Küçük, Türkiye'de kullanılan 103 milyon kredi kartı olduğunu belirterek, "Burada bankalar lehine çok fazla bir ekonomik büyüklük mevcut. Şu anda banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle özel bankalar aidatlara bu yıl yüzde 50 ila 70 arasında zam yansıttı. Yani makul ücret şartını gözardı ettiler" dedi.

'Kredi kartına taksit kaldırıldı' iddiasına son nokta! Bakan Şimşek'ten açıklama geldi..

Kredi kartlarında sınırlama nereden başlayacak? İlk işaret geldi...  

Bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 147 artarak 2.5 kata çıktı!

Kredi kartı kullanan nelere dikkat etmeli! Kartlara kısıtlamalar geliyor!

Ekonomist Barış Soydan uyardı! Kredi kartı borcunuzu hemen ödeyin!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön