28 / 04 / 2024

Kredi kartı borcunu ödemeyenlerde yüzde 52 artış oldu!

Kredi kartı borcunu ödemeyenlerde yüzde 52 artış oldu!

Bankalar Birliği verilerine göre temmuz ayında bireysel kredisini ödeyemeyenler 78 binden 96 bine çıkarken, bireysel kredi kartını ödeyemeyenler 100 binden 114 bine yükseldi. Yasal takibe düşenlerin oranı da yüzde 52 artışla 180 bine çıktı.



Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı Ocak-Temmuz döneminde gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 15,4 oranında artış gösterdi.

Geçen yıl borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen bireysel kredi ya da kredi kartı sahibi kişi sayısı 156 binken rakam bu yıl temmuz ayında 180 bine ulaştı. Aylık bazdaki artış ise yüzde 52 olarak gerçekleşti.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 2023 yılı Temmuz ayında 96 bin 409 kişi olarak açıklandı. Geçen yıl aynı ay söz konusu kişi sayısı 77 bin 747 kişi olmuştu.

Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 113 bin 925 kişi olurken, geçen yıl aynı ay 99 bin 896 kişi olarak kayıtlara geçmişti.

40 MİLYAR TL TASFİYE OLACAK

Temmuz 2023 itibariyle negatif nitelikli bireysel kredi bakiyesine ilişkin olarak yapılan değerlendirmede, "Risk Merkezi verilerine göre, Temmuz 2023 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içine alan bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, bir önceki yıla göre yüzde 26 artış ile 40 milyar TL olarak gerçekleşmiştir" ifadesi yer aldı.

Yıllık olarak rakamlara bakıldığında ise yasal takibe düşen kişi sayısında gerileme gözlemlendi. Türkiye Bankalar Birliği açıklamasına göre, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yıl aynı döneme göre karşılaştırma yapıldığında bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 22 oranında düşüş göstererek 752 bin kişi olarak gerçekleşti.

Ancak son ay rakamları bu şekilde devam ederse ilerleyen aylarda yasal takibe düşen kişilerin yıllık ortalama rakamları da aynı doğrultuda artmış olacak. Geçen yıl temmuz ayına göre bu sene sadece temmuz ayında fazladan 18 bin kişi borcundan dolayı yasal takibe uğradı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön