Ekonomi

Kredi kartından nakit çekimi faiz çarptı! İki aylık düşüş oranı yüzde 57,8'i buldu!

Yerel seçimler öncesinde 121,7 milyar Türk Lirası ile rekor kıran kredi kartından nakit çekim tutarı, limit ve faiz önlemleri sonrasında Nisan ayında 51,3 milyar Türk Lirası'na kadar geriledi.

Bir dönem düşük faiz etkileriyle yoğun şekilde kullanılan kredi kartı nakit çekimde tutarlar, artan faiz oranlarıyla beraber hızlı geriledi. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan resmi verilere göre, bu yılın Şubat ayında 121,7 Türk Lirası ile rekor kıran kredi kartından nakit çekim tutarı, Mart'ta 89,7 milyar Türk Lirası'na Nisan'da da 51,3 milyar Türk Lirası'na kadar geriledi. 

Sözcü'den Emre Deveci imzalı habere göre enflasyonla beraber alım gücü düşen vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yoğun şekilde kullandığı kredi kartından nakit çekim tutarında iki aylık düşüş oranı yüzde 57,8 oldu. 

İKİ YILDA YEDİ KAT ARTIŞ GÖSTERMİŞTİ

2022 yılının Şubat ayında 16,1 milyar Türk Lirası, 2023 yılının Şubat ayında 52,2 milyar Türk Lirası şeklinde olan kredi kartından nakit çekim tutarı, bu yılın Şubat ayında 121,7 milyar TL'ye kadar yükselmişti.

Geçen sene seçimler öncesinde Nisan'Da 83,9 milyar Türk Lirası'na kadar yükselen kredi kartından nakit çekim tutarı, seçim sonrası alınan önlemler ve artan faizlerle beraber Haziran ayında 41,5 milyar Türk Lirası'na kadar gerilemişti. Fakat sonrasında yeniden artışa geçti ve 2023 yılının Aralık ayında 100 milyar barajını aşarak 104,8 milyar Türk Lirası'na ulaşmıştı.

Sürekli olarak artış gösteren enflasyon, geçim koşullarının zorlaşması, seçimlerden sonra faizlerde ve döviz kurlarında artış beklentisi bir defa daha seçim öncesinde nakit çekim tutarlarını artırmıştı.

LİMİTLER DÜŞÜRÜLDÜ, FAİZİ ARTIRILDI

Artış gösteren enflasyonu yüksek talebe, yüksek talebi de kredi kartı harcamalarına bağlayan ekonomi yönetimi, bu konuda önlemler aldı. Bu önlemlerden bir tanesi de enflasyon ve rezervlerdeki baskı sebebiyle erkene, yani seçim öncesine çekilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayı ortasında önce sözlü talimat sonra da resmi karar yoluyla kredi kartı nakit avans kullanımına karşı önlemler aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sözlü talimatıyla öncelikle 11 Mart tarihinde bankalar nakit çekimde limitleri ve taksit tutarlarını düşürmüştü.

16 Mart tarihinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir tebliğ yayımlayarak kredi kartı nakit çekim işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında (KMH) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e, gecikme faizini yüzde 4,72'den yüzde 5,30'a çıkartmıştı.

Seçimlerden sonra kredi kartlarında azami akdi faiz oranı aylık yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e, gecikme faiz oranı yüzde 3,96'dan yüzde 4,55'e çıkartıldı.

KREDİ KARTI HARCAMALARI DÜŞTÜ

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faizler, kartlı harcamaları frenlemeye başladı. Mart ayında yıllık yüzde 126 artışla 1 trilyon 181,4 milyar Türk Lirası şeklinde olan kartlı harcamalar, nisanda yıllık yüzde 107 artışla 1 trilyon 127,8 milyar Türk Lirası şeklinde oldu.

Mart ayında yıllık yüzde 138 artışla 991,8 milyar Türk Lirası şeklinde olan kredi kartı harcaması, Nisan ayında yıllık yüzde 120 artışla 930,4 milyar Türk Lirası'na geriledi. 

 

'Karbon yakalama' teknolojisi küçük ölçekli çimento üreticilerini batırabilir!

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

TOKİ'den 7 bin 540 lira taksitle 2+1 konut için son gün bugün!