08 / 05 / 2024

'Kredi muslukları açıldığında talep patlar, konut fiyatları yukarı gider'

'Kredi muslukları açıldığında talep patlar, konut fiyatları yukarı gider'

Konut satışları Eylül ayında son yedi yılın en düşük seviyesi gördü. Kredilerin kısılması, yatırımcının başka yatırım araçlarına yönelmesi ve sosyal konut projesi satışları azalttı. Peki kredi muslukları açıldığında konut sektöründe neler olacak? İşte merak edilen soruların yanı



Bankaların kredi kullandırmamasının yanı sıra konut fiyatlarında da fahiş bir yükselme yaşandığına dikkat çeken Kolçak, "İnsanların bu taksitleri ödeyecek kadar alım gücü yok. Bu kredileri, taksitleri ödeyecek kadar gelirleri artmadı. Konut satışının azalmasının en büyük etkenler, genel olarak kredi kullanımının önüne geçilmesi, bankaların kredi kullandırımına çok iştahlı olmaması" dedi. Satış hızının düşmesinde bankaların kredi iştahının az olması ve BDDK'nın yaptığı düzenlemelerin etkili olduğunu belirten kolçak yatırımcıların enflasyondan kaçınmak için konut alıp sattığını ancak son zamanlarda yatırımcılardan sektöre bir sermaye girişi olmadığını kaydetti. Hükümetin açıkladığı sosyal konut projesinin de satışların düşmesinde etkili olduğunu ifade eden Kolçak, "Seçim öncesinde, 2023 başlarında kredi musluklarının açılma ihtimali yüksek. Ama bu yıl için bir sürpriz olabilir. Kredi muslukları açıldığı an fiyatlar yukarı gider. Çünkü talep patlar" diye konuştu.

Konut satışları Eylül'de sert düştü! 2022 Eylül'de 113 bin 402 konut satıldı!

Konut satışında Rus fırtınası! Ruslar Eylül'de Türkiye'den 1.196 adet konut satın aldı!

Yabancıların Türkiye'deki konut yatırımı yüzde 32,5 arttı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön