28 / 04 / 2024

Kredi ve mevduat faizleri uçtu: Konut ve taşıt kredi faizleri düştü!

Kredi ve mevduat faizleri uçtu: Konut ve taşıt kredi faizleri düştü!

Kredi ve mevduat faizleri arttı. 6,4 puanlık tarihi yükselişle yüzde 52,97’ye çıktı. Konut ve Taşıt Kredisi faizlerinde ise düşüş dikkat çekti.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı kararından sonra kredi ve mevduat faizlerinde tarihi artışlar görüldü.

Merkez Bankası'nın 'faiz artırımı' kararlarından sonra kredi ve mevduat faizlerinde tarihi artışlar dikkat çekti. Ortalama ihtiyaç kredisi faizi, bir önceki haftaya göre 6,4 puanlık tarihi yükselişle yüzde 52,97’ye, ticari kredi faizleri de 5,6 puanlık artışla yüzde 37,94’e ulaştı. Taşıt kredisinde 1 puanlık gerileme ile yüzde 36,66’ya, konut kredisinde 1,2 puanlık düşüşle yüzde 35,69’a düştü. Bununla beraber mevduat faizlerinde de sert yükseliş görüldü.

TCMB'nin son açıklanan verileri incelendiğinde, 26 Ağustos-1 Eylül haftasında ortalama ihtiyaç kredisi faizi, geçen haftaya göre 6,4 puanlık tarihi yükselişle yüzde 52,97’ye çıktı. Bu zaman diliminde ortalama ticari kredi faizleri de 5,6 puanlık artışla yüzde 37,94’e ulaştı.

Merkez Bankası, önceki hafta politika faizini yüzde 25’e yükselirken ticari kredi faizlerinde de politika faizine bağlı ilk tavan kaldırılmış, bu kapsamda bankaların ticari kredi faizlerini yükseltmelerinin önü açılmıştı.

KONUT VE TAŞIT KREDİSİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ

Sözcü'de yer alan habere göre; geçtiğimiz hafta ortalama taşıt ve konut kredisi faizlerinde ise düşüşler gözlemlendi. Ortalama faiz oranı konut kredisinde 1,2 puanlık düşüşle yüzde 35,69’a, taşıt kredisinde 1 puanlık düşüşle yüzde 36,66’ya indi.

MEVDUAT FAİZLERİNDE DE YÜKSELİŞ

Merkez'in faiz artışlarının haricinde 20 Ağustos tarihinde imza attığı kur korumalı mevduat (KKM) düzenlemesi sonrasında mevduat faizlerinde de sert artış oldu.

Bankaları, müşterilerini kur korumalı mevduattan (KKM) standart vadeli Türk Lirası mevduata geçişe ikna etmeye zorlayan düzenleme sonrasında TL mevduat faizleri yükseldi.

4 Ağustos haftasında yüzde 27,77’ye kadar inen 3 aya kadar vadeli ortalama Türk Lirası mevduat faizi, geçen hafta yüzde 37,59’a kadar çıktı. Ortalama mevduat faizinde sadece bir haftadaki yükseliş ile 6,8 puan oldu.

İstanbul ve İzmir'deki su altında kalacak ilçeler tek tek açıklandı! Sahil şeridine dikkat! Tarih verildi! 

İmarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? 1+1, 2+1, 3+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar?

7'den 70'e herkese maaş verilecek! e- Devlet'ten başvuran herkese 7 bin 619 TL! Paranızı almayı unutmayın!


Geri Dön