22 / 07 / 2024

Krediler fırladı! Kamu bankası etkili oldu!

Krediler fırladı! Kamu bankası etkili oldu!

Tüketici kredilerindeki payı 1 yılda 5 puana yakın azalan kamu mevduat bankaları hızlı bir kampanya sürecine girdi. Kamu bankalarının yılın ilk haftalarında yüzde 20’ler seviyesinde olan tüketici kredi büyümesi 70,2’ye fırladı.




Regülasyonlarla karmaşıklaşan banka bilanço yönetimi ocak ayında kamu mevduat bankalarının net karlılığında ivme kaybı yarattı. Çünkü kamu mevduat bankalarının ticari kredi büyümesi Merkez Bankası verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 63,8 iken özel bankalarda bu oran yüzde 5,65 seviyesinde.

Tüketici kredilerinde ise tam tersi bir durum var. Özel bankalarda tüketici kredi büyümesi yüzde 100’ü aşmışken yılın ilk haftalarında kamu bankalarında yüzde 20’ler seviyesindeydi. Öyle ki geçen yıl kasım ayında kamu bankalarının tüketici kredi büyümesi yüzde 8,2’ye kadar geriledi.

SON HAFTADA KAMU BANKALARI GAZA BASTI

Bu gidişata dur demek için de şubat ayı ile beraber ise kamu bankalarında tüketici kampanyalarına hız verildi. BDDK haftalık verilerine göre kamu mevduat bankaları 24 Şubat itibariyle toplam tüketici kredileri içindeki payını 17 Şubat haftasına göre 1.2 puan arttırdı ve yüzde 38,81’e yükseltti. Tüketici kredi büyümesi de 24 Şubat haftasında hızlı bir sıçramayla yüzde 70,2’ye çıktı. 17 Şubat haftasında kredi büyüme oranı yüzde 30,3 sevisinde bulunuyordu.

Bankacılık sektörü kaynakları diğer bankaların agresif emekli promosyonu kampanyalarının kamu bankalarının tüketici ayağına büyük hasar verdiğini dile getirdi. Emekli maaşı müşterisi kaybının da etkisiyle bireysel müşteriler tarafında sıkıntı yaşayan kamu bankalarının yeni dönemde en büyük ilgisinin bu yönde olacağını vurguladı.

KREDİNİN YANI SIRA BİREYSEL MEVDUAT DA KAYBETTİ

Kamu bankaları bireysel müşterilerde tek kaybı krediler tarafında yaşanmadı. Özellikle TL mevduat oranındaki hedefin yakalanması için bankacılık sektöründe büyük bir yarış sürerken kamu mevduat bankaları bireysel alanda geride kaldı.

Krediler fırladı! Kamu bankası etkili oldu!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık verilerine göre gerçek kişilerde TL cinsi toplam mevduatta kamu mevduat bankalarının geçen yıl ocakta yüzde 37,62 olan payı bu yıl ocakta yüzde 31,77’ye kadar geriledi. Bu bireysel müşteri TL mevduatta 6 puanlık bir pay kaybına işaret ediyor. Yerli özel mevduat bankalarının bireysel müşterilerin toplam TL mevduattaki payı geçen yıl ocakta yüzde 31,04 iken bu yıl ocakta yüzde 32,93’e çıktı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl yüzde 22,69 olan payı yüzde 26,09’a hızlı yükseldi.

İVME KAYBININ DİĞER NEDENLERİ NEYDİ?

Kamu mevduat bankalarının net karındaki ivme kaybının en önemli nedenleri ticari kredi büyümesi ile tüketici kredilerindeki kayıp olsa da başka etkenler de bulunuyor.

Bankacılık sektörü kaynakları kamu mevduat bankalarının TÜFE’ye endeksli kağıtların bilanço değerlemesinin Merkez Bankası enflasyon tahminine göre yapılmasının da net kardaki ivme kaybında etkili olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra kamu mevduat bankalarının sabit kuponlu devlet tahvili artışı ile Merkez Bankası’nın döviz dönüşlü kur korumalı mevduatta faiz üst sınırını kaldırmasıyla artan maliyet de önemli oldu.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 6 Mart 2023 tarihinde saat 22.32'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,84 Türk Lirası, Euro 20,11 Türk Lirası, altının gramı ise bin 113 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş gram altın için 'Geçmiş olsun' dedi! Yeni zirveyi açıkladı!

Emekliye müjde! 7000 TL ek ödeme... İşte detaylar!

Bir yıl ödemesiz 100 bin TL kredi! Devlet bankaları yardıma koştu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön