28 / 04 / 2024

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

Kripto varlıklarınız siz öldükten sonra mirasçılarınıza geçer. Mirasçılık belgesini borsaya ya da ilgili kurumlara sunan mirasçı payını alır. Kripto varlıklarınızı kişisel hesaplarda tutuyorsanız ve şifreyi kimseye söylemediyseniz, kripto mirasınızı kimse alamaz.



Son yıllarda iyice popüler hale gelen kripto borsalarındaki yatırım işlemleri, beraberinde bir dizi hukuki sorunu da gündeme getirmeye başladı. Bunlardan biri de şifresini kimsenin bilmediği kripto miraslar oldu.

Bilkent Üniversitesi’nde yapılan “Blokzincir Teknolojileri ve Hukuki Altyapısı Sertifika Programı’nda ders anlatan Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, kripto dünyası ile ilgili önemli bilgiler verdi. Aksoy, özel hukuk açısından kripto varlıklar hakkında şu ifadeleri kullandı:

KOD KANUN MUDUR?

“Kripto varlıklar üzerinde hak sahipliği iddia edilebilir mi? Kripto varlıkların devir işleminden nasıl bir anlam çıkarmalıyız? Aslında bir devir gerçekleşmesi söz konusu değil. Kod kanundur hukuk bir şey yapamaz. Olaya birinci bakış açısı bu. İkinci bakış açısı ise şöyle: Bir kişi yanlışlıkla karşı tarafa 1 yerine 10 Bitcoin gönderirse ne olacak? Kod kanundur dersek; kusura bakma, bu işlemi sen yaptın. Nasıl bir hukuku yolu izlenecek, nerede dava açılacak, taraflar nerede? Burada problem var.” 

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

KRİPTO VARLIK EŞYA MIDIR DEĞİL MİDİR?

“Kripto varlıklar üzerinde mülkiyet, rehin gibi ayni haklar kurulabilmesi için kripto varlıkların hukuki niteliğini bilmek gerekir. Dünya ülkelerinin çoğu kripto varlıkları eşya niteliğinde olduğunu kabul etti. Kripto varlıklar üzerinde mülkiyet hakkının kurulabileceğini belirtiyorlar. Kripto varlıklar kişilerin mal varlığı içinde yer alıyor ancak burada hukuken korunan bir menfaat olduğu söylenebilir. İşte bu noktada Türk hukukunda tartışmalar var. Kripto varlığı devretme yetkisine sahip kişinin elindeki hakkı bir kişilik hakkı olarak görebilir miyiz? Buradaki hak aslında mal varlığına işaret eden bir hak. Mal varlığı hakları da ekonomik değer taşır ve bu ekonomik değer parayla ölçülebilen hak olduğundan kişilik hakkı benzetmesi kripto için uyum sağlamıyor. Türk hukukunda kripto varlıklar bir eşya mıdır? Hukukumuzda eşyanın unsurları belirlenmiş durumda değil. Asıl sorun kripto varlıkların cismani olmamasında yatıyor.”

 
 


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön