Kripto para dolandırıcılığında en çok bilinen 5 hikaye!
Thodex adlı kripto para borsasının vurgunu, tüm dünyadaki kripto dolandırıcılığını yeniden gündeme taşıdı. Bu dolandırıcılık akıllara saadet zinciri olaylarını ve diğer kripto para dolandırıcılıklarını getirdi. İşte en çok bilinen ve en büyük 5 hikaye...
Thodex adlı kripto para borsasının vurgunu, tüm dünyadaki kripto dolandırıcılığını yeniden gündeme taşıdı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; büyük kripto vurgunu 'saadet zinciri' olaylarının da hatırlanmasına neden oldu. Thodex bombası, kripto paranın 12 yıllık kısa tarihinde meydana gelen en büyük dolandırıcılık hikayelerini akla getirdi. Peki bu hikayeler neler? İşte en çok bilinen ve en büyük 5 hikaye...
ONECOİN VE KAYIPLARA KARIŞAN 'KRİPTO KRALİÇE'
OneCoin, kripto paranın kısa tarihinde yer alan en sıradışı diyerek nitelendirilebilecek dolandırıcılıktı.
2016'da Dr. Ruja Ignatova, Bitcoin'e rakip bir kripto para birimi hayata geçirdiğini duyurduğunda binlerce kişinin peşinden gitmesini sağlamıştı. Kendisine "Kripto Kraliçe" ünvanını veren 36 yaşındaki iş kadınının sloganı da oldukça göz dolduruyordu:
"2 yıl sonra kimse Bitcoin'den bahsetmeyecek bile."
Ignatova, geliştirdiğini açıkladığı OneCoin kripto para biriminin, "Bitcoin'in sonunu getireceğini" iddia ettiğinde, dünyanın ilk ve günümüzde de en bilinen para birimi Bitcoin'in değeri birkaç yüz dolar seviyesine ulaşmıştı. Heyecanlı yatırımcılar Kripto Kraliçe'nin "devrim" hayalinin parçası olmak için peşinden sürüklendi.
Ağustos 2014 ve Mart 2017 yılları arasında Pakistan'dan Brezilya'ya, Kanada'dan Norveç'e ve hatta Filistin'e , onlarca ülkeden yaklaşık 4 milyar Euro OneCoin'e kapıldı.
OneCoin büyümesini sürdürürken, Ignatova dünyanın farklı yerlerinde görkemli şovlar gerçekleştirerek yatırımcı çekiyor, servetini yaşıyordu.
Bulgaristan'da milyonlarca dolar bedellerle konut almış, lüks yatı Davina'da büyük partiler düzenliyordu. Fakat bu gösterişin arkasında biriken problemler yer alıyordu. Yatırımcılar OneCoin'in diğer para birimlerine çevrilmesini onaylayan sistemin kurulmasının devamlı ertelenmesi üzerine endişelendi.
2017 Ekim'de Portekiz'de gerçekleştirilecek büyük bir etkinlikle tüm kaygıları gidereceği belirtildi fakat Dr. Ruja ortaya çıkmadı. Telefon ve mesajları da cevaplamıyordu. Dr. Ruja milyarlarca euro ile ortadan kaybolmuştu. Ortada herhangi bir kripto para birimi falan da bulunmuyordu.
Dr. Ruja'nın yerine geçen ağabeyi Konstantin Ignatov 2019 yılında ABD'de bir havalimanında gözaltına alınmasının ardından, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil kendisine yöneltilen suçlamaları onayladı. "Kripto Kraliçe" ise halen kayıp.
Kripto Kraliçe: Ruja Ignatova, dünyanın en büyük vurgunlarından birinin ardından nasıl milyarlarca euro ile kaçabildi?
PLUSTOKEN
En ünlü kripto "saadet zinciri" hikayelerinden bir başkası, başta Çinli ve Koreli yatırımcılar olacak şekilde 4 milyonu aşkın kişinin parasını çalmakla suçlanan kripto cüzdan PlusToken.
2018 yılında kurulan PlusToken, Asyalı yatırımcılara yüzde 9 ile yüzde 18 arasında aylık getiri imkanı sağlıyor, sosyal medyayı etkin kullandığı gibi potansiyel yatırımcı ile yüzyüze görüşmeler de sağlayarak farklı olmak için uğraşıyordu.
PlusToken reklam ve afişleri de duvarlara asıldıkça, yaatırımcıya yasallık anlamında güven veriliyordu.
2019 yılında kârlarını platformdan çekmekte güçlüklerle karşılaşan müşteriler kaygılandı. Kısa süre sonra PlusToken ekibinin, en büyük para birimleri Bitcoin, Ethereum ve EOS da dahil olmak üzere farklı kripto para birimlerinden yaklaşık 3 milyar (3 milyar dolardan fazla) ile kaçtığı ortaya çıktı.
Arkalarında bir de not bırakmışlardı: "Üzgünüz, kaçtık."
Bloomberg'de yer alan habere göre, PlusToken'ın yaratıcısı Chen Bo dahil 14 kişi, 120 bin yuandan (18 bin dolar) 6 milyon yuana (900 bin dolar) kadar para cezasına çarptırıldılar.
BİTCONNECT
2016 yılında ortaya çıkan şirketin bir yıl sonra piyasaya sürdüğü ve kısa sürede değeri yükselen Bitconnect, en ünlü 10 kripto para arasında yer alıyordu.
Bitconnect, kullanıcıların Bitcoin vererek, Bitconnect aldıkları bir ödünç alma platformuydu. Beincrypto internet sitesine göre; kullanıcılara ödünç verdikleri Bitconnect sayısına göre daha fazla günlük faiz ve getirisi sağlayan sistem, bugün "kripto para sektörünün Çiftlik Bank yapısı" şeklinde nitelendiriliyor.
2018'de Texas Menkul Kıymetler Kurulu, şirketin bir saadet zinciri olduğu iddialarını onaylayarak şirketin faaliyetlerini durdurma kararı verdi. Kararın ardından Bitconnect'in fiyatı önce yüzde 92 gerildei sonra da sıfıra düştü.
Bitconnect'in toplam 2,5 milyar dolardan fazla para topladığı öngörülüyor.
'Sahte Elon Musk hesabından paylaşılan Bitcoin mesajına inanıp 560 bin dolar kaybettim'
BİTCOİN SAVİNGS - TRUST
ABD'nin ilk kripto para saadet zincirlerinden olduğu belirtilen Bitcoin Savings - Trust, 2011 ve 2012 yıllarında piyasaya sürüldüğünde yatırımcılara haftada yüzde 7 oranında getiri sunmayı vadetmişti.
"Korsan" lakabıyla bilinen Trendon Shavers'ın başında olduğu şirket Bitcoin sattığını belirtiyor, daha fazla likidite gereksinimi olduğu sebebiyle de yatırımcıdan Bitcoin satmasını talep ediyordu.
2013'te Bitcoin Savings - Trust'ın saadet zinciri olduğunu ileri sürerek yakalanan Trendon Shavers, yatırımcıları dolandırmakla suçlandı ve 18 ay hapis cezası aldı.
PİNCOİN VE İFAN
Modern Tech şirketinin yönettiği iki farklı ICO yani "ilk coin arzı" (Initial Coin Offering) olan Pincoin ve iFan aracılığıyla yatırımcılara bir ay içinde yüzde 40 gelir vadedilmişti.
Merkezi Vietnam olan Modern Tech, Asya ülkelerinde yüz yüze etkinlikler gerçekleştirerek yatırımcıda güven uyandırıyor ve tercih edilirliğini artırıyordu.
Medyada yer verilen haberlerden sonra Modern Tech'in bir saadet zinciri şeması olduğu iddiaları güçlendi ve şirketin Vietnam'daki ofisinde geniş protestolar yapıldı.
Şirket yöneticilerinin bu yöntemle yatırımcılardan 660 milyon dolardan fazla para çaldıkları ifade ediliyor.