Kripto para sistemindeki merkeziyetsiz platformlar nasıl işliyor?
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto para sistemindeki alım satım platformlarıyla ve kripto para sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda kripto paralardaki merkeziyetsiz platformları anlattı.
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto para sistemindeki alım satım platformları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Geçmişten günümüze merkeziyetsiz platformlar' başlıklı yazısı şu şekilde;
2009 yılında Bitcoin'in ortaya çıkışı ile yalnızca finans sektöründe değil, tüm dünyada büyük bir değişime adım atılmış oldu. Bu değişimle birlikte artık, merkezi yapılara ve üçüncü taraflara güven ihtiyacı duyulmadan dünyanın ilk merkeziyetsiz, eşten eşe ödeme sisteminin yolu açıldı. Satoshi Nakamoto, birbirleri arasında değer transferi yapmak isteyen iki kişinin başka bir aracıya güvenme zorunluluğunu ortadan kaldırma fikri ile milyonlarca kişiye ilham kaynağı olmuştur. Daha sonra birçok yeni kripto para projesinin ortaya çıkmasına da merkeziyetsizlik fikri öncü olmuştur. Bu fikir etrafında şekillenen günümüz kripto para ekosistemi, yaklaşık 2 trilyon Amerikan Doları piyasa değerine sahip devasa bir sektör haline gelmiştir.
DEX'LERİN ORTAYA ÇIKIŞI
Kripto para ekosisteminin hızlı bir şekilde gelişimi sonrası insanlar arasında bu değeri değiştirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu amaçla da alım satım platformlarının temeli atılmış oldu. 2010 yılında kurulan BitcoinMarket'in ortaya çıkış sürecini geçen hafta ele almıştık. Bitcoin Market sonrası ekosistemin büyümesine paralel olarak yeni alım satım platform larının da sayısı oldukça hızlı bir şekilde artmıştır. Ancak bu platformların hepsi, bir süre sonra merkezileştirilmiş ve sahibi olan kişi ya da kurumlar tarafından yönetilmiştir. Toplulukta her ne kadar merkezi yapıların Satoshi’nin ideolojisine uymadığını belirten insanlar olsa da alım satım platformları: na olan ihtiyaç giderek artmıştır. Bu ihtiyaca çözüm olarak, 2014 yılında ilk merkeziyetsiz platform (Decentralized Exchange - DEX) olarak nitelendirebileceğimiz NXT ortaya çıkmıştır. Türünün ilk örneği olan bu platform, oldukça basit bir yapıya sahipti. Ancak merkezi platformların sağladığı birçok özelliği de sağlayamıyordu. Tüm bunlara rağmen merkeziyetsiz alım satım platformları henüz oldukça yeni ve gelişme aşamasında olan bir alandı. Daha sonra oluşturulan DEX'ler de yeterli değildi. 2014 yılının sonuna doğru ortaya çıkmış olan Blocknet, gerçek anlamda tüm özellikleriyle bir merke-1 ziyetsiz platform olmayı başardı.
GÜNÜMÜZDE DEX'LER
Özellikle 2020 yılının ikinci yarısı itibarıyla yükselişe geçen merkeziyetsiz finans yapısı, birçok yeni merkeziyetsiz alım satım platformunun ortaya çıkmasına önayak olmuştur. Bu platformlar arasında toplam kilitli tutar bakımından en büyükleri Maker, Curve Finance ve Aave'dir. Bu üç platform üzerinde yer alan toplam kilitli tutar ise yaklaşık 38 milyar Amerikan Doları'dır. Merkeziyetsiz finans alanındaki toplam kilitli tutar değeri ise 78 milyar dolar seviyelerindedir. 1 Haziran 2020 tarihinde bu yapılar üzerindeki kilitli tutarın yalnızca 9 milyar dolar olduğunu düşünürsek, merkeziyetsiz platformların iki yıl içerisinde katettiği yolu anlamamız çok daha kolay olacaktır.
Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılacak!
T.C. kimlik numaranıza para yatmış olabilir! Hemen kontrol edin!
Doğalgaz faturası 100 TL'den fazla gelenler dikkat! Beklenen haber geldi!
Efsane analist Bitcoin yatırımcılarını uyardı! Bitcoin’in bu seviyelere düşmesi kaçınılmaz...