22 / 12 / 2024

Kripto para tartışmalarında sular durulmuyor!

Kripto para tartışmalarında sular durulmuyor!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Aytunç Erkin bugünkü köşesinde kripto para piyasalarını kaleme aldı.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Aytunç Erkin bugünkü köşesinde kripto para piyasalarını kaleme aldı.

İşte Aytunç Erkin'in 'Bakan Soylu ve MİT’e ‘kripto para’ soruları' başlıklı yazısı...

26 Şubat 2021 tarihinde Yenişafak Gazetesi daha Thodex'in dolandırıcılık olayı meydana gelmeden iki ay önce şu haberi açıkladı:

“… Kripto para piyasası denetlenmediği için kara para aklanırken, teröre de finansman sağlanıyor. Soğuk cüzdanlar, kullanılan yöntemlerden biri. Parasını aklamak isteyen kişi elindeki nakdi, kripto para ofisine götürüyor. Soğuk cüzdanda kripto parayı alıyor ve elindeki nakdi soğuk cüzdanın eski sahibine bırakıyor. Bu para istenilen yere transfer ediliyor.”

Yani terör örgütlerinin ‘kripto para' üzerinden finansman bulduklarını, parayı istediklerine gönderdiklerini ileri sürdü. Bu transferlerin de özellikle ‘Kapalıçarşı'da gerçekleştirildiği söylendi. Soru şu: Bu haber sonrasında denetleme oldu mu?

Kripto para tartışmalarında sular durulmuyor!

7 Nisan tarihinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bir kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararla birlikte; aralarında FETÖ elebaşları ile sözde üst düzey yöneticilerin bulunduğu 377 kişinin Türkiye'deki mal varlıkları donduruldu.

Yani… Devlet, terörün finansmanına karşı 15 Temmuz 2016 tarihinden beş yıl sonra bile olsa doğru adımlarla tedbirler uyguluyordu.

22 Nisan tarihinde ise kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, 24 saatte internet sistemlerini kapattı ve ortadan kayboldu. Yöneticisi yurt dışına kaçan şirkete operasyonlar düzenlendi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 29 Nisan tarihinde şu ana kadar belirlenen rakamın 108 milyon dolarlık bir portföy olduğunu vurguladı. Peki Thodex ya da diğer kripto vurgunlar ya da ‘para transferleri' sona erdi mi? Thodex'e ilişkin ilk ihbar ne zaman yapıldı?

CHP İstanbul Milletvekili ve Güvenlik-İstihbarat Komisyonu CHP Sözcüsü Yüksel Mansur Kılınç, hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'a konuya ilişkin sorular sordu. Kılınç, şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

-Thodex adlı kripto para borsası ile ilgili Emniyet'in ilgili birimlerine ihbarlar yapılmış mıdır? Yapılmışsa ilk ihbarlar ne zaman yapılmıştır? Hakkında kırmızı bülten çıkarılan Thodex adlı kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurt dışına çıkışı neden engellenememiştir?

-Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı'na intikal ettirilen mali tespit raporları ve bilgi notları uyarında son üç yılda bankalar nezdinde el konulan kripto para hesapları kaç liradır?

-2020 içerisinde ve 2021 yılının ilk üç ayında Mali Suçları Araştırma kurulu'ndan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, suç gelirlerinin aklanması suçuna ilişkin kaç şüpheli işlem ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır? Bu bilgilendirmelerin kaçı kripto para platformları ile ilgilidir?

Ancak bu kadarla kalmadı...

Kripto para tartışmalarında sular durulmuyor!

MASAK'tan MİT'e rapor gitti mi?

CHP'li Kılınç tarafından açıklanan şu tespit ve iddia dikkat çekiyor:

“Kripto para platformları yapısı gereği suç aktörlerinin kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi yasadışı faaliyetlere daha fazla imkan sağlayan platformlar. Terörizmin finansmanı ve kara para aklamada kripto para biriminin rolü üzerine yapılan araştırmalar, illegal yapıların, finansman sağlamada ve para transferlerinde tespit edilmesi zor olan kripto paraları sıklıkla kullanmaya başladıklarını ortaya koyuyor.”

Kılınç tarafından Fuat Oktay'a yöneltilen 2 soru da dikkat çekiyor: 

“… 2020 yılı içerisinde ve 2021 yılının ilk 3 ayında MASAK'tan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı'na (MİT) diğer güvenlik birimlerine kaç kişi ve kurum ile ilgili bilgilendirmede bulunulmuştur? Bilgilendirmede bulunulan dosyalardan kaçı terörizmin finansmanı ile ilgilidir? Son yılların en büyük mali vurgunlarından olduğu belirtilen kripto para borsalarındaki dolandırıcılık ile ilgili MİT Başkanlığı'nın ve diğer devlet güvenlik ve istihbarat kurumlarının görevlerini tam ve eksiksiz olarak yaptığını düşünüyor musunuz?”

SONUÇ: Piyasada izi sürülemeyen ileri teknolojiye sahip kripto paralar bulunuyor. Bu sebepler de her türlü illegal faaliyette kullanılmas çok kolay. Bu nedenle sorun Türkiye'deki her vatandaşı ilgilendiriyor.

Kripto para piyasasına rehber geldi!

Kripto para işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön