29 / 04 / 2024

Kripto para yasa tasarısıyla neler değişecek?

Kripto para yasa tasarısıyla neler değişecek?

Kripto para piyasalarına olan ilginin artmasıyla birlikte, kripto para dolandırıcılıkları da arttı. TBMM'ye gelmesi beklenen kripto para yasa tasarısının bu mağduriyetleri engelleyebileceği belirtiliyor. Peki kripto para dolandırıcılıkları nasıl yapılıyor? Yeni yasa ile neler değişecek?



Türkiye kullanıcı sayısında Avrupa'da birinci

Dünyada pazar büyüklüğü 2 trilyon doları geçen krip para sektöründe, 451 borsada 16 bini aşkın kripto para cinsi ile işlem yapılıyor. Kullanıcı sayısı kapsamında Avrupa'da birinci, dünya genelinde de dördüncü sırada olan Türkiye'de, yaklaşık 14 milyon kişi bu borsalarda işlem gerçekleştirdi. Kripto para dolandırıcılığı geçtiğimiz sene yüzde 81 arttı ve 7,7 milyar dolara çıktı. Aynı zamanda halı çekmenin gerçekleşme oranı yüzde 77'ye kadar ulaştı.

Kripto para yasa tasarısıyla neler değişecek?

"Dolandırıcıların hedefi oluyor"

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamasında, kripto para konusunda Türkiye'de ciddi pazar büyüklüğünün söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Türk borsalarının günlük işlem hacimlerinin 1 milyar dolar seviyesine kadar ulaşabildiğini vurgulayan Vatansever, "Özellikle kripto para tarafı hem Türkiye hem de dünyada ciddi anlamda ilgi çektiği için burası dolandırıcıların hedefi oluyor. Bunlardan en sık bilinenlerinden biri son dönemde gündeme gelen 'rug pull' yani halı çekme dolandırıcılığı. Kripto para geliştiricilerinin, alıcıları çekip paranın değerini yükselttikten sonra alım satım işlemlerini durdurarak elde ettikleri parayla kaçtığı, kripto parayı likitsiz bıraktığı dolandırıcılık yöntemine halı çekme deniyor." diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön