05 / 07 / 2024

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Ekonomist Dergisi yazarı Abdulkadir Kahraman, kripto para piyasaları için  öngörülen yasanın nasıl olması gerektiğini kaleme aldı. İşte Abdulkadir Kahraman'ın 'Kripto varlıklar için nasıl bir yasa olmalı başlıklı yazısı...



VERGİLEMEDE YANSIZLIK NEDEN ÖNEMLİ?

Kripto varlık vergilemesi diğer ülkelerde de zorluklar içeriyor. OECD'nin 2020 yılındaki 50 ülkeyi kapsayan “Kripto Paraların Vergilendirilmesi: Vergi Yaklaşımı ve Gelişen Vergi Politika Sorunlarına Bakış" raporunda, kripto varlıkların vergileme zorluklarının başında "gelirin elde edilmesi, servet unsuru olup olmadıkları, vergi kayıp ve kaçağının tespiti, mali suçlarla mücadele ve otomatik bilgi değişiminin kripto paraları kapsamaması nedeniyle bu varlıklar ve bunlara dayalı işlemlerin raporlaması" geliyor.

Kripto varlıklarla ilgili vergilendirme konusunda Türkiye'de de vergi kanunlarında düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu noktada, vergilemede en önemli ilke kanunilik olmakla birlikte, vergilemenin eşitlik ve adalet ilkelerine de uygun olması temel bir hukuk normudur. Diğer bir deyişle, vergilemede yansızlık (nötr olması) önem arz ediyor. Çünkü, kanunlarla sağlanan bazı istisnalarla "verginin yansızlığı" (nötr) ortadan kalkmakta, vergileme çarpık hale gelebiliyor.

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Nasıl bir düzenleme olmalı? 

Öncelikle diğer ülkede olduğu gibi kripto varlıkların niteliği net bir şekilde tanımlandıktan sonra bu varlıklara dayalı işlemler; "madencilik", "alım-satım" ve "aracılık" gibi faaliyet bazında ele alınarak düzenleme yapılmalıdır. Örneğin, AB ülkelerinde kripto varlıkların KDV'den istisna olması, Türkiye'nin ise benzer ihraçları KDV'ne tabi tutma politikası benimsemesi Türkiye'deki ihraçların AB ülkelerine kaybedilmesine neden olacaktır.

Bu nedenle, Türkiye'de yapılacak dolaylı (gelir üzerinden alınan vergiler) veya dolaysız (harcama üzerinden alınan vergiler) vergi düzenlemelerinin diğer ülke düzenlemeleri ile paralel olması sağlanarak "verginin yansızlığı" sağlanmalıdır. Aksi takdirde, Türkiye'deki işlemlerin yurtdışına kayması ve Türkiye'de mevcut ekosistemin çok büyük zarar görmesi söz konusu olacak, Türkiye'nin mali suçlarla mücadele gücü zayıflayabilecektir.

Emeklilere 3 bin TL nakit ödeme müjdesi! Başvuran alıyor!

Kredi kartı kullananlar dikkat! 1 Şubat’tan itibaren...

Doğalgaz kısıtlamasıyla yeni zamlar kapıda! Beyaz eşyadan otomobile...

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Bitcoin ve kripto paralar dolar dolar eriyor! İşte nedeni...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön