14 / 05 / 2024

Kripto paralar dünyada nasıl vergilendiriliyor?

Kripto paralar dünyada nasıl vergilendiriliyor?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralara ilişkin vergilendirme usullerine açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda kripto paralardaki merkeziyetsiz platformları anlattı. 



TÜM PAYDAŞLAR İÇİN OLUMLU

Dünyada kripto paralar üzerindeki vergilendirme işlemleri son dönemde oldukça dikkat çekici konulardan biri haline gelmiştir. Vergilendirme kanunlarında kripto para ekosistemine yer verilmesi sağlam bir altyapının oluşturulmasına, finansman kaynaklarına yeni kolların eklenmesine, hızla gelişerek büyüyen ekosistemin daha kontrollü bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Daha regüle piyasalar ekosistemdeki tüm paydaşlar için çok daha olumludur.

Kripto paralar dünyada nasıl vergilendiriliyor?

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ise kripto paraların vergilendirilmesi konusunda çalışmalar yapmıştır. Çalışma sonucunda, kripto paraların ülkeden ülkeye farklı şekilde tanımlandığı ve uygulama açısından fikir birliği sağlanamadığı için hukuki boyutta değerlendirmenin dengesiz olacağı kararına varılmıştır. Birlik ülkelerinden Fransa, İspanya ve İsveç kripto parayı gayri maddi varlık olarak nitelendirmektedir. Diğer ülkelerden Avusturya kripto parayı emtia olarak kabul ederken Belçika, İtalya ve Polonya ise kripto paraları para olarak kabul etmişlerdir. Kripto paralardan elde edilen gelirlerin düzenlemeler kapsamında vergilendirilmesi için kategorize edilmesi uygulanacak yöntemler arasındadır. Buradan yola çıkarsak kripto paraların kazancın elde edildiği türe göre belirli vergilendirme şartlarına tabi tutulması gerekmektedir. Kategoriler ise emtia, menkul kıymet, para olarak değerlendirilebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön