30 / 04 / 2024

Kripto paralar miras paylaşımına dahil edilebilir mi?

Kripto paralar miras paylaşımına dahil edilebilir mi?

Kripto para piyasasıyla ilgili her geçen gün farklı problemler ve bilgiler ortaya çıkıyor. Şimdi de kripto paraların miras miras paylaşımına dahil edilip edilemeyeceği merak ediliyor. Peki kripto paralar miras kalabilir mi?



Kırılmaz kriptografi ile korunan sanal bir para birimi olan Bitcoin'in bu özelliği; servet depolamak amacıyla güvenli bir yol olarak ön plana çıkarıyor. TimeTürk'te yer alan habere göre; fakat bu özellik aynı zamanda, Bitcoin sahipleri hayatını kaybettiği dijital servetlerine erişilmesinin de oldukça zor olduğu anlamını taşıyor ve bu da, şu anda yaklaşık 70 milyar dolar değerinde seyreden piyasaya yatırım gerçekleştiren kişilerin akrabaları için oldukça ciddi bir problem. 

Bu sene Clolorado'da yaşamını yitiren bir genç adamın ailesi, mirası paylaştıkları sırada adamın bir Bitcoin yatırımcısı olduğunu öğrendi. Serveti devralmak amacıyla harekete geçen ailenin önünde kripto paralara erişim engeli var. 

Kripto paralar miras paylaşımına dahil edilebilir mi?

PEKİ ÖLEN BİRİSİNİN KRİPTO PARA CÜZDANINA ULAŞMAK MÜMKÜN MÜ?

Bitcoinler sanal bir cüzdanda saklanır ve her bir sanal cüzdanın, kripto para birimini almak ve yollamak için herkes tarafından görülebilen, rastgele bir karakter dizisinden meydana gelen “açık anahtar” isimli bir adresi bulunur. “Özel anahtar” ise, paranın sahibinin cüzdanına erişmesine imkan sunar. Bir Bitcoin sahibinin, özel anahtarı kimseye söylemeden hayatını kaybetmesi ise, cüzdandaki paraya kimsenin ulaşamayacağı anlamını taşıyor. Bu durumun engellenmesi için, özel anahtarın bir kopyası bir yere yazılıp, bir flash bellek sürücüsünde saklanabilir ya da kendileri yerine bu hesapları yönetecek olan ticari bir hizmete emanet edebilir; fakat bu yöntemlerin de kendine has riskleri bulunur. 

Bir vasiyet ve emlak avukatı olan Suzanne Walsh; icracıların ve mirasçıların, özel bir Bitcoin anahtarının ne olduğunu anlayamayabileceklerine ve bunun sonucunda da anahtarı çöp sanıp atabileceklerine dikkat çekiyor. Ticari bir hizmetin yararı ise tam olarak bu noktada görülüyor.

Kripto paralar miras paylaşımına dahil edilebilir mi?

Walsh, Colorado'lu adamın ailesinin muhtemelen Bitcoin'leri elde edebilecek olmasının sebebinin de bu olduğuna vurgu yapıyor. Popüler bir cüzdan ve takas hizmeti olan Coinbase'e olan borçları ortaya çıkaran banka hesabını gözden geçirdikten sonra adamın Bitcoin'e yatırım gerçekleştirdiğini belirleyen aile; San Francisco'lu şirkete başvuruda bulundu ve şirket de ailenin elindeki belgeler aracılığıyla cüzdanın varlığını doğrulayarak içeriği aktarma sürecine start verdi. Böylece aile; ufak bir Bitcoin servetine kavuştu.

Fakat hala Bitcoin hesap cüzdanının anahtarını kaybedip bütün servetini kaybeden kişiler de bulunuyor. Bu nedenle hesap şifresinin kaybedilmemesi önemli.

Kripto paralarda miras tartışması başladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön