29 / 04 / 2024

Kripto paralarda 2021'de hangi yenilikler yaşandı?

Kripto paralarda 2021'de hangi yenilikler yaşandı?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripro para piyasaları ve NFT'ler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda 2021'deki NFT piyasasını ve 2017'deki ICO patlamasını anlattı. 



İki süreç arasında benzerlikler olmasına rağmen ICO ve IPO'yu ayıran birçok keskin farklılık da bulunmaktadır. IPO'lar birçok aracıya, bankaya ve çeşitli kanuni düzenleyicinin onayına ihtiyaç duyarken, 2017 yılında gerçekleştirilen ICO'larda blokzincir üzerinde çalışacak olan projeler yalnızca bir “Whitepaper" ve küçük bir geliştirici ekiple milyon dolarlar toplayabiliyordu. Tüm bu süreçte hızlı bir patlama gerceklestiren ICO’lar Ethereum'un da popülaritesini arttırmıştır.

Kripto paralarda 2021 de hangi yenilikler yaşandı?

Ancak 1995 yılında NASDAQ üzerinde başlayan “Dotcom Bubble” sürecine benzeyen "ICO Boom” süreci, yalnızca fon toplamak amaçlı, planlarını hiçbir zaman gerçekleştirmeyen kötü niyetli projeler nedeniyle yaklaşık bir yıl içerisinde son bulmuştur. “ICO Boom” sürecinden başarıyla çıkan ve hala ekosistemin en önemli paydaşları arasında yer alan Cardano, NEO ve IOTA gibi birçok proje olmasına rağmen kötü niyetli projelerin büyük bir bölümünü oluşturduğu ICO Boom süreci, 2018 yılının mart ayında kripto para ekosisteminin büyük bir düşüş yaşamasına da sebep oldu.


Geri Dön