Kripto paralarda merkezi ve merkeziyetsiz platform farkları nelerdir?
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralardaki merkezi ve merkeziyetsiz platformların farklarını açıkladı. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazısında kripto paralardaki merkezi ve merkeziyetsiz platformların farklarını anlattı.
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, kripto paralardaki merkezi ve merkeziyetsiz platformların farklarınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'Merkezi ve merkeziyetsiz platformların farkları ' başlıklı yazısı şu şekilde;
"BITCOIN ve diğer kripto para birimlerinin ortaya çıkışı son rası, ekosistemde bu kripto paraların alım satımının ger çekleştirebileceği platformla ra ihtiyaç duyulmuştur. Kripto para birimlerindeki artışla bir likte, adaptasyon geniş kitlelere yayılmış ve merkezi platformlar adını verdiğimiz platformların sayısı büyük bir hizla artmıştır. Merkezi platformlardan daha sonra ortaya çıkmaya başlayan ve sayıları hızlı bir şekilde artan merkeziyetsiz alım satım plat- formları da son dönemlerde oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu iki platform türü güvenlik, çeşitlilik, likidite ve yasal dü zenlemeler gibi çeşitli yönlerden birbirinden ayrışmaktadır.
FINANSAL KURUMLARA BENZER
Merkezi alim satım platformları kısaca, yatırımcıların kripto para birimlerini alip satmasına, saklamasına ve kilitle me, takas gibi çeşitli yollarda kullanmasına olanak sağlayan, fiziksel bir merkezi bulunan. faaliyet gösterdiği bölgedeki yasal yükümlülüklere ve düzenlemelere uyan platformlara verilen isimdir. Bu platformlar dünya genelinde "Centrali zed Exchange" ifadesinin kısaltmasi olan "CEX' ile tanın maktadır. Dünya üzerindeki birçok noktaya baktığımızda, merkezi alım satım platformlarının büyük bir çoğunluğunun yer aldığı bölgedeki finansal kurumlarla benzerlik gösterdigi görülmektedir. Merkezi alim ticryi bir araya getiren üçüncü taraf görevi görmektedir. Bu hizmetle birlikte kullanıcılarına bir sorunla karşılaşmaları durumunda teknik destek de sağlamaktadır. Tamamında olmasa da bu tür platformlarda listelenen varlıkların belirli kriterleri sağlaması gerekmektedir. Bu da yatırımcıların fi yat kayması gibi sorunlarla daha az karşılaşmasına olanak tanımaktadır. Merkezi alım satım platformları, tüm bunlara ek olarak kullanıcılarının dijital varlıklarını güvenli bir bi çimde saklamakla yükümlüdür.
ÜÇÜNCÜ TARAF YOKTUR
Merkeziyetsiz alım satım platformlari Ingilizce'deki "De centralized Exchange" kelimesinin kısaltılmış hali olan 'DEX' ifadesi ile bilinmektedir. Merkeziyetsiz alım satım platformlarının merkezi platformlardan en büyük farkı, herhangi bir üçüncü tarafin bulunmamasıdır. Bu platform lar kişisel cüzdanlar aracılığıyla kullanılmaktadır. Eşten eşe çalışan bu bu platformlarda herhangi bir sınır ya da yasal düzenleme gerekliliği olmadığı için dijital varlık sayıları, genellikle merkezi alım satım platformlarından fazladır. Ancak üçüncü tarafın bulunmaması, yaşanabilecek teknik sorunlarda herhangi bir destek hizmetinin bulunamaması na sebep olabilmektedir. Likidite ve işlem hacmi açısından da merkeziyetsiz platformlar zaman zaman yetersiz kalabil mektedir. Tüm bunları incelediğimizde merkezi ve merke ziyetsiz alım satım platformlarının belirli konularda farklılık gösterdiğini, ancak temelde kripto para ekosistemi paydaş ları olarak tüm sektöre hizmet ettiğini görebiliriz."