23 / 12 / 2024

Kripto paralarda mağduriyet nasıl azaltılabilir?

Kripto paralarda mağduriyet nasıl azaltılabilir?

Thodex, Vebitcoin, Sistemcoin, Hecoin ve son olarak da Bitrota'da yaşanan vurgun haberleri son zamanlarda kripto para yatırımcılarını korkuttu. Peki, kripto paralarda mağduriyet nasıl engellenir? İşte detaylar...



Kripto paralar birikimini kullanmak isteyenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Hürriyet'ten Barış Özkan'ın haberine göre; bu piyasanın yasal bir zeminde olmaması çok sayıda kişiyi mağdur ediyor.

Kripto para borsalarda meydana gelen dolandırıcılık haberlerine yenisi eklendi. Thodex, Vebitcoin, Sistemcoin ve Hecoin’den sonra benzer bir ‘vurgun’ haberi de Kayseri merkezli bir Kripto Para Borsası olan Bitrota'dan geldi. Borsa üzerinden 30 bine yakın kişiden para toplandı. Toplanan paraların yaklaşık 1 milyar lira olduğu düşünülürken sistem kısa süre önce çöktü; sahibi izini kaybettirdi.

Kripto paralarda mağduriyet nasıl azaltılabilir?

Peki binlerce kişinin mağdur olduğu kripto para piyasasında borsa kurmak ne kadar kolay? Kötü niyetli bu kişilerin önüne nasıl geçilir? Ya da kripto paralara ilgi duyan vatandaşlar ne yapmalı?

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş konu hakkında açıklamalarda bulundu:

Şu an için dileyen herkesin bir şirket tüzel kişiliği ile lisansa ihtiyaç duymadan kripto para borsası kurabileceğini söyleyen Kadir Kurtuluş, “Esasında dünyada da durum büyük çoğunlukla bu şekilde. Türkiye'de kripto varlık hizmetleri veren kuruluşlara Mayıs 2021'de MASAK denetimi geldi. Fakat bu denetim daha çok kara para aklamayı engellemeye yöneliktir. Bu şirketlerin kuruluşları henüz bir lisansa ya da kurallara tabi değildir.” dedi.

Kripto paralarda mağduriyet nasıl azaltılabilir?

Kadir Kurtuluş, “Kripto para borsası kurmak için belirlenecek “sermaye şartı” ya da “kripto varlık saklama şirketi ile çalışma mecburiyeti” gibi kurallar bu tip mağduriyetleri bir nebze azaltabilir.” derken, “Bu zorunluluklar olmadığı vakit yetersiz sermaye ya da amatör bir ekiple kripto para borsaları kurulabiliyor. Bu tip borsalar kötü niyetle insanları dolandırabildikleri gibi, işi yürütemedikleri için de mağduriyetlere sebebiyet verebiliyor. Örneğin zarar eden bir kripto para borsası sahibi, zararı çıkaracağım deyip başkalarının varlıklarıyla işlem yapabilir ve tüm borsadaki parayı da kaybedebilir.  Ya da insanların varlıklarını kötü niyetle alıp ortadan kaybolabilir. Dolayısıyla MASAK'a yaptığı işlemleri bildirmemiş ve bir şekilde işlemleri gizleyebilmiş kripto para borsalarında bu gibi dolandırıcılıklar mümkündür.” açıklamasında bulundu.

Kripto paralarda mağduriyet nasıl azaltılabilir?

GÜVENLİĞİNİ YA DA GARANTİSİNİ VEREN DEVLET YOK

Bu alanda dünyayı yakından izlemek gerektiğini söyleyen Kurtuluş, “Ama en önemlisi kripto para yatırımcılarının dikkatli olması. Zira dünyanın hiçbir yerinde borsalardaki işlemlerin güvenliğini ya da garantisini veren bir devlet yok. Devletler ancak belli şartlarla piyasadaki aktörleri daha kaliteli hale getirebilir ve denetimlerler de olası mağduriyetleri önceden tespit edip müdahalede bulunabilir. Bu denetime ve önlemlere yönelik çalışmalar hızlanmalı fakat kripto varlıkları yasaklamak ya da Türkiye’yi bu dünyanın dışına atacak adımlar kesinlikle düşünülmemeli. Özellikle borsalara yapılacak düzenlemelerde kripto varlıkların yurt dışı borsalara kayma ihtimali iyi düşünülmeli.” dedi.

Kripto para borsasında vatandaşları dolandırdığı iddia edilen 2 kişi için yakalama kararı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön