Kripto Paralar

Kripto paralarda Ukrayna-Rusya etkisi! Son durum korkuttu!

Kripto para piyasalarında Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gerçekleştirileceği faiz yükselişinin yakınlaşması sebebiyle Bitcoin ve Ethereum ilk sırada olacak şekilde kripto piyasalarında düşüş eğilimi devam ediyor.   

Kripto para piyasalarında Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gerçekleştirileceği faiz yükselişinin yakınlaşması sebebiyle Bitcoin ve Ethereum ilk sırada olacak şekilde kripto piyasalarında düşüş eğilimi devam ediyor. 

Ukrayna genelinde Rusya ile batılı güçlerin arasındaki gerilimde tansiyonun artması piyasalara da yansıyor. Borsalardaki aşağı yönlü hareket devam ederken güvenli liman olarak görülen altın değerleniyor. 

Sözcü'de yer alan habere göre; riskli yatırım şeklinde nitelendirilen kriptolar da ise değer kaybı yaşanıyor. Ayrıca merkez bankaları tarafından sıkı para politikasına girilecek olması da piyasalara da yansıyor.

Peki kripto para piyasalarında son durum ne? Kriptolar değerleniyor mu? İşte ayrıntılarıyla kripto paralardaki son durum...

 

UKRAYNA’DA KRİZ SÜRÜYOR

ABD Başkanı Joe Biden, dün akşam sıralarında Ukrayna ile Rusya'nın kriziyle ilgili gerçekleştirdiği konuşmada, “Elimizdeki her bulgu, Rusya'nın Ukrayna’ya girmeye ve Ukrayna’ya saldırmaya hazır olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Biden işgal olasılığının oldukça fazla olduğuna vugru yaparak, “Anladığım kadarıyla önümüzdeki birkaç gün içinde bu olacak” diye konuştu.

Biden'ın bu sözleri Ukrayna’da gerilimin devam ettiğinin ortaya koyulduğu bir gelişme şeklinde değerlendirildi ve piyasalara yansıdı. Ukrayna’da çatışma yaşanmasına ilişkin tedirginlere ek olarak piyasalarda huzursuzluğa neden olan başka bir durum da faiz oranları oldu. Fed’in bu sene 7 defa faiz oranlarını artırabileceği öngörülenler arasında yer alıyor. 

FED GELİŞMELERİ TAKİP EDİLİYOR

ABD'de ve diğer gelişmiş ülkelerde devam eden enflasyondaki yükseliş ve para politikalarındaki sıkılaştırma beklentilerine ek olarak Fed'in ocak ayındaki toplantısına ilişkin tutanaklar da açıklandı. 

Tutanaklar, merkez bankasının faiz oranlarını yakın zamanda yükselteceğini ve enflasyon seviyelerini takip etmeyi sürdüreceğini ortaya koydu. Ayrıca yetkililer tarafından faiz yükseltimleriyle ilgili henüz karar verilmediği de gözler önüne serildi. Bu tutanaklardan ve enflasyon gelişmelerinden sonra uzmanlar faiz yükselişleriyle ilgili öngörülerini yoğunlaştırdı. 

Fed tarafından yapılacak olan faiz yükseltimi, piyasadaki para bolluğunun azalmasını sağlayacak, ABD dolarını değerlendirecek ve bu nedenle de borsa, kripto gibi riskli yatırım olarak görülen araçları engelleyecek bir gelişme şeklinde nitelendiriliyor.

UKRAYNA VE MERKEZ BANKALARI PİYASAYI ETKİLEDİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan risk yönetim şirketi BCMStrategy’nin CEO’su Barbara Matthews, “Avrupa ve Ukrayna’daki jeopolitik durumun etkisi var. Ancak, merkez bankalarının para politikasının piyasalarda yarattığı belirsizlik ve oynaklık yaratmaya devam etmesinin görmezden gelinmemesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da yükselen gerilim, yatırımcılardaki risk iştahının azalmasına sebep olurken, bu durumdan en çok etkilenenin riskin en çok olduğu yatırım şeklinde görülen kripto para olduğu belirtildi. Buna ek olarak ABD’de tüketici enflasyonunun da yüksek seyretmesi ve Fed tarafından para politikasının sıkılaştırmalarının hız kazandırılacağına ilişkin öngörülerin de etkileriyle Bitcoin'de dünden beri değer kaybı arttı. Dev kripto para birimi Bitcoin'in 1 günlük değer kaybı yüzde 7 oranını geçmiş durumda. Piyasının 2'nci en büyük kripto parası olarak görülen Ethereum’da ise günlük değer kaybı yüzde 6’yı aşmış durumda. 

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM.. 1 BİTCOİN KAÇ DOLAR

Dün 43 bin 885 dolar seviyesinde günü açan piyasanın devi Bitcoin, sabah saatlerinde önceki güne göre yüzde 7 oranında değer kaybederek 40 bin 735 dolar seviyesinden satılırken, Ethereum'da ise 2 bin 908 dolar civarında işlem yapıldı.

Cardano yüzde 3 oranında değer kaybı yaşayarak 1,03 dolardan, Solana ise yüzde 5 oranında gerileyerek 95 dolardan işleme alındı.

Çiftçiye mazot ve gübre desteği geliyor! Tarih belli oldu...

Emekli maaş ve ikramiyesine zam geliyor! 790 TL ile 840 TL arasında!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

2022 Ocak'ta 88 bin 306 konut satıldı!