14 / 05 / 2024

Kruvaziyerler, turizm gelirinin artmasına umut oldu!

Kruvaziyerler, turizm gelirinin artmasına umut oldu!

AA Muhabirinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden (TURSAB) edindiği bilgiye göre, 2003 yılında sadece 581 bin kruvaziyer yolcusunu ağırlayan sektör, 11 yılda yüzde 285 artışla 2.2 milyon yolcu sayısına ulaştı.




Türkiye'de, dünyanın iki katı artış hızıyla gelişen kruvaziyer turizminin önemi giderek ağırlık kazanıyor.


AA Muhabirinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden (TURSAB) edindiği bilgiye göre, 2003 yılında sadece 581 bin kruvaziyer yolcusunu ağırlayan sektör, 11 yılda yüzde 285 artışla 2.2 milyon yolcu sayısına ulaştı.


Konumu itibariyle Doğu Akdeniz çıkışlı turlara ev sahipliği yapma noktasında çok önemli bir avantaja sahip olmasına rağmen Türkiye liman sayısının yetersizliği kruvaziyer turizmi alanındaki potansiyelin değerlendirilmesini engelliyor.


-Düşük turizm geliri problemi kruvaziyerle aşılabilir


Türkiye'nin kruvaziyer turizmde hedeflediği başarıya ulaşabilmesi için bu alandaki yatırımların mutlaka arttırılması, yeni liman yaratma amacı ile yatırımlar teşvik edilmesi, bürokrasinin asgari indirilmesi gerekiyor. 


Bir çok ada ve sahil şeridinde yeni kruvaziyer uğrak limanlarını sektöre katan Yunanistan ve İtalya gibi Türkiye'nin de benzer stratejiyle Türk turizminin en önemli sorunları arasında gösterilen düşük turizm geliri probleminin aşılması için çok önemli bir fırsat sağlayacak.


Başta Çanakkale, Bozcaada ve Fethiye gibi turizm potansiyeli yüksek yerlerde planlama ve yapımı devam eden kruvaziyer limanlarının hayata geçirilmesiyle gelir düzeyi yüksek bir turizm kitlesi olan kruvaziyer turistinin daha çok çekilmesi için yeni olanaklar doğacak.


-"Limanlar yetersiz, yenileri yapılmalı"


Öte yandan bir turizm firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner de Türkiye'ye kruvaziyerİ tercih ederek gelen turistler arasında Amerikalıların ağırlıklı olmak üzere, İtalyan, Alman ve İspanyollar'ın bulunduğunu söyledi.


Yerli turistin de "mavi yolculuğa" her sene artan oranda büyük ilgi gösterdiğini belirten Öner, en çok Batı Akdeniz, Cenova veya Roma kalkışlı Akdeniz turları ile Yunan adaları ve Baltık fiyortlarının tercih edildiğini bildirdi.


Öner, Türkiye'deki mevcut limanların yetersiz kaldığını savunarak, "Ancak 2016 yılında kruvaziyerlerin Türkiye'ye gelişi alarm veriyor. Ülkemizde yeterli liman yok dolayısıyla artan talebi karşılamada yetersiz kalınıyor" ifadesini kullandı.


Öner, en kısa zamanda büyük kruvaziyer gemilerine uygun limanlar inşa edilmesi gerektiğini, aksi takdirde dünyanın dikkatini çeken bu büyümenin gerileyebileceğini dile getirdi.


-Türkiye'de kruvaziyer turizmi


TÜRSAB Kruvaziyer Turizmi Raporu'na göre, ilk kez 1831 yılında İtalya'dan yola çıkıp İzmir'i de kapsayan bir Akdeniz turuyla başlayan kruvaziyer turizmi, 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20,9 milyon yolcuya ulaştı. Kruvaziyer turistinin yüzde 11'inin yolu Türkiye'den geçerken, limanlarımızı ziyaret eden kişi sayısı 2,2 milyonu buldu.


Bu yıl ise dünya genelinde kruvaziyer turist sayısının yüzde 5 artışla 22 milyona ulaşması bekleniyor.


Sağladığı gelir açısından da dikkatleri çeken kruvaziyer turisti, normal bir turistin ortalama 3 katı kadar harcama yapıyor.


AA


Geri Dön