27 / 04 / 2024

Kültürpark Platformu'ndan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı açıklaması!

Kültürpark Platformu'ndan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı açıklaması!

Dün Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nın meclisin onayına sunulacağı toplantıya dakikalar kala Kültürpark Platformu flaş bir adım attı. Meclis önünde basın açıklamasında bulunan platform, Başkan Soyer ve meclis üyelerine seslenerek planı ‘reddedin’ dedi. 



Dün,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ihtisas komisyonlarından oy birliği ile meclis gündeminde olan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nın belediye meclisinin onayına sunulacağı toplantıya dakikalar kala kritik bir olay meydana geldi. İz Gazete'den Gizem Taban'ın haberine göre; Kültürpark Platformu, meclis toplantısının yapılacağı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) önünde bir basın açıklaması yaparak Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve meclis üyelerine çağrıda bulundu. Platform yaptığı açıklamada planın ortak bir aklın ve disiplinler arası katılımcı bir çalışmanın ürünü olmadığına dikkat çekerken, meclise planı ‘reddedin’ dedi. Kültürpark Planı ile ilgili soru ve taleplerin bulunduğu 10 maddelik bildiri, basın açıklaması sonrasında platform üyeleri tarafından meclis üyelerine dağıtıldı.

Kültürpark Platformu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

‘ORTAK AKLIN ÜRÜNÜ DEĞİL’

Sayın Tunç Soyer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri’ne; Hepimiz için bir kentin merkezinde bir “vaha”, bir “anı defteri”, “kentin ve ülkenin toplumsal, ekonomik, ideolojik, mekânsal tarihine mal olmuş bir hafıza mekânı” olan Kültürpark bugün İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine geliyor. 2019’da seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerimiz olarak sizler, bugün 90’lı yaşlara ulaşan, kentimizin merkezindeki bir özgürlük alanının, bir ekoloji cennetinin geleceği konusunda karar vereceksiniz. 90’lı yaşlarını yaşayan Kültürpark, belki, adı bile söylenmeden sadece bir gündem numarası ile sizlere sunulacak. Koruma Amaçlı İmar Planı Taslağını “onaylamanız” istenecek. Toplantıyı yöneten Başkan ya da Vekili “Hakan bey, Selahattin bey ve Kemal bey” deyip, salona bakacak “Komisyonlardan geldiği şekilde kabulünüze sunuyorum, kabul edenler, etmeyenler diye soracak “Oy Birliği İle Kabul Edilmiştir” diyerek sizlere teşekkür edecek. Bunun böyle olmaması sizin elinizde. Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı Taslağı şimdilik ortak bir aklın, ortak bir çalışmanın ve disiplinler arası katılımcı bir çalışmanın ürünü değildir. İçerdiği bilinmezlikler sebebiyle, şeffaf da değildir. Müştereğin planlanması ve tasarımı için; felsefe, sanat, sosyal bellek, siyasal ve toplumsal süreçler, kişisel ve toplumsal tercihler, ekonomi, ekoloji gibi pek çok girdiyi içeren disiplinler arası bir çalışma gereklidir. 

Kültürpark Platformu ndan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı açıklaması!

10 MADDELİK ÇAĞRI

Kültür Varlığı olarak da, doğal varlık olarak da, tarihi ve mimari değerleri ile de koruma altında bulunan ya da bulunması gereken Kültürpark için bu plan taslağını hep beraber reddedelim ve sorularımızı soralım;

1- Kültürpark gibi bir kent parkına 12.000 m2’lik yeni bina yapılmasını kabul etmeyelim, reddedelim.
2- Tarihi Celal Atik Spor Salonu’nun tadilat–restorasyon gibi işlemlerle işlevini sürdürmesi mümkün iken yıkılıp, yeniden yapılmasını kabul etmeyelim, reddedelim.
3- Gaziemir’e yapılan fuar alanının yok sayılmasını kabul etmeyelim. Kültürpark’ın bir “ihtisas fuarı” olarak kullanılmasını reddedelim.
4- Enternasyonal fuar, festival, panayır için bina yapımını reddedelim.
5- Kültürpark’ta yeni yapılaşmaları reddedelim.
6- Kültüpark’ın yapısal yüzeylerin nasıl azaltılacağını soralım.
7- Kültürpark'ın hangi kullanımlara açık olacağını soralım.
8- Kültürpark'ın nasıl yönetileceğini, yönetim planlarının ne olduğunu soralım.
9- Kültürpark’ın kamusal bir alan olarak, gerçek bir kent müştereği haline nasıl getirileceğini soralım.
10- Kültürpark’ın nasıl yeni nesil bir kent parkı olacağını soralım.

‘TARİHİ GÖREV’ VURGUSU

Sizlerin bu süreci durdurma, reddetme ve yukarıdaki soruları sorma olanağınız var. Kültürpark ve kent bugün sizin sorumluluğunuzdadır. Henüz geç değil. Bir belediye meclisi olarak Kültürpark’ın tarihinde nasıl yer alacağınız, bugün vereceğiniz karara ve duruşunuza bağlı. İsminiz Kültürpark’ın yok olmasına imza atan meclis olarak geçmesin. Kültürpark’ın bu kent için taşıdığı değeri sürdürülebilir kılmanın başta siz olmak üzere, bu dönemi yaşayan herkesin tarihi görevi olduğunu bir kez daha vurgulayarak dikkatlerinize sunuyoruz.

Tunç Soyer: Kültürpark güçlü bir anayasaya kavuştu!


Geri Dön