Kur Korumalı Mevduat bütçe açığının yarısını oluşturdu! Haziran'da rekor kırdı
Doların geçtiğimiz 2021 yılının son ayında 18 liraya yükselmesi sonrasında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye maliyetinin kaç lira olduğu ortaya çıktı. Bütçedeki açığın yarısını KKM hesaplarının oluşturduğu tespit edildi.
Bütçe, Haziran ayında giderlerdeki yüzde 87,1 artış nedeniyle 31 milyar 59 milyon TL açık verdi. Gelirler ise yüzde 104,9 oranında arttı. Haziran ayı bütçe verileri, ek bütçenin işlenmesiyle yeni gerçekleşme oranlarıyla açıklandı. Böylece yılın ilk 6 ayı itibariyle ek bütçe dahil giderlerdeki gerçekleşme yüzde 41,4’e, gelirlerdeki gerçekleşme ise yüzde 49,6 seviyesinde oluştu. Ek bütçe ile bütçe giderleri 2022 için 2 trilyon 831 milyar TL’ye, gelirleri ise 2 trilyon 553 milyar TL’ye, bütçe açık hedefi de 278 milyar 374 milyon TL’ye çıkmıştı.
Dünya gazetesinin haberine göre; Haziran ayındaki bütçe açığına rağmen yılın ilk aylarındaki yüksek fazla nedeniyle 6 aylık bütçe hala 93 milyar 560 milyon TL fazlada bulunuyor.
Haziran ayı itibariyle yatırım ödeneklerinin hızlandırılması dikkat çekti. Sermaye transferleri kaleminde, sadece Haziran ayında ek bütçe dahil edilmiş toplam başlangıç ödeneğinin yüzde 17,9’u kullanıldı. Sermaye giderlerinin ise yüzde 9’u bir ayda serbest bırakılmış oldu.
Gelir tarafında ise hem Haziran ayında, hem de Ocak-Haziran döneminde, dahilde alınan KDV ve gelir vergisinde diğer kalemlere göre düşük oranlı artışlar dikkati çekti.
HAZİRAN'DA REKOR KIRDI
Bütçede Kur Korumalı Mevduat ödemeleri Haziran ayında 16.1 milyar TL’lik harcama yapıldı. Böylece ilk ödemelerin başladığı ay olan Mart ayından bu yana bu kalemdeki gider 37.2 milyar TL’ye ulaştı. Kur Korumalı Mevduat modeli için kur farkı nedeniyle bütçeden Mart ayında 11.7, Nisan ayında 4.6, Mayıs ayında 4.8 milyar TL ödeme yapılmıştı.