09 / 05 / 2024

Kur Korumalı Mevduat bütçe açığının yarısını oluşturdu! Haziran'da rekor kırdı

Kur Korumalı Mevduat bütçe açığının yarısını oluşturdu! Haziran'da rekor kırdı

Doların geçtiğimiz 2021 yılının son ayında 18 liraya yükselmesi sonrasında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye maliyetinin kaç lira olduğu ortaya çıktı. Bütçedeki açığın yarısını KKM hesaplarının oluşturduğu tespit edildi.



EN YÜKSEK GİDER ARTIŞI SERMAYE TRANSFERİNDE

Haziran ayında bütçe giderleri bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 87,1, giderler içinde faiz dışı giderler yüzde 91,7 oranında arttı. Giderler içinde en yüksek artışlar yüzde 415,3 ile sermaye transferleri ve yüzde 181,1 sermaye giderlerinde gerçekleşti. Bu iki kalem, yatırımlar ile kamu KİT’lerine verilen borç veya sermaye artırımlarından oluşan toplam yatırımlar kalemlerini oluşturuyor. Faiz giderleri ise yüzde 35,6 oranında yükseldi.

Haziran ayı itibariyle bütçe giderleri 212.1 milyar TL, faiz hariç giderler 199.3 milyar TL, faiz giderleri ise 12.8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Haziran ayında bütçe gelirleri bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 104,9 oranında arttı. Gelirler içinde vergi gelirlerinin artışı yüzde 108,4 oranında artış gösterdi. Vergi gelirleri içinde en yüksek artışlar yüzde 154,8 ile ithalde alınan KDV, yüzde 125 ile harçlar, yüzde 122,5 ile kurumlar vergisinde oldu. Dahilde alınan KDV yüzde 49,8 gibi düşük bir oranda artış gösterdi.

Haziran ayı itibariyle bütçe gelirleri 181 milyar 19 milyon TL, vergi gelirleri 152.6 milyar TL oldu. İthalde alınan KDV tahsilatı 54.6 milyar TL, ÖTV tahsilatı 38.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Dahilde alınan KDV tahsilatı ise 8.8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön