08 / 05 / 2024

Kur Korumalı Mevduat bütçe açığının yarısını oluşturdu! Haziran'da rekor kırdı

Kur Korumalı Mevduat bütçe açığının yarısını oluşturdu! Haziran'da rekor kırdı

Doların geçtiğimiz 2021 yılının son ayında 18 liraya yükselmesi sonrasında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye maliyetinin kaç lira olduğu ortaya çıktı. Bütçedeki açığın yarısını KKM hesaplarının oluşturduğu tespit edildi.



Ocak-Haziran döneminde bütçe giderleri, ek bütçe dahil bütçe hedefinin yüzde 41,4’üne ulaşarak 1 trilyon 171.8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bütçe gelirleri ise 1 trilyon 265.4 milyar TL ile başlangıç tahmininin yüzde 49,6’sına ulaştı.

Vergi gelirleri yüzde 47,3 oranında artarak 1 trilyon 33 milyar TL oldu. Vergi gelirleri içinde ithalde alınan KDV bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 130,6 oranında artarak 254.7 milyar TL’ye, kurumlar vergisi yüzde 278,2 artarak 263 milyar TL’ye ulaştı. Gelir vergisi ve dahilde alınan KDV’lerdeki düşük artışlar dikkat çekti. Ocak-Haziran döneminde dahilde alınan KDV yüzde 50,3 oranında artarak 74.5 milyar TL, gelir vergisi ise yüzde 48,1 oranında artarak 139.2 milyar TL olarak gerçekleşti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön