29 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduat faiz oranları ne kadar? Kur korumalı mevduat hesaplama nasıl yapılır?

Kur korumalı mevduat faiz oranları ne kadar? Kur korumalı mevduat hesaplama nasıl yapılır?

Geçtiğimiz yılın aralık ayında yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat hesabı 3,6,9 ve 12 ay arasında açılabiliyor. Kur korumalı hesaptan yararlanmak isteyen vatandaşlar, birden fazla bankada da hesap açabiliyor. Peki, Kur Korumalı Mevduat faiz oranları ne kadar?



Dövize olan talebi azaltıp Türk Lirasının değerlenmesini hedefleyen Kur Korumalı mevduat hesabı uygulaması geçtiğimiz yılın sonunda yürürlüğe girmişti. Vatandaşlar 3.6.9 ve 12 aylık vadeyle hesap açabiliyor.

Dövizini Türk Lirası’na çevirip Kur Korumalı vadeli hesaba yatıranlar ne kadar kazanacaklarını merak ediyor. Vadeli hesap, TL Vadeli Mevduat Hesabında, vade sonundaki faiz oranı getirisi, döviz kurundaki artış oranından daha düşük ise döviz kurundaki artış oranı kadar hesaba yansıtılıyor.

KİMLER KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI AÇABİLİR?

Kur Korumalı Mevduat hesabını açmak isteyen vatandaşlar, şartları taşımaları halinde Meclis'teki yasa tasarıyla birlikte 2023 yılının sonuna kadar mevduat hesabı açabilir. Eğer Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap vade gününden önce kapatılırsa Merkez Bankası tarafından o gün ilan edilmiş döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır.

KUR KORUMALI MEVDUAT FAİZ ORANLARI NEDİR?

Kur korumalı mevduat hesabında faiz oranı yatıracağınız paranın miktarı, ne kadar süreli yatıracağıza ve Dolar, Euro kurunun faiz oranlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kur korumalı mevduat hesabında şirketler için ek bir teşvik daha var. Şirketler 30 Eylül bilançolarındaki dövizi, sene sonuna kadar kur korumalı mevduat sisteminde tutarsa vergi ödemeyecek.

Kur korumalı mevduat faiz oranları ne kadar? Kur korumalı mevduat hesaplama nasıl yapılır?

KUR KORUMALI MEVDUAT KOŞULLARI NEDİR?

Kur korumalı mevduat hesabı, döviz mevduatlarını bozdurarak 3,6,9 veya 12 vadeli Türk Lirası olarak hesaba yatırmalarına denir. Vade sonunda kur artışı faiz gelirinden fazlaysa aradaki fark Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanacaktır.


Geri Dön