28 / 04 / 2024

Kuraklık nedeniyle suyu bitmek üzere olan İstanbul’da hangi önlemler alınacak?

Kuraklık nedeniyle suyu bitmek üzere olan İstanbul’da hangi önlemler alınacak?

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), “Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan hidrolojik kuraklık, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeyi ve tasarrufu zorunlu kılıyor” ifadesini kullanarak, İstanbul'u kurtaracak sihirli formülü açıkladı.



Küresel iklim değişikliği ülkemizi de vurdu. Başta İstanbul olmak üzere bir çok ilimizde kurak bir kış mevsimi yaşanırken barajlar da alarm vermeye başladı. Barajları boşalan ve 2-3 aylık suyu kalan İstanbul için bir yandan tasarruf çağrısı yapılırken öte yandan da B planı devreye sokuldu.

İSKİ'den yapılan açıklamada, şehre 365 gün 24 saat kesintisiz ve temiz içme suyu sağlayan kurumun, İstanbul’un gelecekte doğacak ihtiyaçları doğrultusunda adımlarını bugünden atmaya devam ettiği ifade edildi.

Son yıllarda yaşanan olağanüstü kuraklığın, su kaynaklarından alınan verimin önemini oldukça ön plana çıkardığına dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

Kuraklık nedeniyle suyu bitmek üzere olan İstanbul’da hangi önlemler alınacak?

"Projesi yapılan Melen Sistemi üçüncü Pompa İstasyonu, 225 milyon liralık bir yatırım yapılarak hizmete sokuldu. Gün içerisinde 590 bin metreküp su iletim kapasitesine sahip yeni pompa istasyonunun verimi yıllık olarak 75 milyon metreküpe ulaşacak. Buradan gelen sular ise Ömerli Barajı ve Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne boşaltılacak. Bu şekilde Anadolu ve Avrupa Yakası'nın su arzına çok ciddi oranda bir katkı sağlanmış olacak."

Sistemin devreye girmesiyle birlikte İstanbul'a adeta yeni bir su kaynağı kazandırılacağı belirtilen açıklamada, yıllık 75 milyon metreküplük verimle Alibeyköy Barajı'nın iki katı, Sazlıdere Barajı'nın 1,5 katı ve Elmalı Barajı'nın beş katı oranında suyun İstanbul'a kazandırılacağı ifade edildi.

 

 


Geri Dön