09 / 01 / 2025

Küresel iklim değişikliğinin gözle görülür sonucu: Hortum!

Küresel iklim değişikliğinin gözle görülür sonucu: Hortum!

Küresel iklim değişikliğinin gözle görülür sonuçlarından olan hortumların ülkemizde de görülmeye başlamasıyla, küresel iklim değişikliği bir kez daha gündeme geldi.Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk konu ile ilgili açıklama yaptı.



İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde görülmeye başlayan hortum, yıldırım ve ani bastıran sağanak yağışlar yaşamı olumsuz etkilemeye başladı. Türkiye için böyle olayların normal olmadığını açıklayan uzmanlar, ilerleyen günlerde bu olayların artarak devam edeceği bilgisini veriyor. Uzmanlar bu durumu Küresel İklim değişikliğinin Türkiye’de görünen etkileri olarak değerlendiriyor.


Atmosferdeki Sera Gazlarının Azaltılması Şart


Atmosferdeki sera gazlarının artışının %25’i binaları ısıtmak için harcanan yakıtlardan kaynaklıdır. Binalarda yapılacak doğru bir dış cephe ısı yalıtım uygulaması ile %50 oranında daha az yakıt tüketerek sera gazlarını azaltmak, iklim değişikliği ile mücadele için alınabilecek en öncelikli önlemlerin başında gelmektedir.


Konuyla ilgili açıklama yapan Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, “İklim değişikliği ile mücadelede acilen önlemler alınmalı. Bunların başında da doğal kaynakların sürdürülebilirliği, karbon salınımının azaltılması ve enerji tüketiminin düşürülmesi gelmelidir. Aksi takdirde küresel ısınmanın meydana getirdiği olumsuz sonuçları çok daha fazla hissediyor olacağız. Isı yalıtımı ve enerji verimliliği ise iklim değişikliği ile mücadelede kilit rol üstleniyor.” dedi.


‘’Isı Yalıtımı’’ İklim Değişikliği İle Mücadelenin Anahtarı


Ülkemizde enerjinin %37,2’si binalarda, %32’si sanayide ve %20’si ulaşımda harcanıyor. Binalarda tüketilen enerjinin en büyük payı ise ısıtmadan kaynaklanıyor. Konutlarda tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %75’inden fazlası ısıtma ve soğutma için tüketiliyor. Bu enerjinin de büyük bir oranı yalıtımsız ya da kötü yalıtılmış dış duvarlar yüzünden kayboluyor. Doğru ürün ve uyguluma ile ise binalarda %50'ye varan tasarruflar sağlanabiliyor. Bu da atmosfere bıraktığımız sera gazı salınım oranlarında azalma sağlıyor.


Filli Boya Yalıtım 2003 – 2013 yılları arasında gerçekleştirdiği yalıtımlarla ülkemizin 2,9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salımı tasarruf etmesini sağladı. Bu oran 503 bin hektar alana yayılı Bolu ormanlarının bir yılda soğurduğu karbondioksitin 2,1 katına eşdeğerdir.





Geri Dön