22 / 11 / 2024
fuzul

Küresel inşaata teknoloji harcı!

Küresel inşaata teknoloji harcı!

223 küresel inşaat ve mühendislik firmasının yöneticilerinin yüzde 20'si yönetişimi rasyonel hale getirirken teknolojiye yatırım yapıyor, kültür inşa ediyor, vasıf yelpazesini çeşitlendiriyor ve işin tüm alanlarındaki sonuçları takip ediyor. Bu yöneticiler iklim duyarlılığına ve veri merkezli akıllı




Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’nin gerçekleştirdiği Küresel İnşaat 2019 araştırması, dijital dönüşümün yıkıcı etkilerini hisseden inşaat sektörünün değişen ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahip çok az firma bulunduğunu ortaya koydu. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Toplam 223 küresel inşaat ve mühendislik firmasının yöneticileriyle birlikte gerçekleştirilen araştırma, katılımcıların sadece yüzde 20’lik bölümünün, artan talep karşısında, iklim duyarlılığı olan, veri merkezli akıllı şehirler inşa etme uzmanlığına sahip olduğunu gösterdi.

Küresel inşaata teknoloji harcı!

2 yıllık değişim


KPMG Türkiye Altyapı ve İnşaat Sektör Lideri İsmail Önder Ünal, “Pazarda yaptığımız son anketin üzerinden geçen 2 kısacık yıl içinde, inşaat sektörü yöneticilerinin özellikle, işletmelerinde teknolojiyi hayata geçirme ve kullanmaya yöneldiğini gördük. 2017’de çok az firma, teknolojiye yatırım yapıp onun nimetlerinden faydalanıyordu. Günümüzde, liderlerin kendilerini inşaat projeleri yürüten teknoloji şirketleri olarak tanımladığına tanık oluyoruz. Aradaki büyük fark, sektör liderleri ile diğer herkes arasında açılan uçurumu gözler önüne seriyor” dedi.

Kıyaslama Ölçütü Endeksi

Araştırma kapsamında bu yıl hazırlanan ‘Kıyaslama Ölçütü Endeksi’, sektördeki firmaların 3 ana grup altında toplandığını gösteriyor: Yenilikçi liderler (yüzde 20), Takipçiler yüzde 60), Eğrinin altında kalanlar (yüzde 20).


Yenilikçi liderler


Sektörün halihazırdaki taleplerine en iyi cevap verebilen grup olan ‘Yenilikçi liderler’, araştırma kapsamında 2017’de ortaya atılan 3 ayaklı yaklaşımı (yönetişini verimli hale getirmek, insan gü tünü en uygun hale getirmek ve teknolojiyle yenilik yapmak) en iyi benimseyen firmalar olarak tanımlanıyor.
Bu grup yönetişimi rasyonel hale getirirken teknolojiye yatırın yapıyor, kültür inşa ediyor, vasıf yelpazelerini çeşitlendiririr ve işin tüm alanlarındaki sonuçları takip ediyor.

- Yenilikçi firmaların yüzde 69’u proje yönetim raporlama sistemlerini birleştirdiklerini belirtiyor.
- Yüzde 90’mda bir teknoloji vizyonu ve yol haritası mevcut.
-Fırsatlar yavaş farkedildi  ama fazla geç kalmış sayılmazlar

KPMG Türkiye Altyapı ve İnşaat Sektör Lideri İsmail Önder Ünal, günümüzde inşaat sektörünün teknoloji ve dijitalleşmenin sunduğu yoğun fırsatları çok yavaş fark ettiğini vurguladı. Ünal, "Bugün ne kadar az sayıda şirketin sektörün geri kalanına öncülük ettiğini gayet net görebiliyoruz. Sektörün büyük bölümünün orta sıralarda kalması, yüzde 20'lik bir kesimin ise oldukça gerilere düşmesi hiç şaşırtıcı değil. Öte yandan, iyi haber şu ki, takipçi firmalar stratejik bir yol haritası çıkararak sektörde liderlik koltuğuna oturmak için gerçek atılımlar yapmaya başlayabilir" diye konuştu.

Takipçi firmalar

Bu firmalar geleceğe yatırım yapmakla mevcut sorunlara çözüm üretmek arasında denge kurmaya çalışan aktörler:
- İş güçlerinin büyük bölümünü Milenyum Kuşağı üyeleri oluşturuyor.
- Temel veri analiz sistemlerini kullanıyorlar, yeni teknolojileri kullanmaya henüz başlamışlar.
- Dijital arz zinciri kurmanın sağlayacağı katkılar konusunda hala şüpheleri var.
- Teknolojiye yatırım kararları hala geri dönüş kapasitesine göre almıyor.

Eğrinin altında kalanlar

Bu grupta yer alan firmalar şu anda sadece güncel sorunlarına çözüm üretmekle meşguller, teknoloji, yönetişim ve insan kaynağı konularında uzun vadeli stratejileri bulunmuyor:
- Teknoloji alanında neredeyse hiç yatırım yapmıyorlar.
- Yeni teknolojiler konusunda sadece kısıtlı deneyimleri var.
- Son derece dar bir coğrafyada, belli endüstri ve hizmet alanlarına yoğunlaşıyorlar.
- Kısa vadeli büyüme ve nakit akışına odaklanmış durumdalar.


Geri Dön