29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor!

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor.



Bir süredir dünya ekonomilerinin başlıca problemleri arasında yer alan enflasyon, sınırlı da olsa gerilemeyi sürdürürken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Paylaşılan detayara göre, Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası (Fed), dün de Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini 25 baz puan artırdı. Yine aktarılan detaylara göre, bugün de para politikası karalarına açıklayan Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini ve getiri eğrisi hedef bandını sabit bıraktı.

Verilen detaylara göre, bankaların veri odaklı karar almaya devam edeceklerini kaydetmeleri ve şahin politikalara kapıyı kapatmamaları piyasalarda risk iştahını törpülerken, makroekonomik veri takvimi yeniden yatırımcıların odağına yerleşti.

Yine paylaşılan bilgilere göre, dün ABD'de açıklanan verilerden alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırırken, para piyasalarında Fed'in Eylül ayındaki toplantısına ilişkin beklentiler politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde güçlü kalmaya devam etti.

Açıklanan rakamlar göre, ülkede gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bu senenin 2. çeyreğinde yüzde 2,4 büyüme kaydetti ve yüzde 1,8 büyüme tahminini geride bıraktı.

Ayrıca bir önceki çeyrekte yüzde 4,1 artış gösteren kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin 2. çeyrekte yüzde 2,6 ile beklentilerin altında artış göstermesi, fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etse de ekonominin beklentilerin üzerinde büyümesi Fed'in şahin politikalarını sürdürebileceği endişesini de oldukça destekledi.

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor!

Yine verilen bilgiye göre, ülkede ilk defa işsizlik maaşına başvuranların sayısı, 22 Temmuz 2023 tarihi ile biten haftada 221 bine gerileyip 5 ayın en düşük seviyesine inerken, dayanıklı mal siparişleri, haziranda aylık bazda yüzde 4,7 ile öngörüleri üzerinde artış gösterdi.

Diğer bir taraftan, Fed büyük bankaların sermaye gerekliliklerinin artırılmasına yönelik teklifi de onaylarken, 30 Kasım 2023 tarihine kadar kamuoyu görüşüne açık kalacak teklifin büyük bankaların sermaye gerekliliklerinde toplamda yüzde 16'lık bir artışla sonuçlanacağı belirtildi.

Yine verilen bilgiye göre, bankaların değişikliklere uyum sağlamaları amacıyla geçiş hükümleri de içeren teklif kapsamında büyük bankalar yeni çerçeveye geçişe 1 Temmuz 2025 tarihinde başlayacak ve 1 Temmuz 2028 tarihinden itibaren tam uyum sağlanacak.

Söz konusu bu gelişmelerle dün yaklaşık olarak 20 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4 seviyesinde, dolar endeksi ise 101,8 seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre dün yüzde 1,4 düşüş göstererek günü 1.946 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, yeni güne önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 1.954 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda yüzde 0,1 azalış göstererek 83,3 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca dün New York borsasında, Dow Jones endeksi günü yüzde 0,67 azalışla tamamlayarak 13 günlük yükseliş serisini de sonlandırdı. S-P 500 endeksi günü yüzde 0,62 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,55 değer kaybıyla kapattı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Yine verilen bilgilere göre, Avrupa'da dün ECB Başkanı Christine Lagarde'ın faiz kararı sonrası yapmış olduğu açıklamalarından alınan ECB'nin gelecek toplantıyı pas geçebileceği yönündeki sinyallerle de pay piyasaları pozitif bir seyir izledi.

Paylaşılan detaylara göre, dün, ECB üç temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırırken, Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyonun azalma eğilimi göstermekle birlikte çok uzun süre çok yüksek seviyede kalmayı sürdürmesinin beklendiği belirtti.

Avro Bölgesi’nde ekonomik göstergelerin bozulduğuna dikkati çeken Lagarde, konut ve iş yatırımları alanlarında zayıflamanın görüldüğünü kaydetti.

ECB Başkanı Christine Lagarde iş gücü piyasasının güçlü seyrettiğinin altını çizerken, imalat sektörüne ilişkin verilerin ileride bozulabileceği uyarısını yaptı.

Analistler yaptıkları açıklamada bölgede artan resesyon endişelerinin ECB'nin politika alanını daralttığına değinerek, söz konusu bu durumun şahin politikaların uygulanmasına yönelik takvimi de etkileyebileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Yine verilen bilgiye göre, dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21, DAX 40 endeksi yüzde 1,70, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,05 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,13 artış göstererek günü tamamladı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor!

Paylaşılan bilgilere göre, Asya'da pay piyasaları güne karışık bir seyirle başlarken, BoJ'un politika faizi ve getiri eğrisinde değişikliğe gitmemesine karşın, getiri eğrisi aralığını değiştirebileceği sinyali vermesi piyasalarda şahin bir adım şeklinde algılandı.

BoJ bugünkü para politikası kararlarında da politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de, getiri eğrisi hedef aralığını da artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korudu.

Söz konusu öetinde, enflasyonda yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda gevşek para politikası etkisinin reel faiz oranları vasıtasıyla daha da güçleneceği kaydedilerek, uzun dönem faiz oranlarının ciddi biçimde kontrol altında tutulmasının tahvil piyasalarının işleyişini etkileyebileceği ve oynaklığı artırabileceği kaydedildi.

Ayrıca böyle bir durumda getiri eğrisi bandının genişletilebileceği bildirilen metinde, devam eden belirsizlikler sebebiyle bankanın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar gevşek para politikası uygulamasını sürdüreceği kaydedildi.

Faiz kararından sonra dolar/yen paritesi yüzde 0,6 azalışla 138,6 seviyelerine geriledi.

Japonya'da resmi olarak açıklanan verilere göre, Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 3,2 artış göstererek beklentileri aştı.

Diğer bir taraftan, Çin hükümetinin inşaat sektörüne ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı sürdürmesi Çin pay piyasalarını desteklerken, söz konusu yükselişe gayrimenkul şirketleri öncülük ediyor.

Ayrıca kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4 artış gösterdi.

Yurt içinde dün pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,66 artış gösterip 6.856,11 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını ve gördüğü en yüksek seviye rekorunu da kaydetti.

Açıklanan rakamlara göre, Dolar/TL, dün önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 26,9535'ten günü tamamlamasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9600 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa İstanbul haftanın son gününü de rekorla açtı! Borsa güne 6.925,41 puandan başladı! 

SSK, Bağkur, 4B, 4A emeklilerine seyyanen zam müjdesi! Emekliler acilen kulislerden sızan son dakika yeni tarihe bakın

Ek MTV ödemesinde tüm detaylar netleşti! Araç sahipleri bu detayı çok merak ediyordu, Resmi Gazete'de yayımlandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön