21 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda durum bu! Yatırım yapacak olanlar herkesten önce baksın

Küresel piyasalarda durum bu! Yatırım yapacak olanlar herkesten önce baksın

Yatırım yapmaya hazırlanan vatandaşların herkesten önce bakması gereken verilerin başında küresel piyasaya verileri geliyor. Sizler için küresel piyasada son yaşanılanları derledik.



Çin ekonomisine yönelik zayıflık beklentileri de artan vaka sayıları ile gündemdeki yerini korurken, bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 9 düzeyinde bırakırken, Türkiye Varlık Fonu'nun 3 kamu bankasının her biri için 20 milyar liranın üzerinde sermaye artırımı gerçekleştireceği haberleri ile bankacılık sektörü hisselerinde hareketlilik arttı.

Bu gelişmelerle dün yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, tarihi zirvesini 5.515,67 puana taşırken, kapanış rekorunu da yüzde 0,33 geliştirdi ve günü 5.447,23 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,06'lık azalışla 18,6584'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6680'den işlem görüyor.

Analistler, ABD ekonomisinin gücünü koruduğuna işaret eden veriler ve Japonya'da yükselen enflasyonun, dünya genelinde para politikalarına yönelik belirsizliklerin sürmesine neden olduğunu, pay piyasalarında da oynaklığın arttığını söyledi.

Bugünden itibaren başlayan Noel tatillerinin etkisiyle işlem hacimlerinin düşebileceğini belirten analistler, bugünün veri gündeminde ABD'de kişisel gelir ve harcamalar ile tüketici güven endeksinin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.500 seviyesinin direnç, 5.350 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Bu arada İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları bugün Noel tatili dolayısıyla yarım gün işleme açık olacak.


Geri Dön