28 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda Orta Doğu gerilimi devam ediyor!

Küresel piyasalarda Orta Doğu gerilimi devam ediyor!

Jeopolitik tansiyonunun izleri piyasalarda devam ederken, altın ve petrolde yükseliş yaşanıyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın ekonomik görünüme ilişkin açıklamaları sonrasında 2 yıllık ABD tahvil getirileri düştü.



Orta Doğu’daki gerilim küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. TSİ 08:03’te hisselerde düşüş yaşanırken, altın ve petrolde ise yükseliş trendi devam ediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi iki ayın ardından en yüksek haftalık düşüşüne gidiyor. Çin hisse senetleri, politika yapıcıların finansal sistemine rekor miktarda kısa vadeli nakit pompalaması ile daha önce yaşadığı kayıpları azalttı. Çin CSI 300 yüzde 0,22 eksiye düşerken, Japonya ve Hong Kong borsalarında hafif gerileme izleniyor. Dün yüzde 0,9 civarı kayıplarla kapanan Wall Street endeksleri, vadeli işlemlerde kayıplar devam ediyor.

Bloomberght.com’un haberine göre Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının ardından 2 yıllık ABD tahvil getirileri kayıp yaşarken, 10 yıl vadeli ABD tahvil getirisi bir miktar geriledi. Ancak hala kritik yüzde 5 seviyesine yakın seyirde.

Bloomberg Dolar Endeksi dün yüzde 0,14 düştü. Orta Doğu’daki çatışmaların etkisi ile yükselen petrol fiyatları aralıksız olarak yükselişini sürdürüyor. Dört gündür yükselen Brent petrolün varil fiyatı 93 doların üzerini gördü. Altının onsu son dört işlem gününde yüzde 3 oranında yükseliş yaşadı. 

Küresel piyasalarda Orta Doğu gerilimi devam ediyor!

POWELL’DAN PAS GEÇME SİNYALİ

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarını sabit tutma eğiliminde olduğunu ifade ederken, politika yapıcıların ekonomik büyümenin dirençli olduğuna dair daha fazla işaret görmesi halinde, gelecekte bir faiz artışının da daha mümkün olduğuna işaret etti.

Powell’ın açıklamaları, Fed’in 31 Ekim-1 Kasım tarihlerindeki toplantıda faizleri üst üste ikinci kez sabit bırakacağı yönündeki piyasa beklentilerine destek vermiş oldu. Powell tahvil getirilerinde son dönemde yaşanan yükselişin sürmesi durumunda, ileride faiz artışlarına duyulacak ihtiyacın azalabileceğini ifade etti.

Powell’ın konuşmasını değerlendiren Macropolicy Perspectives LLC Ortağı Laura Rosner, “Kasım ayı için çok açık bir ‘pas geçme’ sinyali verdi” yorumunu yaptı.

ENFLASYONU İNDİRMEK FED’İN MİSYONU

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonu kontrol etmenin hala Fed'in ana görevi olduğunu ifade etti. Bostic, enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 hedefine döndürmenin önceliği olduğuna dikkat çekti.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise son verilerin ve tahvil piyasasındaki yüksek borçlanma maliyetlerinin Fed'e bir sonraki para politikası hamlesini düşünmek için alan açtığını öne sürdü.

Logan, kısmen para politikasındaki sıkılaşmayı yansıtan finansal koşullarda amaçlanan sıkılaşmaya atıf yaparak, faiz oranlarını yeniden yükseltme ya da sabit tutma kararını vermek zorunda kalmadan önce az da olsa zamanımız var" şeklinde konuştu.


 


 


Geri Dön