03 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda pozitif hava hakim!

Küresel piyasalarda pozitif hava hakim!

Küresel piyasalar tahvil piyasalarındaki satış baskısının güç kaybetmesi ve Çin hükümetinin ekonomiye destek adımlarıyla pozitif bir seyir izlerken, Orta Doğu’daki çatışmalar da takip ediliyor.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek üç toplantıda da büyük ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı yönündeki fiyatlamaların güçlenmesi geleceğe dönük belirsizlikleri azalttı.

Sıkı para politikası koşulları talep üzerinde olumsuz etki yapmaya ve şirketlerin fonlama maliyetini yüksek tutmaya devam etse de, enflasyonla mücadelede başarıya ulaşılabileceği beklentisi risk iştahına destek veriyor. Hafta başında yüzde 5,02 ile son 16 yılın zirvesine çıkan ABD'nin 10 yılık tahvil faizi bu düzeyden yaklaşık 19 baz puan düşerek 4,83'e indi.

Bu arada, İsrail-Filistin çatışması varlık fiyatlarında oynaklığı artırsa da, şimdilik çatışmaların daha geniş alanlara yayılma ihtimalinin zayıflaması emtia fiyatları üzerinde etkili olmaya başladı.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,4 düşerken, yeni günde de iniş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyarak yüzde 0,3 değer kaybıyla 87 dolardan alıcı buluyor.

Petrol fiyatlarındaki gerileme dünya genelinde enflasyon endişelerinin de yatışmasına yardımcı olurken, Çin'in ekonomiyi destekleme adımları bakır, demir ve alüminyum gibi metal fiyatlarını destekledi.

BİLANÇOLAR BEKLENİYOR

ABD'de bilanço sezonu ise yoğun şekilde ediyor. Bugün bilançolarını açıklaması beklenen IBM ve Meta'nın piyasaların takip edeceği yön üzerinde etkili olması bekleniyor. S&P 500 endeksinde işlem gören 5 büyük teknoloji şirketi, endeksin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık geliyor.

Dün açıklanan bilançolara göre, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in gelirleri temmuz-eylül döneminde yükseldi. Microsoft'un geliri bu dönem için yıllık yüzde 13 artış kaydederek 56,5 milyar dolara, Alphabet'in elde ettiği gelir ise yüzde 11 yükselişle 76,7 milyar dolara ulaştı.

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,62, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 oranında arttı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık bir seyirle start verdi.

Küresel piyasalarda pozitif hava hakim!

AVRUPA’DA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ

Avrupa borsalarında dün sınırlı da olsa yükseliş eğilimi görülürken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu hafta 3 temel politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor. Enflasyonla mücadele kapsamında ECB'nin attığı adımların talep üzerindeki etkisi günden güne artarken, Avro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri, ekimde, Kasım 2020'den beri en düşük seviyesine indi.

S&P Global öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre bölgede eylülde 47,2 puan olan bileşik PMI ekimde 46,5 puana indi. Bölgede tahvil faizleri de ABD tahvil faizlerine paralel düşüş eğilimi devam ediyor.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,05 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 artış gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle start verdi.

ASYA PİYASALARI POZİTİF

Asya pay piyasaları Güney Kore dışında yeni güne yükseliş eğiliminde başlarken, Çin'de hükümetin ekonomiyi destekleme kararı risk iştahının artmasını etkiledi. Hong Kong'da hisse senetlerinden alınan damga vergisinin yüzde 0,13'ten yüzde 0,1'e çekileceği kararı dikkat çekerken, Japonya'da Çinli şirketlerle yoğun iş ilişkisi bulunan sektörlerin Japon borsasında yükseliş eğilimine öncülük ettiği görüldü.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,90, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 oranında indi.


 


 


Geri Dön