Kuşadası’nın en değerli arsasının kaderini halk belirleyecek!
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından TARİŞ’ten satın alınan Kuşadası sahil bandı üzerindeki 9 bin 958 metrekarelik arsanın kullanımı için vatandaşın görüşü alınacak.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası’nın en değerli arsasının kullanım şekliyle ilgili gerçekleştirilecekleri referandumun 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacağını ve 3 gün süreceğini söyledi. Kuşadası’nda TARİŞ tarafından defalarca satışa çıkarılan ve her satışa çıktığında da ilçe belediyesi tarafından dönemin başkanlarının tepkisiyle defalarca yeşil alan ilan edilen ve içinde tescilli yapıların bulunduğu turizm imarlı arsa Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen hafta içinde 24 milyon 200 bin liraya satın alınmıştı.
İNŞAAT, OTEL, AVM KESİNLİKLE YAPILMAYACAK
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, turizm imarlı olmasına rağmen arsanın kesinlikle otel, avm ve benzeri bir şekilde değerlendirilmeyeceğini belirterek, kendisinin gönlünden kent meydanı yapmak geçtiğini ama son kararı halka soracaklarını ve 15-17 Nisan tarihleri arasında kullanım amacıyla ilgili referandum yapacaklarını belirterek, tüm Kuşadalıları ve Aydınlıları referanduma katılmaya davet etti. Arsanın turizm imarlı olmasına rağmen hiçbir şekilde otel, avm olarak değerlendirmeyeceğini ve inşaat yapılmayacağını kaydeden Başkan Çerçioğlu, “Burası Kuşadası’nın soluk aldığı tek yer. Ne şekilde değerlendirileceğine yapılacak referandumla karar vereceğiz, halka soracağız. Buranın tapusu artık Kuşadalıların, Aydınlıların.. Kesinlikle turizm imarı beni ilgilendirmiyor. Buraya hiçbir şekilde bina yapılmasını istemiyorum. Zaten arsa içerisinde tescilli binalar var. Benim gönlümden buranın kent meydanı olarak değerlendirilmesi geçiyor ve zemin altını da iki kat otopark yapılması uygun olur diye düşünüyorum. Ancak yine de son kararı halk verecek. Tüm Kuşadası halkının bu referanduma ilgi göstermesini ve görüşlerini bizlere aktarmasını istiyoruz. 15-16-17 Nisan tarihlerinde, 11.00-18.00 saatleri arasında sandık kuracağız. Halkımızın buranın ne şekilde kullanılacağı ile ilgili görüşlerini alacağız. Vatandaşlarımız bu arazide ne görmek istediklerini yazacaklar. Kent Meydanı, yeşil alan, konser alanları, Oyun alanları, kafeteryalar, havuzlar, anıtlar, spor alanı ne istiyorsa herkes görüşünü belirtecek. Ardından halkın isteği doğrultusunda buranın projesini hazırlayıp, anıtlar kuruluna sunacağız. Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından da hızla inşaatına başlayıp, Kuşadası halkının hizmetine sunacağız “ diye konuştu.
MİMARLAR ODASI BAŞKANI’NDAN DESTEK
Kuşadası’nda 30 yıldır tartışmaların odağında olan TARİŞ arsasının Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınması Kuşadası’nda büyük yankı yarattı ve vatandaşlardan olumlu tepki buldu. Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, arsanın büyükşhir belediyesi tarafından satın alınmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “ Bu arsa, Kuşadası için çok faydalı bir kullanılabilir. Olayı sadece TARİŞ arsası bazında değerlendirmemek lazım. Biliyorsunuz eski futbol sahası da ilçe belediyesinin kullanımında. Bence TARİŞ arsasına yapılacak projenin toprak saha ile birlikte yapılması lazım hatta daha da ileri giderek, sahil bandında limandan başlayarak, marinaya kadar yeniden projlendirmk gerekiyor. Özellikle tariş arsası ve toprak sahada zeminler bir veya iki kat otopark olması gerekir. Bu durum sahilde otopark sorununu da ortadan kaldırır. Böylece Atatürk Bulvarı’nda tek yön uygulaması daha rahat yapılır ve bu gerçekleştiğinde de araçlar kalkınca yeşil alan ve yaya alanı olarak daha çok alan ortaya çıkar. Bunların yanında buralarda Kültürel alanlar, sosyal donatı alanları, fazla yapı yapılmadan yeşil alan olarak düzenlenebilir, şehir terası, anfi tiyatro, gençlere yönelik sportif ve sosyal alanlar yapılabilir “ dedi. Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üysi Seydi Yıkılmaz ise TARİŞ arsasının satın alınmasının çok önmli bir gelişme olduğunu belirterek, buranın altının otopark, üzerinin ise kent meydanı ve yeşil alan olması gerektiğini söyledi.
EN DEĞERLİ ARSA, HEP TARTIŞMALARIN ODAĞINDAYDI
Kuşadası’nda sahil bandındaki Atatürk Bulvarı üzerindeki turizm imarlı Kuşadası’nın en değerli arsası yıllardır hep tartışmaların odağında yer aldı. Yüzde 73’lük hissesi Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, kalanı ise Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Tariş Üzüm Birliği’ne ait 9 bin 958 dönümlük arsa TARİŞ’in yaşadığı ekonomik sıkıntıların ardından ilk olarak 1997 yılında satışa çıkarıldı. Ancak, satışa karşı çıkan dönemin belediye başkanı Engin Berberoğlu, turizm imarlı arsayı yeşil alan ilan edince, bir ulusal ve uluslar arası alıcısı bulunan arsanın satış gerçekleşmedi.
KUVEYTLİ BİR GRUP EN YÜKSEK TEKLİFİ VERDİ
Ardından Fuat Akdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde de 2007 ve 2008 yıllarında da iki kez satışa çıkarılan arsa yine belediye başkanlarının yeşil alan engeline takıldı. Kuşadası’nın bu en değerli arsası 2012 yılında da bir kez daha satışa çıktı. Dönemin Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, satın alınsa bile buraya inşaat yapılmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini açıkladı. TARİŞ yöneticileriyle yaşanan sert tartışmaların ardından Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, dönemin Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da desteğiyle burayla ilgili kamulaştırma kararı aldı. Kuşadası Belediyesi’nin kamulaştırma kararının ardından TARİŞ yöneticileri bu kez mahkemeye itirazda bulundu. Kamulaştırmaya itiraz eden TARİŞ geçen yıl bir kez daha burayı satışa çıkardı. Kuveytli bir grup ihaleye girerek en yüksek teklifi verdi. Ancak, Kuveytli grubun yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ardından ihale bir kez daha gerçekleşmedi. Ardından, Aydın Büyükşehir olmadan da arsanın kamulaştırılması için yürütülen çalışmalara destek veren Özlem Çerçioğlu, bu kez Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak TARİŞ ile masaya oturdu ve 24 milyon 200 bin lira karşılığında Kuşadası’nın bu en değerli arsasının hisselerinin tamamını satın aldı.
Hürriyet
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 9 bin 958 dönümlük TARİŞ arazinin nasıl kullanılacağının belirlenmesi için 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak refaranduma sayılı günler kala, çevrecilerin astığı ‘Kuşadası, TARİŞ arazisine yapılaşmasız yeşil alan istiyor’ yazılı pankart ve afişler, zabıta ekipleri tarafından toplandı. Pankartların izinsiz olduğu ve ilan, reklam vergileri ödenmediği için toplandığı ileri sürülse de Kuşadalılar, sosyal medyadan tepkilerini dile getirerek Büyükşehir Belediyesi’nin bu tutumuna tepki gösterdi.
Kuşadası’nda deniz kıyısındaki yüzde 73′lük hissesi Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, kalanı ise Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Tariş Üzüm Birliği’ne ait 9 bin 958 dönümlük arazi ilk olarak 1997 yılında satışa çıkartıldı. Ancak, dönemin belediye başkanları bu satışa karşı çıkıp arazinin kentsel rekreasyon alanı olarak kalmasını istedi. Arazinin ilk satışa çıkarıldığı dönemde belediye başkanlığı görevini yürüten CHP’li Engin Berberoğlu, araziyi satılması halinde yeşil alan olarak ilan edeceklerini açıklayınca, ihale iptal edildi.
Söz konusu arazi 2007 yılı Ağustos ayında tekrar satışa çıkarıldı. Araziyi bir konsorsiyumun aldığı ve 15 katlı otel yapacağı açıklanınca, bu kez dönemin AKP’li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan devreye girdi. Konuyu görüşen Belediye Meclisi arazinin yeşil alan olmasına karar verdi.
Her dönem şansını deneyen Tariş yöneticileri bundan sonra da birkaç kez araziyi satışa çıkardı, ancak belediye, sivil toplum örgütleri ve turizmcilerin tepkileri yüzünden kimse araziyi satın almaya yanaşmadı. Satışı yılan hikayesine dönen araziyi son ihalede 24 milyon 200 bin lira veren Aydın Büyükşehir Belediyesi satın alarak, tartışmalara da son noktayı koydu.
Yeraltına otopark yapılacağı açıklanan arazinin ne amaçla kullanılacağının belirlenmesi için 15-17 Nisan tarihleri arasında referandum yapılacağı duyuruldu. CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası’nın bir Kent Meydanı kazandırmak istediklerini belirtirken, referanduma sayılı günler kala söz konusu çevrecilerden tepkiler gelmeye başladı.
Geçen 11 Nisan’da Kasım Yaman Parkı’nda toplanan bir grup, arazinin yeşil alan olarak değerlendirilmesini isteyip, bir takım kararlar aldı. Grup ardından arazinin bulunduğu yere geçip, çevredesindeki elektrik direkleri ve korkuluklara, ‘Kuşadası, TARİŞ arazisine yapılaşmasız yeşil alan istiyor’ yazılı pankart ve afişler astı. Çevrecilerin astığı pankart ve afişler, dün saat 21.00 sıralarında otobüsle ilçeye gelen Aydın Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hakan Genç ve toplam 30 zabıta memuru tarafından toplandı. Pankart ve afişlerin toplanmasına karşı çıkan çevreciler Ersel Öztürk, Levent Vardar ile Bülent Yalçındağ ile zabıtalar arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Pankartların izinsiz olduğu ve ilan, reklam vergileri ödenmediği için toplandığı belirtildi.
SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİLER
Araziye ne yapılacağına halkın karar verecek olmasına karşın zabıtanın asılan pankartları toplamasına anlam veremediklerini belirten Kuşadalılar, sosyal medyada bu durumu eleştirdi. Çevre konusundaki girişimleri ve açtığı davalarla tanınan Avukat Nilgün Öğünçlü, “Bugün TARİŞ için tavrını yeşil alandan yana kullanan ve görüşünü pankartla paylaşan bizlere, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tahammülsüzlüğü, 15, 16, 17 Nisan’da yapacakları şeyin meşru olmayacağını gösterdi” dedi.
CHP’li Kuşadası Belediye Meclisi eski Üyesi Murat Yakar da “Kuşadası’nda yeşil alan istemekten başka bir talebi olmayan pankart ve afişlerimizden çok rahatsız olmuşlar. Ne olursa olsun direneceğiz. Yarın yine TARİŞ arazisi karşısında olacağız. Eskiden afiş, pankart astığımızda Kuşadası Belediyesi ‘Bizim çocuklar, yabancı değil’ derdi. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden bu şefkati beklemeyin” diye tepki gösterdi.
ÜÇ GÜN SANDIĞA GİDİLEBİLECEK
TARİŞ arazinin hangi amaçla değerlendirileceğinin belirlenmesi için Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından referandum yapılacak. Arazinin bulunduğu yere 15 Nisan tarihinde sandık konulacak. Aydın ve Kuşadası’nda yaşayanlar, buradaki sandığı arazinin hangi amaçla değerlendirilmesini istediklerini belirten görüşlerini yazdıkları notları bu sandığa atacak. Üç gün boyunca 11.00-18.00 saatlari arasında dileyen herkes sandığı gidip, görüşünü belirten oyunu kullanack. Sandıktan çıkacak oyların değerlendirilmesiyle yapılacak proje şekillendirilecek.
Sözcü