15 / 05 / 2024

Kütahya'da gayzerler yeryüzüne çıktı!

Kütahya'da gayzerler yeryüzüne çıktı!

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: 'Simav'da 19 Mayıs 2011 tarihinde ve sonrasında yaşanan depremlere bağlı olarak yeraltında su basıncı arttı' dedi...



İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem kuşağında yer alan Kütahya'nın Simav ilçesinde son zamanlarda kendiliğinden ortaya çıkan sıcak su gayzerlerine ilişkin, "Simav'da 19 Mayıs 2011 tarihinde ve sonrasında yaşanan depremlere bağlı olarak yeraltında su basıncı arttı. Ortaya çıkan gayzerler, basıncı artan kaplıca sularının basit zonlar şeklinde yeryüzüne çıkmasıdır" dedi. 

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak su ve buhar çıkan gayzerlerin muhtemelen 2011 yılında jîyaşanan depremle ilgili ortaya çıktığını söyledi. 


£ Bu nedenle araştırma yapmadan panik oluşturmanın bir anlamı olmadığını belirten Gündoğdu, "Bunlar yeni ^oluşum değil. Simav'da 19 Mayıs 2011 tarihinde ve sonrasında yaşanan depremlere bağlı olarak yeraltında su basıncı arttı. Ortaya çıkan gayzerler, basıncı artan kaplıca sularının basit zonlar şeklinde yeryüzüne çıkmasıdır. 

Daha detaylı fikirler edinmek için orada araştırılma yapılması gerekir" diye konuştu. 

Emekli Lütfi Erdem, Eynal Kaplıcaları bölgesinde ne zaman oluştuğu bilinmeyen gayzerleri fark etmiş, tehlike oluşturan bölgede güvenlik önlemi alınması gerektiğini dile getirmişti. 


Son Saat


Geri Dön