29 / 04 / 2024

Kütahya'da Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor!

Kütahya'da Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor!

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, 2 bin yıllık tarihi Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor. Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Türktüzün'ün verdiği bilgiye göre ilk kazılar, 1923'te başlatıldı...



Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, 2 bin yıllık tarihi Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor. Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Türktüzün'ün verdiği bilgiye göre ilk kazılar, 1923'te başlatıldı. 1928'e kadar 5 yıl süren bu kazıda, Jüpiter tapınağı ve Bereket Tanrıçası Kibele ile dünyanın ilk borsası bulundu. Ayrıca kentin anfi tiyatrosu ve gimnazyum (Spor sahası) ortaya çıkarıldı. 1978'de yeniden başlayan kazılarda Sütunlu Cadde, Atina Olimpiyatları'nda sporculara verilen antik madalyalar ve birçok mermer heykel bulundu. 


ÇOĞU KAÇIRILDI VE YAĞMALANDI 

Çavdarhisar'da iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Ertaş ise çok sayıdaki eserin yurtdışına kaçırıldığını söyleyerek, "Kaçakçılar gece iş makineleriyle kazı yapıp paha biçilemeyen eserleri kamyonlarla yağmalıyorlardı. Uluslararası bir şebekeyle bağlantılı olan bu kaçakçılar, 1995'te Amazonlar Kraliçesi Berenike'nin mermer işlemeli lahdini kazdılar. Eğer jandarma yetişmeseydi 10 tonluk lahdi de kamyona yükleyip kaçıracaklardı. Jandarmayı görünce hazineyi alıp kaçtılar. Dünyada eşi olmayan 2 metre boyundaki sağlık tanrıçası Hgya ve Atina Maraton şampiyonu atletin heykellerinin başları da çalınarak İngiltere'ye götürüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Kütahya'dan çalınan heykel başlarının da geri kazandırılmasını bekliyoruz" dedi. 



İHSAN TUNÇOĞLU / Sabah Gazetesi 


Geri Dön