15 / 05 / 2024

Roma kenti Aizanoi kazı çalışmaları

Roma kenti Aizanoi kazı çalışmaları

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, 2 bin yıllık tarihi Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor. Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Türktüzün'ün verdiği bilgiye göre ilk kazılar, 1923'te başlatıldı...

Roma'daki Villa Aurora 2022'de satışa sunulacak!

İtalya'nın başkenti Roma'da gelecek sene satışa sunulacak olan konut şimdiden "dünyanın en pahalı evi" şeklinde tarihe geçmeye hazırlanıyor. Açık artırma usulüyle Ocak'ta satışa çıkarılacak olan yapının bedeli 471 milyon Euro olarak belirlendi. 

Roma Olimpiyat Stadı 12 Haziran'da açılacak!

2020 yılının önemli futbol etkinlikleri arasında bulunan 2020 Avrupa Şampiyonası'nda (EURO 2020) 4 karşılaşmaya ev sahipliğinde bulunacak İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Olimpiyat Stadı'nda açılış maçı için hazırlıklar hızla devam ediyor.

Antik Satala Kenti yeniden imar edilecek!

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki dağın eteğine Doğu Roma İmparatorluğu döneminde sınırı muhafaza etmek amacı ile kurulduğu tahmin edilen Satala kenti turizme kazandırılacak. 

Palmira Antik Kenti'ndeki yıkım görüntülendi!

Rusya Savunma Bakanlığı, Palmira Antik Kenti'ndeki yıkımı görüntüledi. IŞİD tarafından ele geçirilen yerde Tetrapylon anıtını ile Roma tiyatrosunun ön cephesi tamamen yıkıldı.

Düzce'de Roma dönemine ait villa bulundu!

Batı Karadeniz'in Efes'i olarak bilinen Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine denk gelen, villanın mozaik zemini ile bazı kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Antik kentteki Roma Yolu restore edilecek!

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Elaussia Sebaste Antik Kenti’nden Kızkalesi’ne kadar uzanan 5 kilometrelik Roma Yolu’nu temizleme çalışmalarına başlandı.

Bathonea Antik Kenti kazı çalışmalarında son durum!

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Bathonea Antik Kenti'ndeki önemli bulguları açıkladı: Roma İmparatoru Konstantin'in devleti buradan yönettiği anlaşıldı. Ayrıca, bölgede ilk kez 11 bin yıl önceye ait kalıntılara rastlandı

Hattuşa'da Roma döneminin izleri ortaya çıkıyor!

Hattuşa'da Roma döneminin izleri ortaya çıkıyor. Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'da yapılan kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu belirlenen 20 metre genişliğinde, 40 metre uzunluğunda anıtsal yapı bulundu.

Kastabala Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor!

Anadolu ' daki Roma dönemine ait Perge, Bergama ve Efes ile aynı özellikleri taşıyan Kastabala ( Hierapolis ) Antik Kenti, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor...

Sagalassos Antik Kenti’nde 2000 yıllık mutfak bulundu!

Burdur’un Ağlasun İlçesi’ ndeki Sagalassos Antik Kenti’ nde devam eden kazılarda, yukarı agora yakınlarında ’Geç Roma Dönemi’ne ait 2 bin yıllık bir mutfak ortaya çıkarıldı...

Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde Türklere ait izler bulundu!

Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya'daki "Aizanoi Antik Kenti'nde" Türklere ait izler bulundu. Zeus Tapınağı duvarlarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında daha önce hiç görülmemiş, Çavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı

İstanbul mimarisi Roma'da konuşuldu!

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen konferansta, İstanbul'un son dönemdeki kentsel dönüşümü ve mimari kültürü konuşuldu.Değişim içindeki bir metropolün anlamı ve etkileri" konferansı büyük ilgi gördü.

Konya Kilistra Antik Kenti kayıt altına alınıyor!

Konya'nın Meram ilçesindeki Kilistra Antik Kenti'nin, Helenistik, Roma ve Türk-İslam dönemi eserlerinden oluşan 36 kültürel varlığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tescil başvurusunda bulunuldu.

Roma kenti Aizanoi kazı çalışmaları Haberi

Roma kenti Aizanoi kazı çalışmaları

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, 2 bin yıllık tarihi Roma kenti Aizanoi'de kazılar tam 90 yıldır sürüyor. Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Türktüzün'ün verdiği bilgiye göre ilk kazılar, 1923'te başlatıldı. 1928'e kadar 5 yıl süren bu kazıda, Jüpiter tapınağı ve Bereket Tanrıçası Kibele ile dünyanın ilk borsası bulundu. Ayrıca kentin anfi tiyatrosu ve gimnazyum (Spor sahası) ortaya çıkarıldı. 1978'de yeniden başlayan kazılarda Sütunlu Cadde, Atina Olimpiyatları'nda sporculara verilen antik madalyalar ve birçok mermer heykel bulundu. 


ÇOĞU KAÇIRILDI VE YAĞMALANDI 

Çavdarhisar'da iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Ertaş ise çok sayıdaki eserin yurtdışına kaçırıldığını söyleyerek, "Kaçakçılar gece iş makineleriyle kazı yapıp paha biçilemeyen eserleri kamyonlarla yağmalıyorlardı. Uluslararası bir şebekeyle bağlantılı olan bu kaçakçılar, 1995'te Amazonlar Kraliçesi Berenike'nin mermer işlemeli lahdini kazdılar. Eğer...