08 / 05 / 2024

Kuyaş Gayrimenkul Kuyumcukent ile Yenibosna'yı altın merkezi yaptı!

Kuyaş Gayrimenkul Kuyumcukent ile Yenibosna'yı altın merkezi yaptı!

Kuyumcukent, İstanbul Vizyon Park gibi projelerle gayrimenkul sektörüne güçlü bir giriş yapan, Kapalıçarşı’yı Kuyumcukent’te toplayan Kuyaş Gayrimenkul, şimdi de Yenibosna’da altın merkezi yaparak Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.



Kapalıçarşı’yı Kuyumcukent’te toplayan Kuyaş gayrimenkul, şimdi de Yenibosna’da altın merkezi yaparak Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Kuyaş Gayrimenkul, Kuyumcukent, İstanbul Vizyon Park gibi projelerle gayrimenkul sektörüne güçlü bir giriş yaptı. İşte Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner röportajı...


- Kuyaş olarak borsadasınız? Nasıl gidiyor?

Biz zaten halka arz edilmiş bir kooperatiftik. Yüzde 100’de halkta olan bir kooperatif. Daha sonra şirketleştik ve tamamı halka arz edilmiş bir şirketten borsada işlem görebilen bir şirket halini aldık zamanla. Şu ana kadar 3 defa temettü dağıttık.


- Belirli bir hedefiniz var mı?

Hedefimiz her sene ortaklarımıza bir şeyler verebilmek, bunun çalışması içerisindeyiz.


- Altın saklama merkezinden bahsedebilir miyiz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin altınlarının İsviçre’de bir bankada saklandığını öğrendim. Bu beni üzdü ‘neden oraya böyle bir kira veriyoruz’ diye. Biz de hem ülkemize hizmet etmek, hem sektöre hizmet etmek, hem de bir değer yaratmak adına oturduk, planladık. Ama Türkiye bir örneği olmadığı için elbette zor işliyor süreç. Öyle göründüğü kadar kolay değil. Çok uzun sürdü; bir kasa dairesi yapacaksınız, saklama merkezi yapacaksanız… Tonlarca altın saklamak için… Bunun şartları ne olacak, durumu nasıl olacak, hangi araçlar girecek falan…Bunlar çok önemli tabi ki… Bunların hepsi bir süreç alıyor yani çok sükür o süreç bitti. İnşaatımız da devam ediyor. Bir sapma olmazsa 2015 sonunda teslim edeceğiz onları. 


Kapalıçarşı Kuyumcukent’te toplandı


KUYUMCULARI Kuyumcukent’te toplayan Kuyaş Gayrimenkul Başkanı Metiner, şu bilgileri verdi: “Kuyumcukent, kuyumculuğun merkezi haline geldi. Toplamda 1 400 atölye var. Bence amacına ulaştı. Zaten bizim amacımız da Kapalıçarşı çevresindeki bütün imalatçıları buraya toplamaktı. Şu anda yer yok. Metrekaresi 750 dolardan girenler şimdi 4 bin dolar hatta 10 bin dolardan bahsediyor. Bu bize bağlı bir durum değil ama. Biz yapar bir süre yönetir, bırakırız. Serbest piyasa denilen olgu. Karaköy’deki altın borsası burada artık. Türkiye’ye  gelmiş  altınlar  fiziki olarak Kuyumcukent’ten teslim ediliyor. Evlilik konsepti üzerine de devam ediyor. Nikah ve düğün organizasyonları dahil olmak üzere düğün ve evliliğe dair her nokta da yer alıyor.”


Biz de yük hafif paha ağırdır


SON olarak da Borsa İstanbul projesini hayata geçirmeye hazırlanan Kuyaş Başkanı Sait Erdal Metiner,“60 ofislik bir yapı olacak. Bizim işimiz de bu şekilde zaten. Yükü az ama parası çok” dedi ve ekledi: “60 tane ofisimizin 200 milyon lira getirisi var. Elimizde 2 tane arsamız var. Biri 4 bin 200 metre. Onun dışında 8 bin 500 metrelik bir arsamız daha var. Onu da 2015 yılında geliştirip lokasyona sunmayı düşünüyoruz.”


Altınlar artık İsviçre’ye değil Türkiye’ye gelecek


SADECE Türkiye’nin değil tüm dünyanın da hizmetine açık olacak bir altın saklama merkezi yapacaklarını söyleyen Metiner, şöyle devam etti: “Dün İsviçre’ye götürülebiliyorsa zamanla buraya da getirilebilecek. “


Eksileri toplayarak artıya çıktık


METİNER, altın saklama merkezinin büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: “Büyük kamyonlar kasa dairesinin içerisine girebilecek ve tüm kapılar kapatılacak güvenlik sebebiyle. Son teknolojiyi kullanıyoruz. Şu anki merkez bankalarının hepsinden daha donanımlı olacak. Niye? Çünkü hepsinde bir eksiği görerek bir artıya geçtik. Çok donanımlı bir bina yaptık. Bu arada bir de ilave yapayım sadece altın borsası değil mevcut binanın yanında bir de 60 tane kullanılır alanlı  sektörle ilgilenenler için özel bir de bina yapacağız.”


Vatan


Geri Dön