09 / 01 / 2025

Laleli ve Osmanbey'de mağaza sahipleri kiraları düşürüyor!

Laleli ve Osmanbey'de mağaza sahipleri kiraları düşürüyor!

Laleli ve Osmanbey gibi bölgelerde dükkan ve mağazalar birbiri ardına kapanıyor. Kiraları indiren mal sahipleri, Osmanbey’de düzenli kira verecek kiracılar arıyor.



Bir zamanlar kiralık yer bulmak için araya hatırlı dostların sokulduğu Laleli ve Osmanbey’de devran tersine döndü. Laleli’de eskiden kiracıya ‘Dükkanı istediğimde boşaltırsın” diye kağıt imzalatan mal sahipleri şimdi kirayı indiriyor. Osmanbey’de ise mal sahipleri düzenli kira verecek kiracılar arıyor.


İstanbul’da bir zamanlar kiralık mağaza bulmak için araya hatırlı dostların sokulduğu Laleli ve Osmanbey gibi bavul ticaretinin yoğun olduğu bölgelerde devran tam anlamıyla tersine döndü. Hem Laleli’de hem Osmanbey’de dükkan ve mağazalar birbiri ardına kapanıyor.


Sermayesi yeterli olanlar ayakta kalma savaşı veriyor ancak artık bölgenin büyük markaları bile piyasadan çıkmayı tercih ediyor. Laleli’de eskiden kiracıya ‘Dükkanı istediğimde boşaltırsın” diye kağıt imzalatan mal sahipleri ise şimdi kiracıyı kaçırmamak için kirada indirim yapıyor. Hava parasına razı olunsa bile hatırlı dostlar olmadan mağaza bulmanın imkansız olduğu Osmanbey’de de mal sahipleri artık düzenli kira verecek kiracılar arıyor.


Hatırlı dost kalmadı!


Laleli ve Osmanbey’de mağazaları olan Ayhan Giyim, bu gelişmeleri bizzat yaşayan şirketlerden biri... Mısır, Libya, Moldovya, Rusya, Filistin, İsrail gibi pek çok ülkeye kadın giyim ürünleri satan, iç piyasada da mağazalaşan Ayhan Giyim’in ortaklarından Cem Karabulut, “Laleli’de 4 yıl önce yer kiraladık. Masrafa girdik, tadilat yaptık. Buna rağmen mülk sahibi bizden yerini istediğimiz zaman boşaltacağımıza dair imzalı kağıt aldı. Biz orayı kiraladığımızda dolar 1.97 TL’ydi. Şimdi 3 TL seviyelerinde dolaşıyor. Dolayısıyla fatura kabardı. Bölgede dükkanlar, mağazalar kapanıyor. Birçok dükkan el değiştiriyor. Mülk sahipleri de geri adım atmak zorunda kalıyor. Bizim mülk sahibimiz de kirayı indirmek durumunda kaldı” diye konuştu.


Laleli’de mülk sahibi olanların işine devam ettiğini belirten Karabulut, bu dönemin tek iyi tarafının ise kötü çalışan firmaların elenmesi olduğunu vurguladı. Karabulut, “Piyasa çok daraldı, iş yapılamıyor. Rusya krizi olumsuz etkiledi. Dolar yükseldiği için imalatçılar üretim yapmak yerine parayı tutmayı tercih ediyor. Çok büyük markalar bile pazardan çıktı” dedi.


Osmanbey’de ise 9 yıldır faaliyet gösterdiklerini anlatan Karabulut, “Biz burayı tutarken araya hatırlı dostlarımızı koymak zorunda kalmıştık. Şu anda ise mülk sahipleri her ay düzenli kira ödeyebilecek kiracı arar hale geldi” değerlendirmesini yaptı.


Dükkanlar Suriyeliler’e


Bu arada sedece Laleli ve Osmanbey’de değil Zeytinburnu, Merter ve İMÇ gibi İstanbul’un en eski tekstil ve deri ticaret bölgelerinde de sıkıntı yaşanıyor. Yıl başından bu yana İMÇ’de birçok dükkanın Suriyeliler’e geçtiği iddialar arasında. Suriyeliler’in Fatih’teki atölyelerde ürettikleri ürünleri İMÇ’deki mağazalarda hem iç piyasaya hem de Libya ve İran gibi pazarlara sattığı ifade ediliyor.


Vatan


Geri Dön