05 / 05 / 2024

Libya'daki Türk müteahhitlik firmaları alacaklarını ne zaman tahsil edecek?

Libya'daki Türk müteahhitlik firmaları alacaklarını ne zaman tahsil edecek?

Libya'daki Tobruk hükümetinin Türk firmalarını Libya'dan çıkarma karan Libya'da iş yapan 180 firmayı tedirgin etti. Türk şirketlerinin yaklaşık 4.5 milyar dolar alacağının ise ne zaman tahsil edileceği bilinmiyor.



Libya'daki Tobruk merkezli Es-Seni Hükümeti'nin Türk şirketleri için verdiği, 'terk etsinler' kararının yankıları sürüyor. Türk şirketlerinin Libya'da yaptıkları işler karşılığındaki alacak tutarlarının 4.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Alacakların tahsilinin ne zaman yapılacağı ise tam olarak bilinmiyor. Şirketlerin zararı büyük. Libya'da iş yapan Türkiye şirketleri yoğunlukla inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Otel yatırımı olanlar da var. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre şu anda Libya'da 180 Türkiye şirketi iş yapıyor. Libya'da TML İnşaat, Taşyapı, Doğuş, Güriş, Kolin, Cengiz, GAP, Özaltın, Nurol ve Ataç gibi Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmaları faaliyet gösteriyor.Sektör yetkililerinin aktardığına göre sadece birkaç firma, operasyonlarını küçülterek Libya'da faaliyet göstermeye devam ediyor. 


Resmi tebligat gelmedi Gelişmeler üzerine Türk şirketleri, Libya hükümetinin henüz kendilerine resmi bir tebligat ulaştırmadığını belirtirken, sektör dernekleri de üyeleri ile sürekli temas halinde. Türkiye şirketleri, Libya'da kurulu iki hükümetten biri olan Tobruk merkezli hükümetin internet sitesinde yayınlanan haber ile sarsılmıştı. SözkonuLibya'nın aldığı karara ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç açıklama yaptı. Bilgiç yazılı açıklamasında, "Libya'da barış ile istikrarın sağlanması için çaba göstermesi beklenen taraflardan biri olan Geçici Hükümetin, tam tersine, Libya'nın kalkınmasına ve kardeş Libya halkının yararına çalışan firmalarımızı hedef alması düşündürücüdür. Bu yaklaşımın kardeş Libya halkının ülkemize beslediği hislerle uyumlu olmadığı açıktır. Türkiye'nin anlaşmalardan ve sözleşmelerden kaynaklanan haklarının korunması ile firmalarımızın alacaklarının tahsili ve zararlarının tazmini konuları Libya makamları nezdinde izlenmeye devam edilecektir" dedi. Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümetinin başbakanı Abdullah al-Thinni ise Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu karar Türkiye'nin militanlara verdiği destek ve (Trablus'taki) Genel Ulusal Kongre'yle olan münasebetlerinden dolayı alındı" dedi. 

su internet sitesindeki haberde Beyda kentinde olağanüstü toplanan geçici hükümetin bakanlarının Türk şirketlerini Libya'dan çıkarma kararı aldığı yer alıyordu. Aynı haberde, yabancı şirketlerle yapılan tüm proje sözleşmelerinin de gözden geçirilmesi yönünde bir karar alındığı duyurulmuştu. Bunun üzerine Es-Seni, geçen hafta Eş-Şarku'l Evsat gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'yi Libya'nın içişlerine karışmakla suçlayarak, Türk şirketlerinin ülkeden çıkarılabileceğini söylemişti. 


Dünya


Geri Dön