28 / 04 / 2024

Türk müteahhitlik firmaları Türkmenistan'da büyük projelere imza atıyor!

Türk müteahhitlik firmaları Türkmenistan'da büyük projelere imza atıyor!

Türk müteahhitlik firmalarının büyük projelere imza attığı Türkmenistan'da, tarımdan tekstile kadar pek çok farklı alanda iş yapmak mümkün. Geçtiğimiz yıl Türk müteahhitlik sektörü Türkmenistan'da 4.9 milyar dolarlık iş aldı...




Türkmenistan, Asya'nın en istikrarlı büyüyen ekonomilerinden birisi. Dünyadaki ekonomik krizlere rağmen kalkınma programlarına uygun bir şekilde yatırımlarına devam ediyor. Bu yatırımlarda da en çok payı Türk müteahhitlik firmaları alıyor. Geçtiğimiz yıl Türk müteahhitlik sektörü Türkmenistan'da 4.9 milyar"dolarlık iş aldı. Bu yılın ilk yansında ise bu rakam 5 milyar dolara ulaştı. 2013 yılının toplam kontrat bedellerinin 8 milyar dolan aşması bekleniyor. Bu rekor kontratlar, Türkmenistan'ı iki yıldır müteahhitlik alanında dünyada en yüksek iş yapılan ülke konumuna getirdi. 


Türk müteahhiderin aldıklan projeleri söz verdikleri şekilde yapmalan, Türkmenistan'da Türk işinsanlarına olan güveni artırdı. Bu sayede inşaat dışında farklı sektörlerde de Türkmenistan'da iş yapmak mümkün hale geldi. Türkmenistan'daki en büyük iş alarmım halen inşaat sektörü olduğunu söyleyen DEİK TürkTürkmen İş Konseyi Eş Başkanı Sefa Gömdeniz, her türlü inşaat malzemelerine Türkmenistan'da ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bununla beraber eneıji, tekstil, kimya, petrokimya ve sağlık sektörlerinde de yatırım fırsatları olduğunu ifade eden Gömdeniz, "İhraç edilecek ürünler arasmda, yine başta inşaat malzemeleri olmak üzere, gıda, kimyevi madde, tekstil, iş makineleri, sanayi makineleri, tanm makineleri, elektrik malzeme ve eklpmanlan, petrol ve gazla ilgili malzeme ve ekipmanlan sıralayabiliriz" dedi. 


'Türkmen firmalarla bağlantı kurulmalı' 


Türkmenistan'da artık ciddi bir yerli sermaye oluştuğunu anlatan Gömdeniz, ticaretin büyük çoğunluğunun ve orta çaplı inşaat işlerinin artık Türkmen firmaları tarafından yapıldığını kaydetti. Gömdeniz, sözlerine şöyle devam etti: "Bazı Türkmen firmalan ise büyük inşaat isleri yapmaya başlamış olup bünyelerinde uzman Türk mühendisleri çalışmıyorlar. Türk firmaları ancak uzmanlık gerektiren işlerde başanlı olabilir ve bu projelerini gerçekleştirmek için uğraşma Yeni firmaların katılması ise çok zor olup mevcut Türk veya Türkmen firmalarıyla bağlantı kurulmalıdır. Firmalarımız göndereceği elemanlara çok dikkat etmeli. Türkmen örf ve ananelerine uygun olanları seçmelidir .'Ankara ve İstanbul'daki Türkmenistan diplomatik misyonu, Türkmenistan'daki Türk Büyükelçiliği, ticaret müşavirliği, Tika, Ziraat Bankası ve Türkmen ortaklığı olan Türkmen Türk Ticaret Bankası, DEİK üe temasa geçilerek bilgi alınmalı ve yine iş yapan Türk firmalarının deneyimlerinden yararlanılmalıdır. En az bir yıl iş alınamayacağım düşünerek 2-3 yıllık bütçeyle planlama yapılmalıdır." Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhammedow'un ülkenin kalkınmasında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Gömdeniz, "Berdimuhammedovv dinamik, enerjik ve vizyoner yapısıyla Türkmenistan'da gerçekleştirdiği dev eserlerle ülkesini dünya çapında tanınır duruma getirmiştir. Türkmenistan çeşitli alanlarda Guiness Rekorlar Kitabı'na girmiş yine uluslararası saygın kurumlar tarafından tasarım ödülleri almıştır. 2017 yılında Asya Olimpiyatlarının Aşkabat'ta yapılacak olması Aşkabat ve diğer şehirleri birer şantiye haline getirmiş olup, spor merkezleri, oteller, kültür merkezleri, müzeler, hastaneler, konutlar ve alışveriş merkezlerinin sayılan hızla artmaktadır. Havalimanları, deniz limanı, otoyol ve demiryolları, atık su ve temiz su arıtma tesisleri, enerji nakil hatları, doğalgaz çevrim santralleri hızla inşa edilmektedir. İşadamları olarak kendisine büyük saygı duyduğumuz Türkmenistan Devlet Başkam Sayın Gurbanguly Berdimuhammedow, Türk firma ve insanma çok güvenerek büyük projeleri ihale etmiş, bizler de bu güvene layık olmak ve Türkmenistan ekonomisine yeni tesisler kazandırmak için elimizden gelen tüm gayretleri göstermekteyiz" diye konuştu.


Taylan Büyükşahin/ Dünya Gazetesi


Geri Dön