05 / 11 / 2024

Limak Çimento'dan Afrika'ya 1 milyar euroluk yatırım!

Limak Çimento'dan Afrika'ya 1 milyar euroluk yatırım!

Afrika pazarına Mozambik ve Fildişi Sahili'ndeki yatırımlarıyla giren ilk Türk çimento grubu Limak Çimento, bu kıtada üç ayrı ülkede 1 milyar euroya kadar çıkabilecek büyük bir satın almaya hazırlanıyor.




Limak Holding'in bünyesinde olan Limak Çimento Afrika'da faaliyet gösteren bir grubun bu kıtada üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerinin satın alınması konusunda gizlilik anlaşması yaptı.


Reuters'la yaptığı söyleşide, Türk sanayicileri olarak Afrika'ya girmekte çok geç kaldık" diyen Limak Çimento Grup Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek, satın almanın finansmanı konusunda da Afrika'da faaliyet gösteren yabancı bir banka ile görüşmeler yaptıklarını ve bankanın olumlu olduğunu da söyledi.


Aksüyek, Afrika'daki en büyük yatırımı yapan ilk Türk çimento şirketi olduklarını belirterek, "Dünya çimento sektöründeki bir grup Afrika'daki üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerini satmayı düşünüyor. Biz de satın almayla ciddi şekilde ilgileniyoruz. Bununla ilgili bir gizlilik sözleşmesi de imzaladık. Bu da 5-6 ay içinde şekillenir" dedi.


Aksüyek gizlilik anlaşması yaptıkları şirketin adını vermedi.


Afrika pazarında kıtanın zengin işadamı Aliko Dangote'nin sahip olduğu Nijerya merkezli Dangote Cement kıtanın başlıca çimento üreticileri arasında yer alıyor. Yılda yaklaşık 45 milyon ton üretim kapasitesine sahip şirket, gelecek 2.5 yıl içinde Çin'li Sinoma International Engineering  ile Afrika ülkelerinde 4.8 milyar dolar yatırımla kuracağı tesislerle kapasitesini 25 milyon ton artırmayı hedefliyor.


Kıtada ayrıca, geçen yıl birleşme kararı alan Lafarge-Holcim, Alman Heidelberg ve Güney Afrika'nın en büyük çimento üreticisi olan PPC  de faaliyet gösteriyor.


Limak Çimento Grubu'nun Afrika pazarında Mozambik'te öğütme-paketleme tesisi ile Fildişi Sahili'nde öğütme-paketleme ve hazır beton tesisi yatırımları sürüyor. Fildişi Sahili'ndeki tesisin temel atma töreni ise Cuma günü gerçekleşecek ve bu iki ülkede 2016 ve 2017'de faaliyete geçmesi bekleniyor.


Türkiye pazarında ise toplam 10 çimento fabrikası bulunan Limak Çimento Grubu'nun gelecek iki yıl içinde Ankara, Kilis ve Muğla'da da çimento fabrikalarının devreye girmesi bekleniyor.


LATİN AMERİKA'DA SATIN ALMA OLABİLİR


Afrika'yı büyümek için çok önemli bir pazar olarak gördüklerini belirten Aksüyek, "Türkiye'den Afrika'ya yerleşik olarak giden ilk çimento grubu biziz. Önümüzdeki üç yıl içinde burada entegre tesis kurmayı düşünüyoruz. Kendimize bir misyon biçtik. Limak Holding'in Afrika'daki uç beyi olacağız" dedi ve ekledi: "Bizimle beraber Limak Enerji de Mozambik'te etüdlerini yapmaya devam ediyor. Yine Fildişi'nde inşaat sektörüne girmeyi düşünüyoruz."


Gelecek beş yıl içinde Güney Amerika ülkelerinden birinde de yatırım planladıklarını ve bir satın alma yapabileceklerini kaydeden Aksüyek şöyle devam etti: "Çimento yatırımı için Latin Amerika ülkelerinden birini de düşünüyoruz. Çimento ile girdikten sonra diğer alanlarda da büyüme şansınız oluyor. Güney Amerika'da gelecek 5 yıl içinde bir satın alma da olabilir. Balkanlara da bakıyoruz."


IRAK VE SURİYE'Yİ BALKANLAR TELAFİ ETTİ


Aksüyek, 2016 hedefleri ile ilgili olarak da grubun büyümeye devam edeceğini, ihracat dahil toplam çimento satışında 2015'te yüzde 4.5 büyüyerek 8.5 milyon tona ulaşacağını söyleyerek, 2016'da ise bu rakamı 8.8 milyon tona çıkaracaklarını belirtti.


Aksüyek, "Güney Doğu Anadolu bölgesindeki dört fabrikanın dördü de ihracat yapıyordu. Irak ve Suriye'deki gelişmelerle ihracat çok azaldı. Irak'a yaptığımız 1.5 milyon tona yakın ihracat 300,000 tona düştü; Suriye'ye 500,000 ton ihracat yaparken bu rakam 100,000 tona düştü" dedi ve ekledi: "Ancak bizim tüm bölgelerde olmamızın verdiği bir avantaj var. Bir bölgede sıkıntı olduğu zaman diğer bölgeyle bunu telafi ettik. Çimento sektörü olarak Türkiye ihracatı yüzde 6 gerilerken, bizim bu yıl Balkan ülkelerinin de desteği ile ihracatımız yüzde 26 arttı."


Aksüyek, bugün itibarıyla 530,000 ton, yılsonunda 550,000 ton olmasını bekledikleri ihracatın 2016'da ise Ortadoğu'daki durumun bu şekilde devam etmesi halinde 600,000 ton civarında olabileceğini kaydetti.


Güneydoğu'da artan güvenlik olaylarının da etkisiyle satışların etkilendiğini belirten Aksüyek, "Güneydoğu Anadolu'daki iki fabrikamızın birinde yüzde 19, diğerinde yüzde 12 küçüldük" diye konuştu.


Grubun devam eden yatırımlarıyla birlikte, pazardaki mevcut kapasite baz alındığında, 2018'de en büyük çimento ve klinker üreticisi olacağını söyleyen Aksüyek, şu anda yaklaşık yüzde 12 pazar payı ile ikinci sırada olduklarını kaydetti. Grubun bir halka arzı olup olmayacağı ile ilgili olarak da Aksüyek, "Halka açılma gündemimizde hep var ama 2016'da halka açılmayı uygun bulmuyorum. Doğru bir yıl olduğunu düşünmüyorum" dedi.


Dünya


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Limak Çimento, Afrika'da üç ülkede 1 milyar euroya kadar çıkabilecek büyük bir satın almaya hazırlanıyor

Limak Holding'in bünyesindeki Limak Çimento Afrika'da faaliyet gösteren bir grubun kıtadaki üç ayrı ülkede bulunan muhtelif tesislerinin satın alınması konusunda gizlilik anlaşması yaptı. Söz konusu satın almanın 1 milyar euro değerinde olduğu belirtiliyor. Limak Çimento Grup Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek, satın almanın finansmanı konusunda da Afrika'da faaliyet gösteren yabancı bir banka ile görüşmeler yaptıklarını ve bankanın olumlu olduğunu söyledi. 


UÇ BEYİ OLACAĞIZ 

Afrika'daki en büyük yatırımı yapan ilk Türk çimento şirketi olduklarını belirten Aksüyek, "Dünya çimento sektöründeki bir grup Afrika'daki üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerini satmayı düşünüyor. Biz de satın almayla ciddi şekilde ilgileniyoruz. Bir gizlilik sözleşmesi imzaladık. 5-6 ayda şekillenir. Limak Holding'in Afrika'daki uç beyi olacağız. Fildişi'nde ise inşaat sektörüne girmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Afrika pazarında Nijerya merkezli Dangote Cement, Lafarge-Holcim, Alman Heidelberg ve PPC faaliyet gösteriyor. Gelecek beş yıl içinde Güney Amerika ülkelerinden birinde de yatırım planladıklarını ve bir satın alma yapabileceklerini kaydeden Aksüyek, çimento yatırımı için Latin Amerika ülkelerinden birini de düşündüklerini kaydetti.




Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Limak Çimento gözünü Afrika'ya dikti. Mozambik ve Fildişi Sahili'nde ilk adımları atan Limak, bunların dışında 'kara kıta'da 1 milyar euroluk yatırıma hazırlanıyor.


Afrika'yı büyümek için çok önemli bir pazar olarak gördüklerini belirten Aksüyek, "'Türkiye'den Afrika'ya yerleşik olarak giden ilk çimento grubu biziz. Önümüzdeki üç yıl içinde burada entegre tesis kurmayı düşünüyoruz. 

Kendimize bir misyon biçtik. Limak Holding'in Afrika'daki uç beyi olacağız. Bizimle beraber Limak Enerji de Mozambik'te etüdlerini yapmaya devam ediyor. Yine Fildişi'nde inşaat sektörüne girmeyi düşünüyoruz" dedi. 

Gelecek beş yıl içinde Güney Amerika ülkelerinden birinde de yatırım planladıklarını kaydeden Aksüyek, "Çimento ile girdikten sonra diğer alanlarda da büyüme şansınız oluyor. Balkanlara da ayrıca bakıyoruz" diye konuştu. 

AFRİKA pazarına Mozambik ve Fildişi Sahili'ndeki yatırımlarıyla giren ilk Türk çimento grubu Limak Çimento, bu kıtada üç ayrı ülkede 1 milyar euroya kadar çıkabilecek büyük bir satın almaya hazırlanıyor. Limak Holding'in bünyesinde olan Limak Çimento, Afrika'da faaliyet gösteren bir grubun bu kıtada üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerinin satın alınmaskonusunda gizlilik anlaşması yaptı. 

"Türk sanayicileri olarak Afrika'ya girmekte çok geç kaldık" diyen Limak Çimento Grup Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek, satın almanın finansmanı konusunda da Afrika'da faaliyet gösteren yabancı bir banka ile görüşmeler yaptıklarını ve bankanın olumlu olduğunu da söyledi. 


Gizlilik sözleşmesi imzalandı 

Aksüyek, Afrika'daki en büyük yatırımı yapan ilk Türk çimento şirketi olduklarını belirterek, "Dünya çimento sektöründeki bir grup Afrika'daki üç ayrı ülkedeki muhtelif tesislerini satmayı düşünüyor. Biz de satın almayla ciddi şekilde ilgileniyoruz. Bununla ilgili bir gizlilik sözleşmesi de imzaladık. Bu da 5-6 ay içinde şekillenir" dedi. Aksüyek gizlilik anlaşması yaptıkları şirketin adını vermedi. Afrika pazarında kıtanın zengin iş adamı Aliko Dangote'nin sahip olduğu Nijerya merkezli Dangote Cement kıtanın başlıca çimento üreticileri arasında yer alıyor. Yılda yaklaşık 45 milyon ton üretim kapasitesine sahip şirket, gelecek 2,5 yıl içinde Çin'li Sinoma International Engineering ile Afrika ülkelerinde 4,8 milyar dolar yatırımla kuracağı tesislerle kapasitesini 25 milyon ton artırmayı hedefliyor. 


Temel atma töreni bugün 

Kıtada ayrıca, geçen yıl birleşme kararı alan Lafarge-Holcim, Alman Heidelberg ve Güney Afrika'nın en büyük çimento üreticisi olan PPC de faaliyet gösteriyor. Limak Çimento Grubu'nun Afrika pazarında Mozambik'te öğütme-paketleme tesisi ile Fildişi Sahili'nde öğütme-paketleme ve hazır beton tesisi yatırımları sürüyor. Fildişi Sahili'ndeki tesisin temel atma töreni ise bugün gerçekleşecek ve bu iki ülkede 2016 ve 2017'de faaliyete geçmesi bekleniyor. 


Yeni Yüzyıl





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yatırımlarıyla GAP bölgesine büyük katkı sağlayan Limak Grubu, 2018 yılı hedefiyle çimento alanında Türkiye’nin bir numarası olmak için yoluna hızla devam ediyor. Limak Grubu'nun yeni pazar rotasında ise Afrika var.

Ceşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden bir olarak ön plana çıkan Limak Grubu çimento sektöründeki yatırımları ile yurtiçinde ikinci büyük grup konumunda olup; bu alanındaki yatırımlarını Doğu ve Batı Grubu olarak ikiye ayırıyor. Limak, çimento sektörüne ilk adımı Ekinciler’den satınaldığı Siirt -Kurtalan çimento fabrikası atmış, müteakiben Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sırası ile Diyarbakır-Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Tatvan-Bitlis, Mardin-Derik ve Kilis’te sahip olduğu fabrikalarla varlığını sürdürmektedir. Sözkonusu fabrikalar bulunulan lokasyonların neredeyse tamamında en büyük tesis konumunda. Şanlıurfa Çimento fabrikası ise 2007 yılında Türkerler’den satın alınmak suretiyle Limak bünyesine geçmiştir.  Limak’a geçiş ile birlikte gerek üretim kapasitesi ve teknoloji yenilenmesi, gerekse kalite, çevre, iş güvenliği ve sosyal alanlarda yapılan ciddi yatırımlarla adeta kabuk değiştirerek bu günkü modern görünümüne kavuşmuştur. Öyle ki Limak Şanlıurfa Çimento, yılda 1,65 milyon ton klinker üretimi ve 2,15 milyon ton çimento üretim seviyesine ulaşmıştır. Limak Grubu yaptığı yatırımlarla gerek Şanlıurfa’nın gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmesine birçok alanda katkı sağlıyor. Limak Çimento Grup CEO’su Gültekin AKSÜYEK Limak Çimento markası olarak, yurt içinde sektörü, yurtdışında ise ülkemizi en doğru şekilde temsil edebilmek için maksimum gayret, sorumluluk ve titizlikle çalışıyoruz. Başarılarımızın harcını profesyonel ekibimiz oluşturuyor.   

TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA 


2000 yılında Kurtalan Entegre Çimento Fabrikası’nı satılmak suretiyle sektöre girdiğinde pazar payı %1,5 iken; son 15 yıl içinde hem satın alma, hem de tamamen yeni kurulmak suretiyle yılda toplam 8 milyon ton klinker ve 14,4 milyon ton çimento üretim kapasitesine, pazar payını ise %12’ye çıkarak 10 çimento fabrikası ile Türkiye’nin 2.büyük Çimento Grubu konumuna geldi. 

DOĞU GRUBU'NDAN YÜKSEK KÂR 


Limak Grubunu’nun, özellikle 2005-2011 yılları arasında, ülkenin doğusunda satın almalar yolu ile sahip olduğu 4 entegre tesisin tümünde, modernizasyon, enerji verimliliği, kapasite artırımı ve çevre yatırımlarını tamamlamış, buna ilave söz konusu döneme 2 yeni öğütme-paketleme tesisi yatırımı da sığdırarak 2011 yılına Türkiye’de yüzde 7; bölgesinde ise yüzde 50 pazar payına sahip bir grup olarak girmiştir. Bahse konu Doğu Grubu fabrikalarımız ülkemizin, Irak ve Suriye sınır kapılarına en yakın tesisler konumundadır. Doğu Grubu tesislerinin sürdürülebilirlik kazanan operasyonel ve çevreci yapısı, 6 tesise ulaştığımız 2010 yılından bugüne dek sürekli yüzde 35’in üzerinde gerçekleşen FAVÖK marjı,  güçlü ve sürdürülebilir finansal yapımızı ortaya koymaktadır. Söz konusu dönem içinde 6 ayrı lokasyonda gerçekleştirilen 200 M USD’nin üzerinde yatırımların tamamı, anahtar teslimi yerine, Limak Çimento Yatırım Grubu yönetimince gerçekleştirilmiştir. 

Avrupa'ya Açılan Kapı  


2010'dan itibaren ülkenin bütününe yayılma fırsatı arayan Batı Grubumuz, 2011'deItalcementi Grubunun tamamı ülkenin batısında yer alan Ankara, Pınarhisar, Balıkesir ve Ambarlı tesisleriyle 12 adet Hazır beton tesisini bünyesine katarak bu hedefine ulaşmış, Türkiye’nin 3.büyük çimento grubu konumu ile beraber; en geniş yüzölçümüne hitap eden çimento şirketi konumuna da gelmiştir.  Pınarhisar çimento fabrikamız, Bulgaristan başta olmak üzere Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelere büyük oyuculardan biri oldu.

TÜRKİYE'DE BİR NUMARA OLMAK İSTİYOR 


Yine 2016 yılına, Türkiye içinde yeni tesisler ve uluslararası oyuncu olma yolunda attığımız somut adımlar ile girmekteyiz.  Ankara  Polatlı‘da 1,8 Mt kapasiteli Yeni Limak Anka Entegre Çimento Fabrikası yatırımına başladık. 158 M USD bedelli anahtar teslimi proje Çinli Sinoma International tarafından gerçekleştirilmekte olup, Dünya’nın en büyük bankası ICBC tarafından Çin ülke kredisi ile finanse edilmektedir. Projeyi 2017 yılı ikinci yarısında tamamlamayı planlıyoruz.

KİLİS’TE YATIRIMA BAŞLANDI 


Kilis’te 2,3 Mt kapasiteli Yeni Kilis Entegre Çimento Fabrikası yatırımına start verdik. 110 M USD bedelli proje, Limak Çimento Yatırım Grubu tarafından yönetilmekte. Proje ekipmanları Çinli Sinoma International firmasından satın alınmış olup, finansman süreci devam etmektedir. Bu projeyi de 2018'de tamamlamayı hedefliyoruz. Aynı şekilde 1,5 Mt kapasiteli Yeni Muğla Entegre Çimento Fabrikası yatırımını da 2018'de tamamlamayı hedefliyoruz.

ŞİRKET 2015 YILINDA YENİLENDİ VE BÜYÜDÜ


Limak Çimento Grubunun, yurt içi ve dünyadaki negatif ekonomik trendler ve belirsiz siyasi konjonktüre rağmen, 2015'i büyüme ve yeniliklerle geride bıraktığını söyleyebiliriz.  Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nde satış miktarlarımızı artırırken, diğer bölgelerde de pazar payımızı koruduk. Bunun sonucu olarak, Türkiye genelinde 2015 sonuna, toplam çimento satışımızı 8,6 milyon tona, gelirlerimizi ise 1,25 milyar TL’nin üzerine çıkarmış olduk. Yurtdışı pazarına baktığımızda ise sektörün toplam ihracatı % 6 daralmış olmasına rağmen, ihracat yaptığımız pazarlardaki gelişmelere hızlı ve doğru tepkiler vererek ihracat miktarlarımızı % 12’nin üzerinde arttırdık. Limak Çimento olarak, son 5 yıldır satış hacmimiz, özkaynaklarımız ve EBITDA’mız kesintisiz artış trendini sürdürmekte.  Bununla beraber hızlı büyümemizi etkin uzun vadeli finansman araçları ve etkili nakit yönetim politikası ile destekliyoruz.  Nitekim Şirketimiz ticari faaliyetlerinin finansmanını son beş yıldır uzun vadeli borçlanmayla sağlamıştır. 

2016’TE YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK 


2015 yılında, Kilis’te devreye giren 30 milyon adet/yıl BIMS Blok tesisimizle Trakya’da başlattığımız beyaz çimento üretimi ile inşaat sektörüne yönelik ürün yelpazemizi genişlettik. 2016 yılının ülkemiz ve sektörümüz açısından 2015 yılına oranla daha pozitif bir seyir göstermesini bekliyoruz. Türkiye’de siyasi konjonktür açısından stabil bir dönem ile birlikte, özellikle Suriye ve Kuzey Iraktaki gerilimin tırmanma trendini kaybederek, normalleşmenin başlayacağı bir yıla gireceğimizi ümit ediyoruz. Limak Çimento Grubu olarak 2016 yılında yurtiçi ve yurtdışı pazarlarındaki büyümemizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. 2016 yılı iç pazardaki satış miktarlarımızı %4’ün üzerinde arttırmayı, ihracatta ise Suriye ve Irak pazarlarındaki gelişmelere bağlı olarak en kötü senaryolarda dahi hacim ve pazar payımızı korumayı hedefliyoruz. 2016 yılı çimento satış miktarlarımızın  9 milyon ton, hazır beton üretim ve satışımızın ise 3,5 milyon metreküp olmasını bekliyoruz. Klinker üretimimizi ise geçen yıla göre yüzde 10 artışla 7,8 Mt olarak planlıyoruz. 
  

YENİ YATIRIM PAZARI AFRİKA OLACAK


2011'den bu yana var gücümüzle Global bir oyuncu olmak ve Afrika pazarında yer almak için çalışıyoruz. Nitekim İş geliştirme ekiplerimizin gerçekleştirdiği 10’a yakın ülke analizi sonrası Batı ve Doğu Afrika’da 2 giriş kapısına karar kıldık; Mozambik ve Fildişi. Sözkonusu yatırıma müteakip, bu tesise yapacağımız liman yatırımı ile Hint Okyanusuna kıyı önemli bir liman fabrikasına sahip olmuş olacağız. Afrika pazarında, 2017 yılında, 2 adet tesis ve 1,7 Mt çimento üretim kapasitesi ile adımızdan söz ettireceğiz. 

1986'DAN GÜNÜMÜZE ÜRETİM SÜRÜYOR


1986’da üretime başlayan Şanlıurfa Çimento, 2007'de Limak Çimento Grubu bünyesine katılmış ve 2011'de yapılan prekalsinasyon yatırımıyla 600 bin ton klinker üretim kapasitesinden yılda 1,65 milyon ton klinker üretimi ve 2,15 milyon ton çimento üretim kapasitesine ulaşmıştır. Yatırım kapsamında, çimento teknolojisinin enerji verimliliği, donanım, bilişim ve çevre üzerine en son yenilikleri kullanılmış olmakla beraber, fabrika içi yollar, yeşil alanlar ve tüm sosyal üniteler yenilenmiştir. 

Akşam



Geri Dön