28 / 04 / 2024

Limak, Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nı inşa edecek!

Limak, Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nı inşa edecek!

Limak İnşaat, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminali inşaatı için düzenlenen ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle kazandı. Bacaksız: "Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek kalemde aldığı en büyük iş" dedi.



Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı. Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katıldığı törenle atıldı. 


İmza töreni Kuveyt Bayındırlık Bakanlığında yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Törende projenin imzaları Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız tarafından atıldı. 


Bakan Amir, proje hakkında konukları bilgilendirdi. Bütçesinin tamamen devlet tarafından karşılanacağı bu projenin altı yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü dile getiren Amir, yeni terminal binasının yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını aktardı.


"Projeyi kazanmaktan gurur duyuyoruz"

Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, törende yaptığı konuşmada, projeyi kazandıkları için büyük gurur duyduklarını belirterek, "Kuveyt Hükümeti ve halkına, şirketimize göstermiş oldukları inanç ve güven için, ayrıca bizi Kuveyt'in geleceğinin bir parçası yaptıkları için teşekkür ederiz." dedi.


Bacaksız, projenin bir havalimanı terminalinden çok daha fazla şey ifade ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:


"Projenin Türkiye ile Kuveyt gibi güçlü iki ekonomi, yakın iki toplum ve iki dost ülke arasında bir köprü olacağını öngörüyoruz. Bu köprü iki ülke arasındaki teknoloji alışverişini artıracağı gibi, yeni iş birliklerine de zemin yaratacak. Yerel işletmeler gelişecek. Tüm bunlar için önümüzdeki 8 yıl boyunca Kuveyt çalışanları ve halkı için planlamış olduğumuz çeşitli eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri de mevcut."


"25 milyon yolcu kapasiteli olacak"

İmza töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bacaksız, en düşük teklifi vererek ve başta Çinliler olmak üzere birçok firmayı geride bırakarak bu ihaleyi kazandıklarını söyledi.


Projenin 6 yıl içerisinde tamamlanması ve iki yıl da işletilmesinin planlandığını dile getiren Bacaksız, "Projede yıllık ortalama 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk etapta 500-750 personeli Türkiye'den getireceğiz. Bu rakam ileride artabilir. Çünkü istediğimiz verimi yabancılardan alamayabiliyoruz." dedi.


Bacaksız, yeni terminal binasının toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydederek yeni terminalin 51 kapısı ile her boyutta uçağa ev sahipliği yapabileceğini aktardı.


Bu işi Çinlilerden aldıklarını ifade eden Bacaksız, "Teklifi verdik, bizi 25 kişi çağırdılar. Bakanlık kurduğu komiteyle bizi terletti. Ama sonunda kazandık." dedi.


Bacaksız, Pritzker ödüllü mimarlık firması Fosters + Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanının yeni terminal binasının ülke için önemli bir giriş kapısı olmasının yanı sıra dünyanın en teknolojik ve modern binalarından biri olma özelliğini taşıyacağını anlattı.


Terminal binasının çok farklı bir çatısı olacağını ve Kuveyt'i simgeleyeceğini ifade eden Bacaksız, "Yeni terminalin çatısına kurulacak 12 megavatlık özel tasarım güneş panelleri sayesinde kendi enerjisinin bir bölümünü de üretebilecek olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı bu sayede dünya genelinde çevreci Leed Gold sertifikasına sahip ilk havalimanı olmayı da hedefliyor. Şu anda sadece yapımı devam eden San Francisco Havalimanının Leed Gold sertifialı olması bekleniyor. " diye konuştu.


Bacaksız, "Dünyanın en güzel havalimanlarından biri. Yapımı gerçekten zor. Arap coğrafyasındaki en güzel havalimanı olacağı söyleniyor. Zor bir proje. Zorların Türkler tarafından yapıldığını göstermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Hava sıcaklığı nedeniyle personel çalıştırmakta sıkıntı yaşayabileceklerini belirten Bacaksız, ancak bu iklime alışkın olduklarını, bölgedeki diğer ülkelerde de projeler yürüttüklerini aktardı.


Limak, Kuveyt Uluslararası Havalimanı nı inşa edecek!


Türk müteahhitliğinin tek kalemde aldığı en büyük iş

Bacaksız, 4,3 milyar dolarlık sözleşmenin Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunun altını çizerek, kontratın imzalanmasıyla Türk müteahhitlik sektörü açısından önemli bir başarıya imza atmış olduklarını bildirdi.


Terminal alanının 708 bin metrekare olacağını dile getiren Bacaksız, yapılacak terminal binasıyla ilgili şu bilgileri verdi:


"Toplamda 51 kapı ve stanttan ibaret başlangıç kapasitesi 21 adet A380'e aynı anda hizmet verebilme kabiliyetine sahip. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) A Hizmet Seviyesine göre tasarlandı. Proje, yerel olarak temin edilen 1 milyon metreküpten fazla beton ile 100 bin tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak. Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratılacak.


Tasarım, ısıyı dışarıda tutarken, ışığın girmesine imkan veren sırlı açıklıklar ile tek çatı örtüsü altında bütün binayı bünyesinde toplamakta. Örtü Kuveyt'in geleneksel yelkenlilerinden ilham alan gittikçe azalan beton sütunlarla desteklenen büyük bir giriş plazasına gölge vermek üzere uzanıyor."


Bacaksız, bugüne kadar iki  iş imzaladıklarını belirterek, şunları söyledi: 


"Enfeksiyon hastanesi 200 milyon dolarlık. Birisi de altyapı hizmeti. Bu da 200 milyon dolarlık. Şimdi imza aşamasında olan bir proje var. Bu da konut ve altyapı projesi. 300 milyon dolarlık bir proje. Bunlar ortaklı işler. Ancak havalimanı işinin yüzde 100'ü bize ait. Geçen hafta bir yol ihalesi aldığımıza dair haber çıktı. O  ise doğru değil." 



"6 yıldan önce bitirmek istiyoruz"

Limak Holding İcra Kurulu Üyesi Feyiz Genç, terminal inşaatı için kendilerine verilen sürenin 6 yıl olduğunu anımsatarak, "Ancak biz bu süreden önce bitirmek istiyoruz. Bizim hedefimiz 4,5 yıl sonra bitirmek." dedi.


Şirketlerinin 16 ülkede faaliyet gösterdiğini dile getiren Genç bu imza ile Kuveyt'in ağırlık kazandığını söyledi. Genç, inşaatta kullanılacak malzemenin burada da üretileceğini kaydederek dünyanın her yerinden malzeme getireceklerini bildirdi.


Kuveyt yönetiminin hassasiyetinin çok fazla olduğunu ifade eden Genç, sıfır hata payı ile çalışmayı amaçladıklarını aktardı.


Genç, böylesine zor bir terminal inşaatının Türkler tarafından yapılmasının önemli olduğuna da dikkati çekerek "Bunun hanemize yazılması ve başarabilmemiz çok önemli. Bu proje, Türk müteahhitliğinin başarısı olacak." yorumunu yaptı.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Limak Holding, bir Türk şirketinin tek seferde yurtdışında yaptığı en büyük anlaşma olan 4.4 milyar dolarlık Kuveyt Havalimanı Terminal binası için imzaları attı.


Kuveyt Merkezi İhale Komisyonu (CTC), Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası yapım ihalesinde Limak İnşaat'ın verdiği 1.312 milyar dinarlık(4.4 milyar dolar) teklifi onayladıktan sonra imzalar atıldı. Yaklaşık 4.4 milyar dolar değerindeki sözleşme Türk müteahhitlerin yurt dışında tek başlarına ve tek kalemde aldıkları en büyük iş olma özelliğini taşıyor.

Projeyle birlikte Kuveyt mevzuatının izin verdiği ölçüde Türkiye'den de önemli miktarlarda mal ve hizmet tedariki gerçekleştirilecek. Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ile Limak Şirketler Grubu Başkan Vekili Sezai Bacaksız Uluslararası Kuveyt Havaalanı yeni yolcu terminalinin inşa edilmesi için 4,4 milyar dolar değerinde ki anlaşmayı Kuveyt'te imzaladı. Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı'nda yapılan imza töreninde Kuveytli Bakan Amir, bütçesinin tamamen devlet tarafından karşılanacağı bu projenin altı yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü, yeni terminal binasının yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını bildirdi. Kuveyt ve Arap basının oldukça ilgi gösterdiği imza töreninde Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de imza töreninde hazır bulundu.

Sözleşme imza töreninde bir konuşma yapan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız; “Kuveyt’ Uluslararası Havalimanı'nın yeni yolcu terminalinin inşaatı için seçilmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.


HAVALİMANININ ÖZELİKLERİ


Uluslararası Havacılık Örgütü (IATA) standartlarına göre çok üst düzeyde yolcu memnuniyeti ön planda tutularak tasarlanan yeni terminal binası çevre konusunda da oldukça hassas. ABD San Fransisco Havalimanı'ndan sonra Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda LEED Gold sertifikasını almaya aday olması bekleniyor. Çatısı güneş panelleri ile kaplanacak olan yeni terminal binası Leed Gold sertifikası alarak çevrecilik alanında bu düzeyde akreditasyonu olan ilk yolcu terminali olmayı hedefliyor. Toplam 700 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak yeni terminal binasının çatısına konulacak olan yaklaşık 66 bin güneş paneli 12 MW'lık kurulu güce sahip olacak.


İhale sürecinde Limak İnşaat'ın Kuveyt'teki temsilciliğini ise Kharafi National Company yaptı. Limak,Kuveyt'te havalimanı inşaatının yanı sıra hastane,altyapı projeleriyle 330 milyon dolarlık imar faaliyetinde bulunurken çok yakında bir konut projesine de imza atmayı bekliyor.


Yeni Havalimanının Tasarımı:

Toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni terminal binasının inşaatı 6 yıl sürecek ve 2 yıl da işletme süreci olacak. Yeni terminal 51 kapısı ile her boyutta uçağa ev sahipliği yapabilecek. Kapasitesinin yanı sıra ikonik yapısıyla da dünya çapında Kuveyt'i simgeleyen bir yapısı olacak. Pritzker ödüllü mimarlık firması Fosters + Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası, ülke için önemli bir giriş kapısı olmasının yanı sıra dünyanın en teknolojik ve modern binalarından birisi olma özelliğini taşıyacak.


Proje Unsur ve Rakamları:

– İşin Sahibi: Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı

– Tasarım firması: Fosters + Partners

– İnşaat firması: Limak İnşaat

– İnşaat maliyeti: 1.312 milyar Kuveyt Dinarı (4.3 milyar dolar – en düşük teklif)

– İnşaat süresi: 6 yıl

– Terminal Alanı: 708.000 metrekare.

– Yolcu kapasitesi: 25 milyon yolcuya hizmet verecek

– Hava aracı kapasitesi: 51 kapı ve stanttan ibaret olan başlangıç kapasitesi; 21 adet A380’e aynı anda hizmet verebilme kabiliyeti

– Sertifikasyon: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)’nın A Hizmet Seviyesine göre tasarlandı

– Enerji Tasarrufu: Havalimanı enerji ve çevre tasarımı bakımlarından LEED Gold sertifikasyonunu elde edecek dünyadaki ilk havalimanı olmayı hedeflemekte

İnşaat Aşaması Unsur ve Rakamları:

– Altı yıl sürecek inşaat aşaması, yerel konut ve perakende sektörleri de dahil olmak üzere, yerel iş yaratma ve temin yoluyla yerel ekonomiye destek verecek.

– Proje, yerel olarak temin edilen, 1.000.000 metreküpten fazla beton ile 100.000 tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak.

– Limak İnşaat Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratacak.

– Limak İnşaat yerel çalışanlar için eğitim ve gelişme fırsatları sağlayacak.

– Limak İnşaat projenin farklı aşamaları boyunca projeyi mühendislik, tasarım ve işletme öğrencilerine açacak.



Sözcü






Bu haber Hürriyet'te şöyle yer aldı:




Bir Türk müteahhitlik firmasının tek seferde aldığı en büyük işe Limak İnşaat imza attı. Limak İnşaat 4.3 milyar dolarlık teklif ile Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşası ihalesini kazandı.


KUVEYT Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4.3 milyar dolarlık teklif ile Limak İnşaat kazandı. Sözleşme, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir’in katıldığı törenle imzalandı. İmzayı atan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, “Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş. Türk müteahhitlik sektörü açısından önemli bir başarıya imza attık” dedi. 


25 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Bacaksız, Kuveyt’de düzenlenen törende “projeyi kazandıkları için büyük gurur duyduklarını” belirterek, “Kuveyt Hükümeti ve halkına, şirketimize göstermiş oldukları inanç ve güven için, ayrıca bizi Kuveyt’in geleceğinin bir parçası yaptıkları için teşekkür ederiz.


Projenin bir havalimanı terminalinden çok daha fazla şey ifade etmektedir” dedi. İmza törenin ardından inşaatın yapılacağı alanda Hürriyet muhabiri ile birlikte incelemelerde bulunan Bacaksız, en düşük teklifi vererek başta Çinliler olmak üzere bir çok firmayı geride bırakarak ihaleyi kazandıklarını vurguladı. Bacaksız’ın verdiği bilgiye göre projenin 6 yıl içerisinde tamamlanması ve iki yıl da işletilmesi planlanıyor. Projede yıllık ortalama 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk etapta 500-750 personeli Türkiye’den getireceklerini söyleyen Bacaksız “Bu rakam ileride artabilir. Çünkü istediğimiz verimi yabancılardan alamayabiliyoruz. Türkiye’ye katkısı 4.5 milyar dolarlık olan projede yüzde 10 lokal çalıştırmak zorundayız. Yani tüm iş gücünün yüzde onu Kuveytli olacak Yapılacak olan terminal binası, toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Terminalin 51 kapısı ile her boyutta uçağa ev sahipliği yapabilecek” dedi.


PRİTZKER ÖDÜLLÜ MİMARLIK 

Bacaksız’ın verdiği bilgiye göre Pritzker ödüllü mimarlık firması Fosters-Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası Kuveyt için önemli bir giriş kapısı olmasının yanı sıra dünyanın en teknolojik ve modern binalarından biri olma özelliğini taşıyacak. Terminal binasının çok farklı bir çatısı olacak, Kuveyt’i simgeleyecek. Terminalin çatısına kurulacak 12 megavatlık özel tasarım güneş panelleri sayesinde kendi enerjisinin bir bölümünü de üretebilecek olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı dünya genelinde çevreci Leed Gold sertifikasına sahip ilk havalimanı olmayı da hedefliyor.


ÖZELLİKLİ HAVALİMANI OLACAK 

Bacaksız terminal alanının 708 bin metrekare, toplamda 51 kapı ve stanttan ibaret başlangıç kapasitesi 21 adet A380’e aynı anda hizmet verebilme kabiliyetine sahip olacağını belirterek şöyle devam etti: “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) A Hizmet Seviyesine göre tasarlandı. Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratılacak. Tasarım, ısıyı dışarıda tutarken, ışığın girmesine imkan veren sırlı açıklıklar ile tek çatı örtüsü altında bütün binayı bünyesinde toplamakta. Örtü Kuveyt’in geleneksel yelkenlilerinden ilham alan gittikçe azalan beton sütunlarla desteklenen büyük bir giriş plazasına gölge vermek üzere uzanıyor.”


Hedef 6 yıldan önce bitirmek

LİMAK Holding İcra Kurulu Üyesi Feyiz Genç, terminal inşaatı için kendilerine verilen sürenin 6 yıl olduğunu anımsatarak, “Ancak biz bu süreden önce bitirmek istiyoruz. Bizim hedefimiz 4.5 yıl sonra bitirmek” dedi. Şirketlerinin 16 ülkede faaliyet gösterdiğini dile getiren Genç bu imza ile Kuveyt’in ağırlık kazandığını söyledi. Genç, inşaatta kullanılacak malzemenin burada da üretileceğini kaydederek dünyanın her yerinden malzeme getireceklerini bildirdi. Kuveyt yönetiminin hassasiyetinin çok fazla olduğunu ifade eden Genç, sıfır hata payı ile çalışmayı amaçladıklarını aktardı. Genç, böylesine zor bir terminal inşaatının Türkler tarafından yapılmasının önemli olduğuna da dikkati çekerek “Bunun hanemize yazılması ve başarabilmemiz çok önemli. Bu proje, Türk müteahhitliğinin başarısı olacak” dedi.


Limak İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Kulaksız, Feyiz Genç, Hürriyet Muhabiri Nurettin Kurt ve Başkan Vekili Sezai Bacaksız inşaatın yapılacağı alanda hatıra fotoğrafı çektirdi.


Rakamlarla 

Maliyeti: 4.3 milyar dolar 

İnşaat süresi: 6 yıl

Terminal Alanı: 708.000 metrekare

Yolcu kapasitesi: 25 milyon






Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


Limak İnşaat’ın ihalesini kazandığı Kuveyt Uluslararası Havalimanı terminal binasında imzalar atıldı. 4.3 milyar dolarlık proje, Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş

Limak İnşaat, ihalesini kazandığı Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası için 4.3 milyar dolarlık sözleşmeye imza attı. Çevreci LEED Gold sertifikasına sahip ilk havalimanı olacak proje, 25 milyonu aşkın yolcuya hizmet verecek. Pritzker ödüllü mimarlık firması Fosters+Partners tarafından tasarlanan havalimanı ikonik yapısıyla dünyada Kuveyt'i simgeleyen bir yapıt olacak. Havalimanı temelinin ekim ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir törenle atılması planlanıyor.

4.3 MİLYARLIK İMZA

Projenin imza töreni Limak Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız ve Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katılıyla gerçekleşti. Bakan Amir, bütçesinin tamamen devlet tarafından karşılanacağı projenin 6 yılda tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi. Limak Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız ise, "Proje Türkiye-Kuveyt gibi iki dost ülke arasında köprü olacak. Bu köprü teknoloji alışverişini artıracağı gibi yeni işbirliklerine zemin yaratacak" dedi.


SORGUYA ALDILAR

İhaleye en düşük teklifi vererek, Çinliler başta olmak üzere birçok firmayı geride bıraktıklarını anlatan Sezai Bacaksız, ihale sürecini şöyle anlattı: "Çinliler fiyatı düşürdü ancak bizim teklifimizin 66 milyon dolar üzerindeydi. Teklif süreci bitince bizi ciddi ciddi sorguya aldılar. 25 kişilik bir heyet Kuveyt'e sunum için geldi. Bakanlık komite kurdu. Adeta imtihana tabi tutulduk. İmkânsız, yapılmaz derken 'hayır yaparız' dedik. İkna oldular ve işi verdiler." Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunu belirten Bacaksız, proje süresince yaklaşık 20 bin kişi istihdam edileceğini anlattı. Bacaksız, "Yıllık 5 bin kişiyi istihdam edeceğiz. İlk etapta yaklaşık 500-750 personeli Türkiye'den getireceğiz. Yabancılardan verim alamazsak bu sayı artabilir" diye konuştu.


KUVEYT'TE 5.1 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Kuveyt'te 200 milyon dolarlık enfeksiyon hastanesi, 200 milyon dolarlık altyapı projesi ve 300 milyon dolarlık konut-altyapı işi de yapan Limak, ülkede toplam 5.1 milyar dolarlık iş yürütüyor. Sezai Bacaksız, projelerle ilgili şunları söyledi: "Kuveyt'te iş geliştirmeye 7-8 yıl önce başladık. Havalimanının yüzde 100'ünü Limak üstlendi. Diğerlerinde ortaklarla çalışıyoruz."


100 BİN TON ÇELİK

Zor bir projeyi üstlendiklerini anlatan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız da, "Zorların Türkler tarafından yapıldığını göstermek istiyoruz" dedi. Havalimanının teknik özelliklerine ilişkin de bilgi aktaran Bacaksız, "Proje 1 milyon metreküpten fazla beton ile 100 bin tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak. Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratılacak" şeklinde konuştu.


PROJENİN KÜNYESİ

İşin Sahibi: Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı

Tasarım: Fosters Partners

İnşaat: Limak İnşaat

Maliyet: 1.312 milyar Kuveyt Dinarı (4.3 milyar dolar-en düşük teklif)

Süre: 6 yıl

Alan: 708 bin metrekare.

Kapasite: 25 milyon yolcu.

Uçak kapasitesi: 51 kapı ve stanttan ibaret olan başlangıç kapasitesi; 21 adet A380'e aynı anda hizmet verebilme kabiliyeti.

Sertifikasyon: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)'nın A Hizmet Seviyesine göre tasarlandı.

Enerji Tasarrufu: Havalimanı enerji ve çevre tasarımı bakımlarından LEED Gold sertifikasyonunu elde edecek dünyadaki ilk havalimanı olmayı hedefliyor.



Sabah




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı.  Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali  el-Amir'in katıldığı törenle atıldı. 

 

 İmza töreni Kuveyt Bayındırlık Bakanlığında yoğun bir katılımla  gerçekleştirildi. Törende projenin imzaları Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir  ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız tarafından  atıldı.

 

 Bakan Amir, proje hakkında konukları bilgilendirdi. Bütçesinin tamamen  devlet tarafından karşılanacağı bu projenin altı yıl içerisinde tamamlanmasının  öngörüldüğünü dile getiren Amir, yeni terminal binasının yıllık 25 milyon yolcu  kapasitesine sahip olacağını aktardı.


Vatan



Bu haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Limak İnşaat, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminali inşaatı için düzenlenen ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle kazandı


Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı. Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katıldığı törenle atıldı.

İmza töreni Kuveyt Bayındırlık Bakanlığında yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Törende projenin imzaları Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız tarafından atıldı.

Bakan Amir, proje hakkında konukları bilgilendirdi. Bütçesinin tamamen devlet tarafından karşılanacağı bu projenin altı yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü dile getiren Amir, yeni terminal binasının yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını aktardı.

Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, törende yaptığı konuşmada, projeyi kazandıkları için büyük gurur duyduklarını belirterek, "Kuveyt Hükümeti ve halkına, şirketimize göstermiş oldukları inanç ve güven için, ayrıca bizi Kuveyt'in geleceğinin bir parçası yaptıkları için teşekkür ederiz." dedi.

"25 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ OLACAK"

İmza töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bacaksız, en düşük teklifi vererek ve başta Çinliler olmak üzere birçok firmayı geride bırakarak bu ihaleyi kazandıklarını söyledi.

Projenin 6 yıl içerisinde tamamlanması ve iki yıl da işletilmesinin planlandığını dile getiren Bacaksız, "Projede yıllık ortalama 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk etapta 500-750 personeli Türkiye'den getireceğiz. Bu rakam ileride artabilir. Çünkü istediğimiz verimi yabancılardan alamayabiliyoruz." dedi.

Bacaksız, yeni terminal binasının toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydederek yeni terminalin 51 kapısı ile her boyutta uçağa ev sahipliği yapabileceğini aktardı.

"6 YILDAN ÖNCE BİTİRMEK İSTİYORUZ"

Limak Holding İcra Kurulu Üyesi Feyiz Genç, terminal inşaatı için kendilerine verilen sürenin 6 yıl olduğunu anımsatarak, "Ancak biz bu süreden önce bitirmek istiyoruz. Bizim hedefimiz 4,5 yıl sonra bitirmek." dedi.

Şirketlerinin 16 ülkede faaliyet gösterdiğini dile getiren Genç bu imza ile Kuveyt'in ağırlık kazandığını söyledi. Genç, inşaatta kullanılacak malzemenin burada da üretileceğini kaydederek dünyanın her yerinden malzeme getireceklerini bildirdi.

Genç, böylesine zor bir terminal inşaatının Türkler tarafından yapılmasının önemli olduğuna da dikkati çekerek "Bunun hanemize yazılması ve başarabilmemiz çok önemli. Bu proje, Türk müteahhitliğinin başarısı olacak." yorumunu yaptı.



Habertürk




Bu haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminali inşaatı ihalesini kazanan Limak Şirketler Grubu’nun Başkan Vekili Sezai Bacaksız, 4.3 milyar dolarlık sözleşmenin Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunu söyledi.


Uluslararası inşaat sektöründe Çin’den sonra dünya ikincisi olan Türkiye her geçen gün yeni bir dev ihaleye imza atıyor. Son olarak Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminali inşaatı için düzenlenen ihaleyi, Limak kazandı. İhalenin Türkiye müteahhitlik sektörü açısından önemi ise yurt dışında tek kalemde kazanılan en büyük ihale olması. Limak Şirketler Grubu Başkan Vekili  Sezai Bacaksız,


4.3 milyar dolarlık sözleşmenin Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunun altını çizerek, kontratın imzalanmasıyla Türk müteahhitlik sektörü açısından önemli bir başarıya imza atmış olduklarını bildirdi. İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bedelinin 4.5 milyar dolar, Üçüncü havalimanının ilk etap maliyeti yaklaşık 6-6.5 milyar dolar olduğu düşünülünce, Limak’ın Küveyt’te kazandığı ihalenin büyüklüğü de gözler önüne seriliyor.


İKİ ÜLKE ARASINDA KÖPRÜ


Uluslararası Kuveyt Havaalanı yeni yolcu terminalinin inşa edilmesiyle ilgili projenin imza töreni Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Törende projenin imzaları Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir  ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız tarafından atıldı. Sezai Bacaksız, törende yaptığı konuşmada, projeyi kazandıkları için büyük gurur duyduklarını belirterek, “Projenin Türkiye ile Kuveyt gibi güçlü iki ekonomi, yakın iki toplum ve iki dost ülke arasında bir köprü olacağını öngörüyoruz” dedi.


ÇİNLİLER’İN ELİNDEN ALDIK


“Arap coğrafyasındaki en güzel proje olacak. Zor bir proje. Türkler tarafından başarıldığını göstermek istiyoruz” diyen Sezai Bacaksız, ihalenin 4 yılda ancak nihayetlenebildiğini söyledi. Sezai Bacaksız, şunları söyledi: “Biz bu işi Çinlilerin elinden aldık. Biz ilk ihalede 4.7 milyar dolar teklif verdik. Çinliler bizden 800 milyon dolar daha fazla rakam vermişler. İki yıl sonra yeniden çağrıda bulundular. Çinliler fiyatı düşürdü. Ama yine de verdikleri rakam bizim fiyatın 66 milyon dolar üzerindeydi.”


KUVEYT TOPLAMI 5.1 MİLYAR DOLAR


Havalimanı işi, Limak’ın Kuveyt’te üstlendiği üçüncü proje. 4.4 milyar dolarlık havalimanı ihalesi haricinde 200 milyon dolarlık bir enfeksiyon hastanesi, yine 200 milyon dolarlık bir altyapı projesi ve 300 milyon dolarlık konut-altyapı işi de Limak tarafından yürütülüyor. Yani toplamda Limak, sadece Kuveyt’te 5.1 milyar dolarlık iş yürütüyor. Sezai Bacaksız, sözkonusu projelerle ilgili şunları söyledi: “Kuveyt’te iş geliştirmeye 7-8 yıl önce başladık. Havalimanı dışındakilerin hepsinde yerli-yabancı ortaklarımızla çalışıyoruz. Fakat havalimanının yüzde 100’ünü Limak üstlenmiş durumda.”


TÜRKLERE KUVEYT’TE İSTİHDAM OLUŞACAK


Projenin 6 yıl içerisinde tamamlanması ve iki yıl da işletilmesinin planlandığını dile getiren Sezai Bacaksız “Projede yıllık ortalama 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk etapta 500-750 personeli Türkiye’den getireceğiz. Bu rakam ileride artabilir. Çünkü istediğimiz verimi yabancılardan alamayabiliyoruz” dedi. Limak Holding İcra Kurulu Üyesi Feyiz Genç de  “Biz projeyi 6 yıldan önce bitirmek istiyoruz. Bizim hedefimiz 4.5 yılda bitirmek” dedi.


Star   



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BİR Türk şirketi tek seferde yaptığı 4.4 milyar dolar değerindeki anlaşmayla ilki gerçekleştirdi. Kuveyt Merkezi İhale Komisyonu (CTC), Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası yapım ihalesinde Limak İnşaat'ın verdiği 1 milyar 312 milyar dinarlık (4.4 milyar dolar) teklifi onayladıktan soma imzalar atıldı. Kontratın imzalanması ile birlikte Limak, Türk müteahhitlik sektörü açısından da önemli bir başarıya imza atmış oldu. Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, "Bu projenin sadece bir havalimanı terminalinden çok daha fazla şey ifade ettiğini belirtmem gerekiyor. Projenin Türkiye ile Kuveyt gibi güçlü iki ekonomi, yalan iki toplum ve iki dost ülke arasında bir köprü olacağını öngörüyoruz" dedi. 


Sözcü


Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4.3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı. Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katıldığı törenle atıldı. Limak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, projenin 6 yıl içinde tamamlanması ve iki yıl da işletilmesinin planlandığını dile getirerek, "Projede yıllık ortalama 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk etapta 500-750 personeli Türkiye'den getireceğiz. Bu rakam ileride artabilir" dedi. Yeni terminal binasının toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydeden Bacaksız, 4.3 milyar dolarlık sözleşmenin Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunu ifade etti.



Takvim



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminali inşaatına ilişkin imza töreni için bulunduğumuz Kuveyt’te Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Limak Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız ile Limak İnşaat Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Feyiz Genç’le sohbet ediyoruz.

Serdar Bacaksız, yurtdışındaki projeleri anlatırken Limak’la ilgili farklı bir benzetme yaptı: 

“Üzerinde güneş batmayan imparatorluk.”

Ardından da ekledi: Kuveyt, Mısır, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Suudi Arabistan, Pakistan, Rusya, Fildişi Sahilleri, Ukrayna, Mali, Yeni Zelanda, Meksika, Irak, Senegal, Mozambik ve Türkiye dahil, Türkiye dahil 17 ülkede faaliyetteyiz."


HEP ÖN CEPHEDE BİZ VARIZ

Sezai Bacaksız ise, müteahhitlik sektörünün zorluklarına değindi; Afganistan’daki yol inşaatından, Kuzey Irak’taki tünel projesinden, riskli coğrafyalardaki başarı hikayelerinden örnekler verdi.  

“Sürekli olarak ön cephede biz varız” diyen Bacaksız, “Müteahhitlikte heyecan var, adrenalin var. Hiçbir zaman üç kuruş paramız oldu hadi bırakalım demedik. Bizimki savaş muhabirliği gibi. Bombalar da patlasa hız kesmeden çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.


4.4 MİLYAR $'la KAZANDI

Limak İnşaat, havalimanı inşaatı için düzenlenen ihaleyi 1.3 milyar Kuveyt Dinarı (4.4 milyar dolar gibi ciddi bir teklifle kazandı. Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı ile Limak arasındaki proje sözleşmesine imzalar Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ile Sezai Bacaksız tarafından atıldı.  


'EN BÜYÜK' PROJE

Kuveyt’teki araziyi incelerken Sezai Bacaksız, 4.4 milyar dolara vurgu yaparak “Türklerin yurtdışında ‘bir kerede’ aldığı en büyük proje bedeli. Sadece bizim için değil, Türk müteahhitlik sektörü açısından da çok önemli bir başarıya imza attık” dedi. 


66 MİLYONLUK İNCE HESAP

İhalenin bir başka yanı da Çinlilerle kıyasıya bir rekabete girilmiş olması. Çin, yurtdışı müteahhitlik sektöründe Türkiye’nin en büyük rakibi. 

Sezai Bey ihale süreciyle ilgili şunları anlattı: “Biz bu işi Çinlilerin elinden aldık. Biz ilk ihalede 4.7 milyar dolar teklif verdik. Çinliler bizden 800 milyon dolar fazla rakam vermişler. Aradan iki yıl geçti, bize ‘en iyi teklifinizi verin’ diyerek yeniden çağrıda bulundular. Çinliler fiyatı düşürdü. Ama yine de verdikleri rakam bizim fiyatın 66 milyon dolar üzerindeydi.”


ADETA İMTİHANA GİRDİK

Tekliflerin ardından zorlu bir imtihan başladığını da söyleyen Sezai Bacaksız, şunları aktardı: “Ciddi ciddi sorguya aldılar. Limak’tan 25 kişilik bir heyet Kuveyt’e sunum için geldi. Bakanlık komite kurdu. Adeta imtihana tabi tutulduk. Bu proje imkansız yapılamaz derken hayır yaparız dedik. Nasıl yapa cağımıza ikna oldular. Sadece bizim metodumuzu uygun buldular ve işi verdiler.”


Toplamda 5.1 milyar $

Havalimanı işi, Limak’ın Kuveyt’te üstlendiği üçüncü proje. 4.4 milyar dolarlık havalimanı ihalesi haricinde 200 milyon dolarlık bir enfeksiyon hastanesi, yine 200 milyon dolarlık bir altyapı projesi ve 300 milyon dolarlık konut-altyapı işi de Limak tarafından yürütülüyor. Yani toplamda Limak, sadece Kuveyt’te 5.1 milyar dolarlık iş yürütüyor. Sezai Bacaksız, sözkonusu projelerle ilgili şunları söyledi: “Kuveyt’te işe 7-8 yıl önce başladık. Havalimanı dışındakilerin hepsinde yerli-yabancı ortaklarımızla çalışıyoruz. Fakat havalimanının yüzde 100’ünü Limak olarak biz yapıyoruz.


İhalede geciktik ama başka rötar olmaz

Kuveyt'in Bayındırlık Bakanı Ali Al-Omair, yeni yatırımla birlikte ilk etapta mevcut havalimanı kapasitesinin üçe katlanacağını söyledi. Al-Omair ülkenin en büyük projelerinden birinde sürecin uzamasına karşılık imzaların dolayısıyla ilk adımın atıldığını ve programa göre hızla hareket edeceklerini bildirirken, inşaatta bir gecikme istemediklerini anlattı. 


Türkler yapmış diyecekler

Feyiz Genç, kendilerine verilen sürenin 6 yıl olduğunu anımsatarak, “Ancak biz bu süreden önce bitirmek istiyoruz. Hedefi 4.5 yılda bitirmek” dedi. Kuveyt yönetiminin, ‘kalite’ konusunda hassas olduğunu söyleyen Genç, "Bu proje, Türk müteahhitliğinin başarısı olacak" yorumunu yaptı.


HAVA 51.5 C0

Sezai Bacaksız'ın sözünü ettiği 'ön cephe'lerden biri de Kuveyt. Bu ülkeyi 'ön cephe yapan' şey, 50 dereceyi aşan  hava sıcaklıkları. Proje arazisini incelerken termometre 51.5 dereceyi gösteriyordu.


İnşaat aşaması rakamları

- Proje, 1 milyon metreküpten fazla betonla 100 bin tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak.


- Limak, Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratacak.


- Limak İnşaat projenin farklı aşamaları boyunca projeyi mühendislik, tasarım ve işletme öğrencilerine açacak.


PROJENİN KÜNYESİ:

- İşin Sahibi: Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı 

- İnşaat: Limak İnşaat, 

- Tasarım: Fosters Partners,

- Maliyet: 1.312 milyar Kuveyt Dinarı (4.4 milyar dolar)

- Süre: 6 yıl n Alan: 708 bin metrekare.

- Kapasite: 25 milyon yolcu.

- Uçak: 51 kapı ve stanttan ibaret başlangıç; 21 adet A380'e aynı anda hizmet kabiliyeti.


Akşam 




Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kuveyt'te havalimanı yeni terminal ihalesini 4.4 milyar dolarla kazanan Limak İnşaat, projeyi 6 yıldan önce tamamlamayı hedefliyor. Limak İnşaat Genel Müdürü Feyiz Genç,"Amacımız bu süreyi 4-4.5 yıla indirebilmek" dedi.


Yurtiçi ve yurt dışında havalimanı, liman, otoyol, baraj ve hidroelektrik santral yapı ve işletmelerini üstlenen Limak İnşaat, Kuveyt'te 4.4 milyar dolar teklifle yurt dışında tek kalemde alınan en büyük ihaleyi kazandı. Ülkede hastane, altyapı ve konut projelerinin yanına, yeni terminal işini de ekleyen Limak, böylelikle Kuveyt'te proje büyüklüğünü 5 milyar dolara taşıdı. Terminali 6 yıldan önce tamamlamak istediklerini söyleyen Limak İnşaat Genel Müdürü ve Limak Holding İcra Kulu Üyesi Feyiz Genç, Amacımız bu süreyi 4-4.5 yıla indirebilmek" dedi. 


YER TESLİMİ 90 GÜNDE 


Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı ile havalimanı yeni terminal inşaatı için imzayı attıklarını hatırlatan Feyiz Genç, "Bundan sonra 90 gün içinde yer teslimi yapılacak, sonra Kuveyt'teki varlığımızı büyüterek, bu projenin gerçekleşmesi için adımlar atacağız. Büyük bir kontrat. 

Çok çevreci bir proje olacak" dedi. Projenin inşasında kullanılacak yapı teknolojilerinin olağanüstü hassa ve nitelikli olduğunun altını çizen Genç, "Bu nedenle kaynaklarımızı, insan gücümüzü ve makinelerimizi Kuveyt'te konuşlandırmak üzere desteğe başlayacağız" dedi. 


HASTANE VE KONUT YAPIYOR 


Kuveyt'te havalimanı yeni terminal projesini birkaç yıldır takip ettiklerini hatırlatan Feyiz Genç, "Projede 6 yıl süremiz var, amacımız bu süreyi 4, 4.5 yılda indirebilmek. Nitelikli ve zamanından önce projeyi tamamlamak hedefimiz" açıklamasında bulundu. Kuveyt'te terminal dışında üç projeyi daha yürüttüklerini açıklayan Feyiz Genç, bu projeleri şöyle sıraladı: "200 milyon dolarlık bir hastane, 200 milyon dolarlık bir altyapı projesi ve bir de konut-alt yapı projesi var 5 bin konutluk, o da 300 milyon dolarlık bir proje." 700 milyon dolarlık projelerin yanına, 4.35 milyar dolarlık havalimanı terminal işinin de eklendiğini belirten Genç, böylelikle ülkede 5 milyar doları aşan iş yaptıklarını işaret etti. Kuveyt'te milyar dolarlık işlere baktıklarını vurgulayan Genç, "Önümüzdeki yıllarda bu rakamı birkaç misline çıkarmak istiyoruz" dedi. 

Limak İnşaat'ın dünyanın 16 ülkesinde iş yaptığını söyleyen Feyiz Genç, toplamda 10 milyar doları aşan bir taahhüt büyüklüğünü yönettiklerini açıkladı. 




Karar





Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kuveyt Havalimanı ihalesini Limak kazandı ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı. Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katıldığı törenle atıldı. 


Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, törende yaptığı konuşmada,yeni terminal binasının toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağım kaydederek 4,3 milyar dolarlık sözleşmenin Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük iş olduğunu aktardı. 



Meydan


Geri Dön