28 / 04 / 2024

Limakport yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırım fırsatları kolluyor!

Limakport yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırım fırsatları kolluyor!

250 milyon dolar olarak öngörülen inşaat, makine ve ekipman yatırımının yüzde 94'ünü tamamlayan şirket konteyner kapasitesini 1 milyon TEU'ya çıkardı. Limakport, limancılık sektöründe yurtiçi ve yurtdışındaki yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyor...



Konteyner elleçme miktarını 3 milyon TEU'ya çıkarmak için yatırımlarını tüm hızıyla sürdüren Limakport, limancılık sektöründe yurtiçi ve yurtdışındaki yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. 


Konteyner taşımacılığında Akdeniz'de liderliğe oynayan Limakport İskenderun, Aralık 2011'de işletme hakkını aldığı limanda yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor. 250 milyon dolar olarak öngörülen inşaat, makine ve ekipman yatırımının yüzde 94'ünü tamamlayan şirket konteyner kapasitesini 1 milyon TEU'ya çıkardı. Yıllık konteyner elleçme miktarını 1.3 milyon TEU'ya çıkaran Limakport'un orta vadeli hedefi ise 3 milyon TEU kapasiteye ulaşmak. LimakPort Genel Müdürü Cem Aysel, "Tüm yatırım fazlarımız tamamlandığında hedeflediğimiz tam kapasite ile çalışan Doğu Akdeniz'in en önemli konteyner limanlarından biri olacak" dedi. Limakport ayrıca Ortadoğu'ya açılan en önemli transit kapılardan biri olmayı hedefliyor. 


Yeni yarımlar ve yeni hatlar yolda Limakport'un 2014 ve 2015 gündeminde de önemli yatırım planları var. Halihazırda inşa halinde olan, ilk etap yatırımları kapsamındaki 370 metre lineer ve 15,5 metre su derinliğine sahip 1 ve 2 no'lu konteyner rıhtımı ile geri saha düzenleme çalışmaları yıl içinde tamamlanarak hizmete alınacak. Toplam makine ve ekipman yatırımında 65 milyon dolara ulaşan Limakport, 2015 sonunda teslim alacağı vinçlerle bu alandaki yatırım miktarını 100 milyon dolara çıkaracak. Mısır Port Said ve İsrail Haifa limanlarına Ro-Pax gemilerle düzenli hat hizmeti sunan Limakport'ta mart ayında yeni hatlar açılması planlanıyor. Aysel, armatörlerin sanayi yoğunluğu olarak hinterlandın çok güçlü olduğu yerlerde, draftları yüksek limanları değerlendirerek birim maliyetlerini azaltmak için hareket ettiğine dikkat çekerek, "LimakPort, İskenderun - Hatay bölgesi, Akdeniz, Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülke içinde güçlü bir hinterlanda sahip. 

Ayrıca Kuzey Irak, Suriye, İran hinterlandı transit ticarette LimakPort İskenderun'un önemini daha da pekiştiriyor. Talebin bugünkü yükseliş trendi, önümüzdeki dönemde tüm yük kategorilerinde bir artış olacağını gösteriyor. Özellikle konteyner ve Ro-Ro trafiği hızla artarak devam edecek. 2013 yılının ikinci yarısında elleçlenen yüklerin miktarındaki tırmanışın da yine artarak devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 


Yeni yarımlar ve yeni hatlar yolda Uzun vadeli hedeflerine de değinen Aysel, "Limanızın Ortadoğu, Uzakdoğu, Amerika ve Avrupa gibi bölgelere ticari olarak bağlantısını sağlamak ve ana konteyner gemileri ile uğrak yapılan bir liman haline getirmek istiyoruz" dedi. Limak Grubu olarak, stratejik planları ve risk değerlendirmeleri çerçevesinde, faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde büyümeye, kapasite artırımlarına ve yeni yatırımlara hiç durmadan devam etme hedefinde olduklarını vurgulayan Aysel, "Bu hedef doğrultusunda özelleştirme portföyünü yakından takip ediyoruz. 

Limancılık sektöründe yurtiçi ve yurtdışındaki fırsatları ve yeni yatırım alanlarını değerlendiriyoruz" diye konuştu. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön